قله علم کوه فنی ترین کوه ایران

توسط

علم کوه نام کوهی با ارتفاع قله 4850 متر است که در منطقه تخت سلیمان واقع شده ‌است. قله علم کوه پس از دماوند دومین قله مرتفع ایران به شمار می رود.

در باره این قله در ویکی پدیا چنین آمده است: بیشتر شهرت این قله به خاطر دیواره ‌ایست که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنی ترین و سخت ترین مسیرهای سنگنوردی و دیواره نوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کوه K2 در جهان را داراست.

alamkooh_rock

موقعیت جغرافیایی

علم کوه در 20 کیلومتری جنوب غربی شهر کلاردشت و در استان مازندران قرار گرفته‌ است. رودبارک و کلاردشت نزدیک ترین شهرهای استان مازندران به این منطقه و پراچان و طالقان نزدیک ترین شهرها در استان تهران به علم کوه هستند. از جبهه شمالی این کوه مشرف به کلاردشت و در جبهه جنوبی نیز این کوه مشرف به طالقان است.

دیواره علم کوه

در جبهه شمالی این قله، دیواره ای به طول 650 متر وجود دارد که یکی از زیباترین و مشکل ترین دیواره های دنیا به شمار می رود. منطقه علم کوه (تخت سلیمان سابق) دارای 47 قله بالای 4000 متر است که هر سال تعداد بسیاری از تیم های کوهنوردی را برای صعود این قله ها به خود جذب می کند.

نمایی از میان سه چال و قلل منطقه تخت سلیمان – عکس: میثم رودکی – مرداد 94

جبهه شمال – شمال شرقی قله علمکوه از یک دیواره تقریبا 550 متری گرانیتی تشکیل شده است. اگر جایی ارتفاع 800 متر برای این دیواره ذکر شده، اشتباه نیست چرا که یخچال علم چال به ارتفاع تقریبی (میانگین 4050 متر) در پای این دیواره با شیب نسبتا تندی به آن رسیده ‌است. و ارتفاع تقریبی 800 متر که بعضا در منابع ذکر شده با احتساب این قسمت می باشد.

جنس این دیواره از نوع گرانیت متخلخل و به رنگ حنایی روشن است. از دیرباز قله علم کوه و دیواره آن مورد توجه کوهنوردان بوده ‌است. نه تنها کوهنوردان ایرانی، بلکه کوهنوردان آلمانی، فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی و … نیز بر روی مسیرهای متعدد این دیواره صعود انجام داده اند. مسیر گرده آلمان ها-فرانسوی ها از اولین مسیرهای گشوده شده روی گرده این دیواره است.

از مسیرهای روی دیواره اصلی می توان به مسیرهای زیر اشاره کرد: هاری روست، فرانسوی ها 48، لهستانی ها 50، لهستانی ها 52، لهستانی ها، همدانی ها، آرش، کرمانشاهی ها، ایتالیایی ها، قزوینی ها، تبریزی ها، کرجی ها و اراکی ها (این مسیر به علت فرود از بالای دیواره و رولکوبی زیاد مورد انتقاد دیواره نوردان ایرانی واقع شده است.)

عکس از میثم رودکی – مهر ماه 1390

پر افتخار ترین صعود های دیواره علم کوه

سال های 1360 تا 1370 را می توان اوج تحول دیواره نوردی ایران نامید. در این سال ها بود که بزرگانی چون “زنده یاد حسین طالبی مقدم” و دیگر کوهنوردان همدانی توانستند رکوردهای صعود دیواره را به طرز بسیار چشم گیری پایین آورده و نهایتا رکورد عجیب و دست نیافتنی 3 مسیر در یک روز را به یادگار بگذارند. از دیگر شاهکارهای صعود این دیواره، باز کردن مسیر همدانی ها 67 در 6 ساعت توسط حسین طالبی مقدم است. هم چنین صعود سولوی حسن نجاریان در سال 1373 از مسیر هاری روست در نوع خود شاهکاری به حساب می آید.

15 نظر
  1. هاجر 13 سال قبل
    پاسخ

    سلام آقای رودکی اطلاعاتت جالب بود. امیدوارم روزی برسه ما هم همچین جاهایی بریم و فتح کنیم براتون موفقیت و سر بلندی آرزو میکنم

    • میثم 13 سال قبل
      پاسخ

      تو میتونی خانم محمودی

  2. کیانوش انصاری 13 سال قبل
    پاسخ

    سلام همشهری، فقط خسته نباشی

    • میثم 13 سال قبل
      پاسخ

      کیانوش جان امیدوارم همیشه موفق باشی

  3. مصطفی حاتمی 13 سال قبل
    پاسخ

    درود بر میثم عزیز که همیشه به یادم هستی و به وبلاگم سر میزنی

    • میثم 13 سال قبل
      پاسخ

      ما چاکریم داداش

  4. آذر کیوان 13 سال قبل
    پاسخ

    سلام یادم رفت سوال کنم. کووات یعنی چی؟

    • میثم 13 سال قبل
      پاسخ

      کووات در زبان کورمانجی یعنی نسیم

  5. قاسم 13 سال قبل
    پاسخ

    میثم مثل همیشه عالی.پیروز باشی

    • میثم 13 سال قبل
      پاسخ

      فدای تو دکتر

  6. هوشنگ کولیوند 9 سال قبل
    پاسخ

    سلام مدت 20 ماهه مرتب کوه میرم و در طول این بیست ماه بیشتر از 260 بار کوه رفتم حتی توی همین تیرماه دو بار به صورت انفرادی از دماوند با وسایل ساده و غیرحرفه ای بالا رفتم خیلی به کوه وابسته شدم اگه امروز دماوند رو بالا بروم فرداش هم حاضرم بالا برم و به هیچ وجه احساس کوهزدگی بهم دست نمیده شب و روز و فکرم کوه شده آمادگی جسمی و روحیم به حدی رسیده که حاضرم از اورست هم بالا بروم. لطفا در مورد این روحیه من نظر بدهید و راهنمایی بفرمایید.

  7. شهرام 8 سال قبل
    پاسخ

    دوست گرامی سخت ترین و بلندترین دیواره ایران بیستونه که 1200 متر ارتفاع داره دوبرابر علم کوه.

  8. مهرانه 8 سال قبل
    پاسخ

    خیلی عالیه بود کاش یه روز بتونم حرفه ای بشم و از این دیواره ها بالا برم

  9. احد 7 سال قبل
    پاسخ

    سلام ممنونم از اطلاعات مفیدتون انشاءالله بعد دماوند که برج پنج زدیم انشاءالله توفیق بشه بیایم برای قله علم

  10. حبیب حضرت زاده 2 سال قبل
    پاسخ

    موفق و سربلند باشید

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید