لکنت زبان، درمان اختلالات تلفظی و صوتی

توسط

لکنت زبان، عارضه ای است اکتسابی که از عادات شرطی شده پیروی می کند. “گرفتگی زبان” یک عارضه ی عضوی نیست و نباید عامل آن را در مغز، لب، زبان و دهان جستجو کرد. “ل.ک.ن.ت”، به هر نوع و میزانی که باشد، در هر سنی بطور کامل قابل درمان است.

درمان اختلالات گفتاری و تلفظی

1. درمان اختلالات تلفظی
2. درمان اختلالات تارهای صوتی
3. درمان اختلالات گفتاری

اختلالات تلفظی

یکی از اختلالات گفتاری شایع در کودکان و بزرگسالان «اختلال تلفظ» است که اغلب دو علت دارند:

1. علت عضوی: مانند ناهنجاری های فک، دهان، زبان، و … ، ناشنوایی، عقب ماندگی های ذهنی و غیره، که موضوع مورد بحث ما نیستند.
2. علت یادگیری: کودک طبیعی می تواند به چند علت دچار اختلال تلفظی شود:

– تقلید و الگوبرداری از اختلال تلفظی افراد دیگر.
– تشویق و تحریک بزرگترها، به منظور دست انداختن و خندیدن به تلفظ ناصحیح او.
– گاهی بی هیچ علت مشخصی، کودکی طبیعی نمی تواند به تلفظ صحیح یک یا چند صدا دست یابد. در این صورت، او صدای ناصحیح را از خردسالی به دوره های بعدی زندگی خود انتقال خواهد داد (برای پی بردن به چگونگی این انتقال، می توانید به کتاب «راز لکنت زبان» انتشارات نسل نواندیش مراجعه کنید).
– یک اختلال تلفظی هر چند از نظر افراد خانواده و دوستان مشکل بزرگی محسوب نمی شود، ولی از دیدگاه جوانی که با آن روبرو است، مشکل عمیق و بازدارنده تلقی می شود.

عوارض اختلالات تلفظی

احساس متفاوت بودن.
کاربرد کلمات مترادفی که فاقد صدای موردنظر باشد.
نگرانی از واکنش احتمالی مخاطب نسبت به تلفظ ناصحیح او.
احساس بی کفایتی و تزلزل در بسیاری از ارتباطات شخصی.
و گاه تمامی عوارضی را که لکنت زبان ایجاد می کند، می توان در آن ها مشاهده کرد.

اختلالات تارهای صوتی

– گاهی ممکن است کارکرد تارهای صوتی شخص به علل آسیب عضوی مانند فلج اعصاب، تومور، ضربه و غیره دچار اختلال شود که موضوع مورد بحث ما نیستند.
– گاهی شخص به علت استفاده ناصحیح و غیراصولی از تارهای صوتی خود (جیغ زدن) ممکن است به زیگیل یک طرفه یا دو طرفه تارهای صوتی مبتلا شود که نتیجه آن تولید صدای خش دار خواهد بود. این عارضه را می توان در مراحلی با مراقبت و تمرین های ویژه ای برطرف کرد.
– گاهی فشار روانی سنگین می تواند در کارکرد تارهای صوتی اختلال ایجاد کند.
– اختلال دیگر تارهای صوتی مربوط می شود به پسرهایی که در حال گذران دوران بلوغ خود هستند. آن ها بدون هیچ علت عضوی یا روانی، صدای زیر و نازک دخترانه قبل از بلوغ خود را حفظ می کنند. به طور معمول این صدای نازک فشار روانی سنگینی را بر شخص وارد می آورد تا آنجا که شخصیت و هویت خود را متزلزل احساس می کند. این عارضه با تمرین های ویژه ای به طور کامل بهبود می یابد.

اختلالات گفتاری

اختلالات گفتاری بسیاری وجود دارد که هر یک به تنهایی می تواند در شخص مبتلا و همچنین شنونده ی او احساس نامطبوع ایجاد کند. اختلالات گفتاری می توانند علل مختلفی داشته باشند از جمله:

– اختلال مغزی
– اختلال عصبی
– اختلال اندام های گفتاری
– اختلال به علت یادگیری (مانند لکنت زبان، برخی اختلالات تلفظی، برخی اختلالات صوتی)

منبع: درمان اختلالات تلفظی و صوتی

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید