ویندوز 8 (به انگلیسی: Windows 8) آخرین نسخه سیستمعامل ویندوز شرکت مایکروسافت میباشد که در 26 اکتبر 2012 به بازار عرضه شد. ویندوز 8 برای استفاده در رایانههای شخصی، رایانههای همراه و تبلت ها تولید شده است. این سیستمعامل هشتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز 8 گذاشتهاند.
ویرایشهای ویندوز 8: در 16 آوریل 2012 مایکروسافت اعلام کرد که ویندوز 8 در 4 نسخهٔ اصلی در دسترس خواهد بود، ویندوز 8 و ویندوز 8 پرو برای خردهفروشی به مصرف کنندگان در بسیاری از کشورها در دسترس خواهد بود. نسخههای دیگر برای تک فروشی مناسب نیستند. ویرایش جدیدی وجود خواهد داشت به نام ویندوز آرتی که از پیش توسط سازندگان دستگاهها بر روی تبلتهای مبتنی بر معماری آرم نصب شدهاند، این نسخه از ویندوز توانایی اجرای نرمافزارهای مبتنی بر معماری ایکس 86 شرکت اینتل را ندارد. نسخه دیگر ویندوز هشت اینترپرایس است که این ویرایش تجاری که تنها با صدور مجوز دوره قابل استفاده خواهد بود.
نسخه نهایی ویندوز 8: ابتدا در یکم آگوست 2012 نسخه RTM (انتشار یافته به منظور ساخت) ویندوز 8 در اختیار شرکتهای سازنده قطعات کامپیوتر قرار گرفت و سپس ویندوز 8 در 26 اکتبر 2012 به صورت عمومی انتشار یافت.
ویژگیهای رابط کاربری مترو: ویندوز 8 رابط کاربری جدید بر پایهٔ زبان طراحی مترو مایکروسافت را به کار خواهد گرفت، مترو محیطی خواهد بود از ویژگی جدید کاشی وار (مربع مانند) که در صفحه شروع (Start Screen) نمایان میشود که مشابه سیستم عامل ویندوزفون میباشد. هر کدام از آن کاشیها یک برنامه را نشان میدهد و قادر خواهد بود که اطلاعات مرتبط مانند تعداد پیامهای خوانده نشده برای یک برنامهٔ رایانامه و یا درجه حرارت آب و هوا را نشان دهد. سبک مترو برنامههای کاربردی را تمام صفحه اجرا میکنند و میتوانند برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات بین یکدیگر از قرارداد (Contracts) استفاده کنند. آنها از طریق فروشگاه ویندوز (Windows Store) در دسترس خواهد بود. برنامههای سبک مترو با Windows Runtime platform جدید و با استفاده از زبانهای برنامه نویسی ++C، ویژوال بیسیک، سی شارپ و اچ تی ام ال/جاوااسکریپت توسعه یافتهاند.
محیط سنتی دسکتاپ برای اجرای برنامههای دسکتاپ به عنوان نرمافزار مترو تلقی میشود. و همچنین دکمه شروع (Start) از نوار وظیفه حذف شده است و به جای آن ناحیه حساسی بوجود آمده که با حرکت ماوس به سمت گوشه چپ پایین ظاهر میشود. همچنین نوار چارم (Charm Bar) اضافه شده است، هر دو مورد ذکر شده صفحه شروع جدید مترو را باز میکنند که جایگزین صفحه شروع قبلی شده است.
ویژگیهای جدید: – رابط کاربری جدید (مترو) برای صفحه نمایش لمسی – حذف دکمه استارت – مرورگر اینترنت اکسپلورر 10 – ورود کاربری با استفاده از تصویر. – بوت سریع هیبریدی – Task Manager (برنامه مدیریت وظیفه) جدید – راه اندازی ویندوز با استفاده از فلش مموری – پشتیبانی از چندین نمایشگر – پشتیبانی از USB3 – پشتیانی از معماری ARMعلاوه بر اینتل و AMD – صفحه شروع جدید – قابلیت بازگردانی سیستم عامل به تنظیمات کارخانه (اولیه). – سیستم پرونده جدید REfs – پشتیبانی از ارتباط حوزه نزدیک (NFC) – بوت امن – پشتیبانی از فناوری RAID 1 و RAID 5 – اضافه شدن نوار ریبون به ویندوز اکسپلورر مانند مایکروسافت آفیس 2010 – توانایی بازکردن پروندههای ISO ، IMG و VHD – نرمافزار ویندوز دیفندر در این ویندوز دارا قابلیت آنتی ویروس است، که مشابه نرمافزار مایکروسافت سکیوریتی اسنشالز عمل میکند و پیش بینی میشود جایگزین این نرمافزار شود. – اضافه شدن ویژگی ایمنی خانواده (Family safety) که به والدین این امکان را میدهد که فعالیتهای فرزندان خود را در اینترنت نظارت و کنترل کنند و همچنین از فرزندان خود محافظت کنند و رایانه ی آنان را کنترل کنند. – چندوظیفگی جدید – ادغام ایکسباکس لایو (شامل: Xbox Live Arcade ، Xbox SmartGlass ، Xbox Music و Xbox Video.)
ویژگیهای حذف شده: – نوار دستور (command bar) جایگزین نوار ریبون (Ribbon UI) شده است. – ویندوز مدیاسنتر در تمام نسخههای آن حذف شده اما به عنوان یک افزونه (add-on) در دسترس است. – ویندوز مدیاپلیر از پخش دی وی دی پشتیبانی نمیکند، اگر چه ویندوز مدیاسنتر اگر جداگانه خریداری شود هنوز پخش میکند. – دکمه شروع (Start button) حذف شده، اگرچه هنوز به عنوان یک نقطه حساس در پایین سمت چپ صفحه در دسترس است. – دکمه نمایش دسکتاپ در نوار وظیفه دیده نمیشود، اما هنوز با کلیک کردن در گوشه پایین سمت راست صفحه فعال میشود. – رابط کاربری آئرو ویندوز (Aero) که در ویندوز ویستا و ویندوز 7 وجود دارد در ویندوز 8 حذف شده است. – Aero 3D Flip حذف شده است. – ویندوز گجت که در ویندوز در ویندوز ویستا و ویندوز 7 ویژگی جدیدی بود حذف شد. – برنامه Backup and Restore (پشتیبان گیری و بازگردانی) با با برنامهای مشابه به نام تاریخچه فایل (File History) جایگزین شد. – Windows CardSpace به نفع ویژگی جدیدی به نام U-Prove حذف شد. – Parental Controls با Family Safety جایگزین شدهاست. – صفحه آبی مرگ که اطلاعات فنی درباره خطایی که باعث توقف سیستم عامل شده را نشان میداد ساده تر شده است.
بخشها – برنامههایتازه: ماشین حساب، ساعت هشدار، ضبط صدا، برنامه ویرایش ویدیو و یک کاوشگر فایل. – برنامه PC Settings: دارای گزینه های بیشتر که ویژهی کنترل پنل پیشین بود. – ویندوز پاورشل 4.0: ویژگی ها: میزبانی برای دستورهای تازه ی مدیریت صفحه شروع، ویندوز دیفندر، اجزا ویندوز (به انگلیسی: Windows components) و سختافزار و شبکه.
صفحه شروع: – بخش “All Apps”، در حال حاضر با یک فلش رو به پایین پنهان است و یا با حرکت لمسی رو به بالا دیده میشود و دارای یک نوار جستجو قابل مشاهده است. – در صفحه شروع کاشی ها می توانند در جای خود قفل شود که این ویژگی از جابجایی تصافی آن ها جلوگیری می کند. – گزینه های اندازه بیشتر برای کاشی های زنده بر روی صفحه شروع: کوچک، میانهو بزرگ به علاوه اندازه خیلی بزرگ برای کاشی دسکتاپ، اندازه “کوچک” یک چهارم از اندازه پیش فرض در ویندوز 8 است. – گزینه های رنگ گسترده در صفحه شروع، که در حال حاضر اجازه می دهد تا کاربران را به سفارشی کردن رنگ و سایه به جای انتخاب از رنگ های محدود تصویر زمینه دسکتاپ و همچنین تصویر زمینه دسکتاپ نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد. – دستور “حذف نصب” در حال حاضر می تواند یک برنامه از فروشگاه ویندوز را از چند رایانه پاک کند.
رابط کاربری: – قابلیت ورود مستقیم به دسکتاپ – قابلیت بازگردانی دکمه Start به حالت پیشین – گزینهی “Take screenshot”در نوار چارم – گزینهی”Play”چارم دستگاهها برای پخش محتوی دستگاه های دیگر – محیط مترو/Windows Runtime – سبک کیوسک: با این ویژگی می توان دستگاه را به اجرای یک برنامه واحد قفل کرد.