سفر به کشورهای مختلف و آشنایی با مردم، فرهنگ و غذاهای آن ها هزینه بالایی می خواهد و به این سادگی ها فراهم نمی شود ولی در ایران هم می توانید با رفتن به رستوران های خارجی مختلف در تهران باب آشنایی با غذاها و حتی فرهنگ کشورهای مختلف را باز کنید.
رستوران های چینی (بفرمایید «چائو»)
در کتاب های تئوری آشپزی، سبک آشپزی چینی به عنوان یکی از مکتب های مادر آشپزی شناخته شده است. یکی از ویژگی های آشپزی چینی این است که می کوشد طعم و مزه اصلی هر ماده خوراکی را حفظ کند. ولی تجربه های واقعی نشان می دهد، همیشه این طور نیست؛ طعم دارترین غذاها مثل مرغ، سس ترش و شیرین یا سس تریاکی در منوی رستوران های چینی دیده می شوند.
آشپزی چینی در کنار آشپزی ایتالیایی یکی از مشهورترین آشپزی های دنیاست. تمام آدم های دنیا بدون سفر به چین، فرصت تجربه این غذاها را دارند چون رستوران چینی کوچک و بزرگ، از نمونه های دکه ای تا رستوران های شیک و لوکس در تمام شهرهای دنیا وجود دارند.
یکی از دلایل گستردگی غذای چینی، مهاجران این کشور است که راه و روش آشپزی شان را با خود به تمام دنیا برده اند. برای اغلب ما، غذای چینی یادآور رشته ها، انواع سبزی ها همراه مرغ، گوشت یا ماهی است که روی حرارت بالا به مدت کوتاه تفت داده شده، بعد با هم مخلوط و با انواع سس ها سرو می شوند. این همان غذایی است که به آشپزی چینی عنوان یکی از سالم ترین سبک های آشپزی را داده است چون روغن زیادی مصرف نمی شود و به دلیل پخت کوتاه مدت، مواد غذایی خاصیت خودشان را از دست نمی دهند. به این شیوه پخت «چائو» می گویند اما منوی رستوران چینی اینجا تمام نمی شود و شامل انواع خورش هم هست که از مزه شور تا ترش و شیرین را دارند.
در تهران، رستوران چینی به فراوانی شهرهایی که جمعیت چینی ساکن دارند، نیست اما رستوران قدیمی چینی، بیش از 30 سال است که غذاهای چینی اصیل و واقعی عرضه می کند. منوی چند صفحه ای این رستوران، بیشتر غذاهای چینی را شامل می شود. ظروف و تا حدودی نحوه پذیرایی، شما را به سرزمین چشم بادامی ها می برد. رستوران چینی در خیابان ولیعصر، رو به روی خیابان فاطمی قرار دارد. در همان خیابان ولیعصر، نرسیده به چهارراه پارک وی، رستوران چینی دیگری به نام «اژدهای طلایی» است که عمر کوتاه تری دارد.
رستوران های هندی (در قلمرو سبزی ها)
مهر تندی بر پیشانی غذاهای هندی خورده اما این تندی ناشی از مصرف بی رویه فلفل نیست. هندی ها دانه، تخم و ریشه معطر انواع گیاهان را می سابند، با هم ترکیب می کنند و ادویه «گر ما سالا» هندی را می سازند که به هر غذایی عطر و بوی کم نظیری می بخشد. بریانی، نوعی پلو با مخلوط سبزی ها، شناخته شده ترین غذای هندی است.
برای تجربه غذای هندی در تهران می توانید سراغ رستوران «مهاراجه»، «دهلی دربار» یا «تاج محل» بروید. مهاراجه، قدیمی ترین رستوران هندی تهران است که از سال ها پیش در خیابان ولیعصر، نبش چهارراه طالقانی جا خوش کرده است. رستوران دهلی دربار هم روزگاری برای خودش صاحب نام و آوازه ای بود ولی با تغییر مکان دائمی از رونق همیشگی افتاد. حالا، رستوران مشهور هندی در تهران، «تاج محل» است که در گروه رستوران های شیک و درجه یک جای گرفته است.
رستوران های ژاپنی (دعوت به سوشی خوری)
در غذاهای ژاپنی، انواع گوشت به نفع انواع خوراکی های دریایی از ماهی تا میگو، خرچنگ، صدف، هشت پا و … کنار می کشند. به همین دلیل، ژاپن سرزمین مادری سوشی است. غذایی که از ترکیب ماهی پخته با انواع سبزی یا برنج تهیه می شود. ذائقه ایرانی با چنین غذای تقریبا خامی میانه ای ندارد اما سوشی یکی از محبوب ترین غذاهای دریایی در تمام دنیاست. خام یا نیم پز بودن، ویژگی اغلب غذاهای ژاپنی است. ژاپنی ها در پختن مواد غذایی آن ها را چند دقیقه درون آب جوش می اندازند.
در سفر به ژاپن با این صحنه زیاد رو به رو می شوید. رستورانی که در آن انواع مواد غذایی روی سلفی چیده شده اند و شما مواد غذایی مورد نظرتان را انتخاب می کنید سپس این مواد، در یک کاسه آب جوش ریخته شده و به شما تحویل داده می شود. خیلی نگران نباشد، رستوران ژاپنی واقع در مجتمع پارک پرنس، با نام «ذن» با این شیوه عمل نمی کند. غذاهای ژاپنی که بیشتر با ذائقه ایرانی سازگار هستند و همچنین انواع سوشی، روی میز گردان این رستوران سرو می شوند تا اول ببینید و بعد انتخاب کنید.
رستوران های ایتالیایی (غذایی برای همه سلیقه ها)
در آشپزخانه ایتالیایی ها، فریزر جایی ندارد چون ایتالیایی ها ترجیح می دهند مواد غذایی را تازه مصرف کنند. به همین دلیل هم در بازارهای روزانه مواد غذایی از میوه و سبزی تا گوشت و مرغ در شهرهای ایتالیایی، حضور پررنگی دارند. ایتالیایی های اصیل خمیر پاستای خود را روزانه تهیه کرده و از گوجه فرنگی و پنیرهای تازه برای پخت انواع پاستا استفاده می کنند؛ اما با وجود تاکید بر تازگی، پختن غذاهای ایتالیایی آسان است و زمان زیادی از سرآشپز نمی گیرد.
در تهیه غذاهای ایتالیایی چند ماده غذایی مثل گوجه فرنگی، زیتون و روغن زیتون، پیاز و سیر حضور پررنگی دارند. طعم و مزه همه پسند یا سادگی پخت باعث شده غذاهای ایتالیایی شهرت جهانی داشته باشند. منوی اغلب رستوران های ایتالیایی به دو بخش تقسیم می شود: «پیتزاها» و «پاستاها». پیتزاهایی نازک با مواد محدود و پنیر مفصل و پاستاهای مختلف که همه سلیقه ها را راضی می کند.
در یک رستوران ایتالیایی اصیل، پیش از پاستای انتخابی با آنتی پاستا از شما پذیرایی می شود؛ آنتی پاستا به معنای پیش غذا شامل سالاد و نان های مخصوص ایتالیایی است. تعداد رستوران های ایتالیایی در ایران قابل شمارش نیست. آشپزهای ایرانی در پخت انواع غذاهای ایتالیایی مهارت پیدا کرده و شما در اغلب رستوران های ایتالیایی می توانید غذای ایتالیایی خوشمزه و لذیذ بخورید. یکی از قدیمی ترین رستوران های ایتالیایی در تهران، «پستو» است که با عنوان پیشکسوت و با دو شعبه در خیابان آفتاب و خیابان آفریقا همچنان برقرار است.
چند سال قبل هم رستوران های زنجیره ای «بونو» کار خودشان را آغاز کردند و توانستند خیلی سریع علاقه مندان غذاهای ایتالیایی را جذب کنند. رستوران «روما» در نیاوران هم یکی از رستوران های قدیمی ایتالیایی است که مشتریان ثابت خودش را دارد. رستوران «پاستا فکتوری»، دیرتر از بسیاری از رستوران های ایتالیایی ولی با یک ابتکار خاص کار خودش را آغاز کرد. بخشی از دکوراسیون این رستوران، یک دستگاه پاستاساز بود که خمیرپاستا را به شکل های مختلف برش می داد. در این رستوران، دسرهای ایتالیایی مثل تیرامیسو را هم می توان امتحان کرد. رستوران «ناپولی» هم از مجموعه رستوران های ایتالیایی است که پیتزاهای آن با پاستاها رقابت می کنند.
رستوران های ترکی (باب طبع ایرانی)
در میان غذاهای ملل، غذاهای ترکی بیشترین هماهنگی را با ذائقه ما ایرانی ها دارد، حتی نام غذاهای ترکی برای مشتریان ایرانی آشناست. ترک ها هم مانند ایرانی ها ارادت خاصی به انواع کباب مثل دونر کباب، کباب اسکندر و کباب بیتی دارند. ترک ها نوعی نان ویژه به نام سمیت هم دارند و باقلوا به عنوان دسر، بخش جدایی ناپذیر سفره آنهاست ولی رستوران های ترکی تهران به ارائه کباب ترکی بسنده می کنند. رستوران «اویار» و «احمد بی» در خیابان ملاصدرا شما را به خوردن اسکندرکباب و لهمعجون ترکی دعوت می کنند.
رستوران های فرانسوی (آشپزی به مثابه هنر)
در سرزمین اهل هنر، آشپزی یک هنر خاص است. آشپزی فرانسوی دقت و ظرافت ویژه ای دارد. در این سبک آشپزی همه چیز باید درست و به اندازه پخته شود، نه بیشتر نه کمتر. مثلا اگر نخود فرنگی بیش از 5 تا 6 دقیقه روی آتش بماند، رنگ و عطرش عوض می شود. از این لحاظ، آشپزی فرانسوی نقطه مقابل آشپزی ایرانی است که همه چیز را جاافتاده دوست دارند.
در غذاهای فرانسوی، مزه قوی مثل ترشی، تندی، شوری یا شیرینی وجود ندارد. فرانسوی ها ترکیب مزه ها را دوست ندارند. به همین دلیل اغلب مواد غذایی را جداگانه می پزند. در فرانسه، نحوه غذا خوردن از اصل غذا مهم تر است. سر میز فرانسوی همه غذاها با هم سرو نمی شوند؛ غذاها مرحله به مرحله و در اصطلاح در چند دور، سر میز آورده می شوند.
رستوران «پاریس» و «آنتروکد»، نماینده های غذای فرانسوی در تهران هستند. هر دو این ها، رستوران های شیک و لوکسی هستند که سعی می کنند غذای فرانسوی را با همان سبک و سیاق سرو کنند. رستوران آرام آنتروکد در خیابان شیخ بهایی جنوبی سال هاست از مشتریان خاص پذیرایی می کند اما رستوران پاریس در سال های اخیر راه افتاده و با هیاهوی زیاد کوشیده تهرانی ها را با غذای فرانسوی آشتی دهد.
رستوران های مکزیکی (آووکادو را اضافه کنید)
خیلی ها از غذاهای مکزیکی تصور تندی غذاهای هندی را دارند ولی درباره غذاهای مکزیکی، حق انتخاب دارید. غذاها به خودی خود تند نیستند اما می توانید سس سالسا را برای چاشنی غذای خود انتخاب کنید و به آن طعم تند بدهید. اما اگر اهل غذای تند نیستید، نباید از رفتن به رستوران مکزیکی صرف نظر کنید. به جای سس سالسا، سس آووکادو را انتخاب کنید تا طعمی تازه را هم تجربه کرده باشید.
«فخیتا» یکی از مشهورترین غذاهای مکزیکی است که همراه گوشت، میگو یا سبزی تهیه می شود. بخش نشاسته ای غذاهای مکزیکی نان سنتی این سرزمین است که در رستوران مکزیکی «آنچیلادا» می توانید تجربه کنید. آنچیلادا، رستوران آرامی در هتل امیر واقع در خیابان طالقانی است. غذاهای مکزیکی را در فست فود «باکس» هم می توانید امتحان کنید.
رستوران های مغولی (از کباب تا باربکیو)
شهرت غذاهای مغولی به کبابی کردن مواد غذایی با استفاده از باربکیو است. انواع گوشت به همراه انواع سبزی های انتخابی شما، باربکیو می شوند. انتخاب سس هم بر عهده خود شماست. برنج سرخ شده و نودل هم با مواد غذایی باربکیو شده همراه می شوند تا غذای مغولی شما کامل شود. کبابی کردن، ظاهرا سنت باستانی مغول هاست که به شیوه های مدرن آشپزی آنها هم رسیده است.
رستوران مغولی «راشل» به تازگی در خیابان کار و تجارت راه افتاده ولی در همین مدت کوتاه مشتریان بسیاری جلب کرده و تبدیل به یکی از پرطرفدار ترین غذاهای ملل در تهران شده است.
رستوران های لبنانی (به افتخار نخود)
یک سوی غذاهای لبنانی، غذاهای ناشناخته ای چون حمص و مطبل و سوی دیگر آن فلافلی است که در ساده ترین ساندویچ فروشی ها می بینید و با طعم و مزه آن آشنا هستید. ماده اصلی هر دو غذا، حمص و مطبل، نخود است و می توان نتیجه گرفت که لبنانی ها به نخود علاقه خاصی دارند. به منوی غذاهای خوشمزه لبنانی، یک سالاد خوشمزه به نام سالاد فتوش را اضافه کنید که از ترکیب سبزیجات با ورقه های نازک نان تهیه می شود.
شاید غذای لبنانی غذاهای تند عربی را به ذهن بیاورد اما در غذاهای لبنانی خبری از طعم قوی تندی یا ترشی نیست. رستوران های «عروس لبنان» در خیابان بهشتی و «بیروت» در خیابان پاسداران می توانند شما را با غذاهای غریب و ناشناخته لبنانی آشنا کنند.