آبشار یخی خومبو به عنوان سخت ترین قسمت مسیر گردنه جنوبی اورست شناخته شده و در پایین ترین بخش یخچال خومبو قرار گرفته و مسیری پر از بلوک های یخی، پرتگاه و شکاف های عمیق است.
کوه اورست با ارتفاع 8848 متر در مرز نپال و تبت و کوه لوتسه با ارتفاع 8516 متر، بطور کامل در خاک نپال قرار دارند. این دو به ترتیب بلندترین قله جهان و چهارمین قله مرتفع جهان محسوب می شوند که مکان قرارگیری آنها در دره خومبو در هیمالیای نپال است.
یخچال معروف خومبو یخشاری است که در زیر قله اورست، مشهورترین یخشار دنیا را ایجاد کرده است. در واقع یخشار بدین صورت ایجاد می شود که در قسمت هایی از یخچال های طبیعی، گاه شیب های مسیر بسیار زیاد می شود و اگر شکل پذیری یخ در آن محل کافی نباشد یخچال می شکند و به صورت قطعات بریده بریده ای از بالا به پایین ریزش می کند و در پای آن بر روی هم انباشته می شود.
آبشار یخی خومبو به عنوان سخت ترین قسمت مسیر گردنه جنوبی اورست شناخته شده و در پایین ترین بخش یخچال خومبو قرار گرفته و مسیری پر از بلوک های یخی، پرتگاه و شکاف های عمیق است. بدتر از همه اینکه طبیعت این قسمت از مسیر مدام در حال تغییر است؛ برج های یخی فرو می ریزند و شکاف های یخی جدیدی را به وجود می آورند.
همزمان با افزایش سرعت آب شدن یخچال ها در منطقه هیمالیا و بالا رفتن دمای کره زمین، نگرانی هایی در این خصوص ایجاد شده است. برکه های سطحی یخچال خومبو در هیمالیا با افزایش سطح به یکدیگر پیوسته و دریاچه های بزرگ تری را تشکیل داده اند. کوهنوردانی که قصد صعود و فتح این قله را دارند باید از این یخچال و آبشار یخی مهیب خومبو عبور کنند.
با وجود این که یخچال های دیگر منطقه هیمالیا شاهد افزایش تعداد دریاچه ها بوده اند اما این اولین هشدار از این نوع، برای یخچال خومبو است. این گونه سرریز شدن دریاچه های یخچالی جدید می تواند منجر به سیل، مرگ و میر و خسارت در پایین دست شود. حدود ده سال پیش تعدادی برکه مجزا بر روی یخچال خومبو قرار داشت اما آنها در 5 سال گذشته گسترش یافته و با یکدیگر ترکیب شده اند. در واقع آبی که از نواحی بالاتر یخچال در این برکه ها جاری می شود به مرور زمان باعث پیوستن آنها به یکدیگر شده است.
در حال حاضر این طور به نظر می رسد که یخچال خومبو در حال فروپاشی است و این امکان وجود دارد که چند دریاچه بزرگ و بالقوه خطرناک بر سطح آن ایجاد شود. ذوب شدن یخ های لایه های زیرین سبب شده تا برخی از بخش های پایینی این یخچال نشست کند و به محلی برای ایجاد و رشد توده های آبی تبدیل شود. افزایش دما در ارتفاعات بالاتر باعث کاهش حجم یخ می شود و به همین دلیل یخ کم تری به قسمت های پایینی یخچال ها می رسد و این دلیل اصلی ایجاد این گونه نشست ها است.
شرپاها 30 تا 40 بار این مسیر را در هر فصل صعود، طی می کنند که این خود احتمال مواجه با بهمن را بیشتر می کند. طبق گزارش BBC فقط در همین آبشار یخی خومبو حدود 40 کوهنورد؛ و عموما شرپا؛ جان خود را از دست داده اند.
یکی از خواسته های شرپاها این بود که بارهای کوهنوردان و تجهیزات توسط هلی کوپتر از بیس کمپ به کمپ 1 منتقل شود. این امر باعث می شد تا رفت و آمد کمتری بین بیس کمپ و کمپ 1 صورت گیرد، اما با این خواسته موافقت نشد. دولت نپال به خاطر شکننده بودن محیط کوهستان، استفاده از هلی کوپتر را حتی برای نجات، در ارتفاعات بالای بیس کمپ ممنوع کرده است. در هر حال همچنان این تغییر مسیر مورد استقبال کوهنوردان و شرپاها قرار دارد.
منابع: ویکی پدیا ، وب سایت پروانه کاظمی