اصول اولیه هیچهایک یا رایگان سواری

توسط

می توانید همین الان کوله بسته و راهی سفر شوید، به همین راحتی … اما چطور؟

من برایتان راه حلی جذاب و ماجراجویانه دارم به نام هیچهایک کردن! یعنی سفر کردن بطور رایگان، کم هزینه و بی دردسر! بطوری که شما نیازی به خودروی شخصی ندارید، نیازی به بلیط ندارید، نیازی به همراه داشتن پول زیاد نیز ندارید چون شب را نه در هتل می مانید و نه حتی زیر سقف! شما کنار جاده خواهید ایستاد و آسمان خدا سقف تان برای استراحت شبانه می شود. در راه با مردمان محلی هم کلام شده و سفر خود را تمام و کمال زندگی می کنید.

آموزش هیچهایک

شخصی را تصور کنید که کوله به دوش در کنار جاده ایستاده و انگشت شست خود را بالا گرفته و شما با سرعت از کنارش می گذرید … بله این آدم سرخوش “هیچهایکر” است. ممکن است ما از روی نداشتن آگاهی آن ها را به نام های نامناسبی بخوانیم. یکی از اهداف این نوشته نیز، عوض کردن این نوع طرز فکرها و آشنا کردن شما با عقاید این افراد است.

هیچهایک فراتر از اقتصادی اندیشیدن است. همان طور که در ابتدا گفتم، سفر برایتان ارزان و راحت می شود و در کنار آن، با افراد، گویش ها، فرهنگ ها و باورهای جدید نیز آشنا می شوید. در واقع مساله اصلی این نوع روش سفر کردن تنها صرفه جویی نیست، بلکه زندگی کردن سفرهایتان است.

بسیاری هستند که از نظر مالی، توانایی هزینه کردن برای سفری راحت و لوکس را دارند اما ترجیح می دهند، دل به جاده بزنند آن هم پیاده، برای اینکه می دانند “خیلی از چیزها را نمی توان با پول خرید.” مثل حس همراهی که در افراد دیگر به وجود می آورند، مثل درد و دل هایی که راننده کامیون میان جاده ای بی آب و علف برایشان می کند و یا شنیدن داستان خانمی که می گفت: “سوار ماشین من که می شوی باید حتما کمربندت را ببندی!” بعد از ساعتی هم نشینی در ماشین او، با کمربندی که راه نفس را برای بدن خسته ات تنگ کرده، متوجه می شوی همسرش را در سانحه رانندگی از دست داده است!

قفل اتاق هتل را شاید بتوان با کلید پول باز کرد، اما قفل دل انسان ها را باید با بی آلایشی و جلب اعتماد باز کرد. باید هیچهایک کنی تا درک کنی “رایگان سواری” فراتر از اقتصادی اندیشیدن است. بنابراین دل به دل ما بدهید تا در ادامه برایتان از اصول این نوع سفر، آمادگی های لازم برای آن و قوانین و تاریخچه اش بیشتر بگوییم.

مزایای هیچهایک کردن

1. کاهش هزینه سفر
2. افزایش اعتماد به نفس و قوی شدن روابط عمومی شما.
3. تقویت نقشه خوانی و جغرافیای شما.
4. آشنا شدن با فرهنگ، گویش و باورهای مختلف.
5. پیدا کردن مکان های بکری که تنها محلی ها می شناسند.
6. در لحظه زندگی کردن
7. یادگیری مدیریت بحران به تنهایی
8. یادگیری مهارت های جدید
9. آموختن جسارت و خطرپذیری در عین امینت

آنهایی که اهل سفر هستند خوب می دانند که “لذتی که در بستن کوله است در باز کردن آن نیست.” برای هیچهایک کردن کوله ای که با خود حمل می کنید تمام داریی شما می شود و این در شرایطی است که باید سبک هم سفر کنید، بنابراین باید در انتخاب وسایل دقت کافی داشته باشید.

رفتارهایی که نباید هرگز فراموش کنید

1. خنده و خوشرویی
2. رفتار معقول و مودبانه
3. روابط عمومی و اعتماد به نفس

وسایل مورد نیاز سفر

1. پول، نه خیلی کم نه خیلی زیاد: درست است که کم خرج سفر می کنید اما گاهی باید پول خرج کرد و شرایط بحرانی را هم در نظر گرفت.

2. وسایل و لوازم بهداشتی: صابون انتخاب خوبیست برای شست شو ی بدن و لباس، شامپو هم فراموش نشود. زیرا شما در هتل اقامت نمی کنید که اینها در اختیارتان باشد، بنابراین این ها را در کوله خود جای دهید.

3. غذای کنسروی و خوراکی های فاسدنشدنی مثل بیسکوییت و …

4. چادر، زیرانداز چادر و کیسه خواب

5. وسایل برپایی آتش

6. چراغ قوه و وسیله حفاظتی برای مواقع اضطراری

7. کیف کمری برای دسترسی راحت به وسایل دم دستی

وضعیت ظاهری

خودتان را جای راننده ای که شما را کنار جاده می بیند بگذارید، مطمئنا اگر لباسی کثیف و تیره به تن داشته باشید و سر تا پا خاکی، شما را در بهترین حال با یک دزد و در بدترین حالت با یک قاتل زنجیره ای اشتباه می گیرد و حالا بیا و درستش کن! پایش را روی گاز می گذارد و خبری از سواری رایگان هم نخواهد بود. بنابراین اصولی که در ادامه برایتان می گویم را رعایت کنید تا در یک نگاه قابل اطمینان به نظر بیایید:

1. لباس های مرتب با رنگ های شاد به تن کنید.

2. یک سری از وسایل خودتان را مثل لیوان، چراغ قوه را به کوله ی خود آویزان کرده و هندزفری به گردن داشته باشید تا مشخص شود برای سفر و تفریح کنار جاده ایستاده اید نه برای چیز دیگری!

3. عینگ آفتابی نزنید تا مشکوک به نظر نیایید و بتوانید نگاه معصوم و بی گناه خودتان را به راننده خیره کنید.

4. روی یک مقوا مقصد و کیلومتری را که برای آن ماشین می خواهید را بنویسید.

همین، البته ممکن است یک فرد پرخطر نیز این مقاله را بخواند و تمام این ها را رعایت کند، پس شما رانندگان محترم قبل از هر چیز، به حس ششم خودتان اعتماد کنید.

رایگان سوار شو

خب، رسیدیم به مهم ترین قسمت ماجرا، چون نه خودرو شخصی همراه دارید و نه پول زیاد برای حمل و نقل، بنابراین نکاتی که در ادامه می گویم را رعایت کنید تا خیلی هم زیر آفتاب یا باران کنار جاده ها معطل نشوید.

1. سر راه بایستید

مکانی که برای ایستادن انتخاب می کنید خیلی مهم است. بهترین مکان ها برای شروع رایگان سواری از این قرار است:

– نزدیک پمپ بنزین ها
– نزدیک عوارضی ها
– خروجی مکان های تفریحی خدماتی و رستوران های بین جاده ای
– پلیس راه ها

در این مکان ها سرعت خودروها کم است، بنابراین امکان توقف برای آن ها و شانس سوار شدن برای شما بیشتر است.

2. در همان ابتدا اتمام حجت کنید

بعد از سوار شدن و سلام و احوالپرسی، شرمنده نباشید و سریعا به آن ها بگویید که “من یک رایگان سوار هستم و پولی برای این لطف شما پرداخت نمی کنم اما متشکر می شوم اگر مرا تا مقصد برسانید و من هم در طول راه بیشتر درباره علت های این کارم برایتان می گویم و برای ساعتی می توانیم هم صحبت باشیم.”
این خیلی بهتر است تا در نهایت مجبور به پرداخت پول و یا متهم به زرنگی بشوید.

3. سر صحبت را باز کنید

این قسمت مهم است زیرا سفر شما برای همین بوده، ارتباط برقرار کردن با افراد غریبه. بنابراین:

– مودب باشید و بگذارید آن ها صحبت را شروع کرده و از علایق و خاطرات شان بگویند، سعی کنید گوش شنوا داشته باشید.
– به عقاید آن ها احترام بگذارید.
– هنگامی که خاطره ای دردناک و یا شاد را برایتان تعریف می کنند با آن ها همدردی کرده و یا همراه شان بخندید.
– در مورد شهرشان از او سوال کنید، درباره غذاهای محلی و جاهای دیدنی.
– از او چند کلمه زبان محلی بیاموزید، در سفر به شما کمک بسیاری می کند.
– هدیه ای کوچک همراه تان داشته باشد تا برای یادگار به آن ها بدهید.
– در آخر هم اگر مایل بودند با آن ها عکس بگیرید.

خطر در کمین است

همان طور که راننده ها احتیاط را رعایت می کنند شما نیز باید همین طور باشید. اگر بعد از سوار شدن به ماشین، از روی رفتار و یا حرف های راننده احساس ناامنی به شما دست داد در آرامش کامل یکی از بهانه های زیر را بیاورید:

– چیزی را کنار جاده جا گذاشتم.
– خروجی که گذشت راهم را کوتاه تر می کند.
– شنیدم اینجا طبیعت زیبایی دارد پشیمان شدم شب را اینجا می گذرانم و …

این ها را در آرامش و احترام عنوان کرده و پیاده شوید.

حتی افرادی می گویند که بعد از سوار شدن، شماره پلاک، مدل و رنگ خودرو را برای دوستان شان SMS می کنند تا اگر در پایان روز با آن ها تماس نگرفتند، ردی برای یافتن شان باقی مانده باشد.

جای خواب و غذا

غذای کنسروی را بگذارید برای وقتی که مجبور هستید، با افراد هم کلام شوید، از خودتان و روش سفر کردن تان بگویید تا در صورتی که مایل بودند شما را به غذا، یک شب اقامت و یا حتی استفاده از حمام و سرویس بهداشتی خود دعوت کنند. البته همیشه هم که کسی شما را به خانه و یا کلبه اش دعوت نمی کند، بنابراین قبل از اینکه شب شود جایی مناسب برای برپایی چادر خود پیدا کنید. گاهی هم مجبور هستید تا با پارچه ای نم دار، کنار رودخانه یا آبشاری بدن تان را شسته و تمیز کنید. اما به تمام اینها اگر به چشم تجربه ای نو نگاه کنید، مطمئنا لذت بخش خواهند شد.

هیپچهایک لذت بردن را به شما می آموزد

وقتی چندین روز را میان جاده و طبیعت، به سادگی زندگی می کنید، با افراد جدید هم صحبت می شوید که ممکن است هم سن و یا هم زبان شما نباشند، نتیجه اش می شود رشد فردی، روحی و جسمی شما.

شما با یک سیب قرمز که کودکی به شما می دهد خوشحال می شوید و با یک لقمه نان که با راننده کامیونی شریک می شوید سیر. بی دلیل نیست که می گویند: “بسیار سفر باید تا پخته شود خامی …”! بنابراین با روی باز از تجربه ی نو رایگان سواری استقبال کنید، ابتدا روی روابط عمومی خود کار کرده، برای اولین بار با فرد با تجربه ای همسفر شده و پس از آن تنوع جدید و هیجان انگیزی از سفر به نام “هیچهایک” را آغاز کنید.

تاریخچه هیچهایک در جهان

شاید نام اولین فردی را که هیجهایک کرد را ندانیم اما مطمئن هستم که افراد شجاع و جسور بسیاری در گذشته این روش را برای سفر کردن در پیش گرفته بودند. این روزها نیز در سراسر جهان بسیاری از گردشگران با افتخار رایگان سواری می کنند.

در بسیاری از کشور ها رایگان سواری قانونی است و در بعضی از اتوبان ها در بعضی از کشورها نیز به علت ایمنی غیرقانونی. در بسیاری از کشورها حتی کارهایی برای تشویق افراد به این نوع از سفر و رانندگان برای سوار کردن آن ها انجام شده است. مانند لهستان که در دهه 50 میلادی به رایگان سوارها کپن هایی داده شده بود که آن ها را به راننده ها در ازای پول می دادند و در نهایت رانندگانی که کپن بیشتری داشتند در قرعه کشی شرکت کرده و جوایزی می بردند. در کوبا نیز، خودروهای دولتی موظف به سوار کردن افراد رایگان سوار هستند.

هیچهایک در ایران

این روزها در ایران، دختر و پسرهای جوان و جسور بسیاری این گونه سفر را آغاز کرده اند و این نشان دهنده ذهن باز ما و امنیت در جامعه است. بنابرابن ابن بار که در کنار جاده ها با آن ها روبرو شدید، سعی کنید که به آن ها لبخند زده و اعتماد کنید.

سفر نقش مهمی در شکل گیری شخصیت افراد دارد اما این گونه از سفر علاوه بر مزایای کلی که دارد، باعث بالا رفتن حس اعتماد و همدلی در میان افراد می شود. پس می توان سفر کرد، آسان و ارزان، تنها کافیست تا یکدیگر را قضاوت نکرده و مراقب هم باشیم، ما همه ایرانی هستیم اما گاهی با عقاید متفاوت.

واژه های جایگزین برای کلمه هیچهایک

تعدادی از اسامی دیگری که برای برگردان “هیچهایک” به فارسی عنوان شده را نیز در ادامه برایتان می گویم، بخوانید و بینید که کدام یک را بیشتر می پسندید:

رایگان سواری
جاده گرد
سفر صلواتی
مفتی رو
کوله به دوش
رایگان رو

آیا شما حاضر به انجام این کار هستید؟ و چه معادل فارسی را بریا جایگزین کردن واژه “هیچهایک” پیشنهاد می دهید؟

2 نظر
  1. حسین ترحمی 7 سال قبل
    پاسخ

    مرسی عالی بود

  2. غزاله 5 سال قبل
    پاسخ

    ممنون از اطلاعات خوبتون. دوست دارم این تجربه رو داشته باشم.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید