تبلت یا رایانه لوحی (به انگلیسی: tablet computer یا tablet) یک رایانهٔ قابل حمل میباشد که از یک تلفن همراه یا دستیار دیجیتال شخصی بزرگتر است و دارای یک صفحه لمسی است. هدف اصلی تبلت انجام امور با استفاده از تماس صفحه نمایش به جای استفاده از صفحهکلید فیزیکی است. در سازمان فرهنگ لغات ایران رایانه لوحی به جای تبلت جایگزین شده است.
ویژگی و امکانات کلی تبلت ها
1. تبلتها سیار هستند و به راحتی میتوان آنها را جابجا کرد.
2. تبلتها صفحهای تقریباً نازک هستند شبیه همان لوحهای قدیمی
3. میتوان روی تبلت با استفاده از نرمافزارهای مختلف پردازشگر متن نوشت مثل آفیس و …
تبلتهای نسل جدید امکانت بیشتری دارند مثل:
1. مشاهدهٔ انواع فیلمها و شنیدن موسیقی با کیفیت بسیار بالا در انواع قالبها
2. مطالعهٔ کتابهای الکترونیکی در انواع قالبها
3. ویرایش و ایجاد متن
4. عکاسی و تصویربرداری
5. اتصال راحت به اینترنت از طریق وای-فای-اِج
6. بازیهای سرگرمکننده
7. نصب انواع نرمافزارها برای انجام هر آنچه که مایلید. (بسته به سختافزار تبلت شما) برای اینکه بدانید با تبلت چه کارهایی میشود انجام دهید کلمات زیر را جستو کنید: نرم افزار تبلت ویندوز7 و نرم افزار تبلت ویندوز8 و نرمافزار اندروید و یا نرمافزار iOS
از دیگر ویژگیهای بارز تبلت ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– پشتیبانی از سیستم اینترنت بی سیم مدیریت ایمیلها و شبکههای اجتماعی در یک دست
– عملکرد سریع، اپلیکیشنهای کاربردی، چندرسانهای، و امنیت بالا
– مصرف انرژی کمتر؛ کارایی بیشتر
مهم ترین سیستم عامل تبلت ها
– اندروید
– ویندوز 8
– ویندوز 7
– مکینتاش IOS
تاریخچه تبلت: سهم اصلی در بازار تبلت در ابتدا فقط در اختیار شرکت اپل بود که توانست با عرضه سری تبلت آیپَد انقلابی در عرصه تکنولوژی ایجاد نماید. ولی در ادامه شرکتهای دیگر مانند سامسونگ، آمازِون، گوگل، اِیسوس و اچپی نیز به فکر ارائه تبلت افتادند. تبلتهای iPad عموماً از کیفیت بالایی برخوردارند و معمولاً با تجهیز شدن به آخرین سختافزارهای روز کارایی بسیار بالایی از خود نشان میدهند. سامسونگ نیز چند سالی است که با ارائه سری Galaxy Tab در حال رقابت با تبلتهای آیپَد میباشد. دیگر تولیدکنندگان نیز میدان را خالی نکرده و بطور مداوم در حال بروز رسانی تبلتهای خود میباشند.
تبلتها در ابعاد 7 اینچی، 10 اینچی و بزرگتر از 10 اینچ تولید گردیدهاند که مسلماً تبلتهای 7 اینچی به دلیل سبک و کوچک بودن از طرفداران ویژهای برخوردار است. از این بین، شرکت اچپی با ارائه سری اسلیت از تبلتهای 7 اینچی خود در سپتامبر 2012 میلادی پا به میدان رقابت گذاشته است. اولین نکته قابل توجه در مورد این تبلت قیمت آن است که از این نظر جزء تبلتهای ارزان قیمت محسوب میگردد اما در مقایسه با تبلت کیندل فایِر آمازون کمی گرانتر است. کیندل فایر آمازون نزدیکترین رقیب تبلت اسلیت اچ پی از لحاظ قیمت میباشد اما در حد تبلت اسلیت اچ پی نیست؛ تبلت 7 اینچی اچ پی دارای تفکیکپذیری ِ 1024 در ۶00 بوده و از پردازنده ARM Cortex-A9 بهره میبرد. بزرگترین برتری تبلتهای اچپی نسبت به دیگر تبلتها استفاده از سیستم صوتی بیتس ()beats میباشد که کیفیت خروجی صدا در این تبلتها بطور قابل ملاحظهای افزایش یافته است.
گوگل هم با تولید سری تبلتهای نکسوس که وظیفه ساخت نکسوس7 را ایسوس و نکسوس 10 را سامسونگ بر عهده داشت، وارد دنیای تبلتها شد. نکسوس7 یکی از پرفروش ترین تبلت اندرویدی جهان در سال 2012 شناخته شد، و هم اکنون گوگل با تولید نسل دوم نکسوس 7 بسیاری از نواقص سری اول را رفع کرد. نکسوس7 سری اول از پردازنده 4 هستهای Nvidia Tegra 3 با فرکانس 1.2 گیگاهرتز و یک گیگابایت رم و صفحه نمایش وضوح بالا یعنی 1280×800، یکی از ایرادات وارده بر نکسوس7 سری اول، فقدان دوربین پشت بود. نکسوس7 سری دوم بسیاری از نواقص سری قبل را حل نموده است که از جمله آنها میتوان پردازنده قویتر snapdragon S4 pro و 2 گیگابایت رم و دوربین 5 مگاپیکسلی و صفحه نمایش تماماً وضوح بالا (Full HD) یعنی 1080×1920 و با ضخامت کمتر از سری اول میتوان اشاره کرد. شرکت ایسوس هم با تولید سری تبلتهای بسیار با کیفیت transformer pad وتبلتهای بسار ارزان قیمت Memo pad، و فبلت fonepad که تبلتی 7 اینچی با قابلیت تماس تلفنی، و سری Padfone که مبایلی 4 اینچی است که به داخل داک تبلت 10 اینچ میرود و به تبلتی 10 اینچی تبدیل میشود، اشاره کرد.
تبلت 20 اینچی پاناسونیک که نسخه کامل ویندوز 8 بر روی آن نصب شده است در حال حاضر بزرگترین تبلت عرضه شده میباشد. تبلت 20 اینچی پاناسونیک از پردازنده Core i5 اینتل سری U بهره میبرد و از این رو قادر به اجرای نسخه کامل ویندوز 8.1 مایکروسافت است. صفحه نمایش 20 اینچی آن دارای تفکیکپذیریِ 3840 در 2560 پیکسل است و از 8 گیگابایت حافظه رم و 256 گیگابایت حافظه SSD بهره میبرد.
اگر برای خرید تبلت برنامه ریزی کرده اید و می خواهید بزودی تبلت را نیز وارد چرخه زندگی دیجیتال و دنیای مجازی تان کنید از مطلب روبرو نیز دیدن کنید: راهنمای خرید تبلت
سلام
و سپاس ازشما بخاطر ارائه مطالب مفید و گوناگون