اعطای نخل طلای غیرمنتظره به «کن لوچ» و نادیده گرفته شدن برخی از پر امید ترین فیلم ها چون کمدی آلمانی «تونی اردمن» از مهم ترین اتفاقات، اختتامیه کن 2016 بودند.
هیات داوران جشنواره فیلم کن که امسال ریاست آن بر عهده «جورج میلر» کارگردان استرالیایی بود، در نهایت به توافق نظر بر اعطای جایزه نخل طلای بهترین فیلم به «کن لوچ» برای فیلم «من، دنیل بلیک» رسیدند، تصمیمی که همچون اغلب ادوار برگزاری این رویداد سینمایی موافقان و مخالفان خود را داشت.
«لوچ» چهره محبوب کن که دومین جایزه نخل طلا را از این جشنواره دریافت می کرد پس از کسب این جایزه گفت: ” ما تلاش کردیم در این فیلم وجه نمایشی زندگی روزمره را در تمام اشکال و غالب های آن ارائه دهیم”.
اما کمدی «تونی اردمن» ساخته «مارن اده» از آلمان پیش از آغاز مراسم اختتامیه از سوی اغلب منتقدین سینمایی شانس اول کسب نخل طلای بهترین فیلم بود اما این فیلم در شب پایانی جشنواره یک نظاره گر بود و تنها به جایزه فیپرشی (انجمن منتقدین بین المللی فیلم) بسنده کرد که پیش از مراسم اختتامیه اعلام شده بود.
فیلم «پترسون» به کارگردانی جیم جارموش و فیلم هیجانی و جذاب «او» از «پلوورهوفن» نیز از دیگر ناکامان بزرگ کن شصت و نهم بودند.
«ایزابل هوپرت»، «کریستین استوارت» و همچنین «سوینا براگا» از سرشناس ترین بازیگران حاضر در کن امسال بودند که سالن برگزاری مراسم اختتامیه را دست خالی ترک کردند و رقابت را به نقش آفرینی خوب اما نه چندان استثنایی «ژاکلین ژوزه» برای فیلم «رُازی من» باختند.
«ژاکلین ژوزه» در نشست خبری پس کسب این جایزه عنوان کرد: «برلیانت مندوزا» (کارگردان فیلم رُازی من) به همه دنیا نشان داد خانواده چقدر اهمیت دارد و این پیام اصلی این فیلم است”.
جایزه بزرگ جشنواره کن که مهمترین جایزه پس از نخل طلای بهترین فیلم است نیز در حالی به «خاویردولان» برای فیلم «اینجا آخر دنیاست» رسید که این تصمیم با انتقاد شدید برخی از منتقدین روبه رو شد و بسیاری از آنها این فیلم عجیب را دستمایه طنز قرار داده بودند و حتی حضور او در سالن مراسم اختتامیه نیز تعجب همگان را برانگیخته بود اما شاید اعطای این جایزه منتقدان را متقاعد کند تا یک بار دیگر فیلم را با دقت ببینند.
«دولان» در نشست خبری برندگان جشنواره کن درباره فیلمش گفت: “می خواستم با فیلمم کاری کنم تا افراد با خانواه هایشان صحبت کنند. پیام فیلم این است که ما باید جزیئات رفتاری یکدیگر را بشناسیم”
دو فیلم دیگر که براستی شایسته تقدیر در کن امسال بودند نیز به حق خود رسیدند؛ فارغ التحصیلی از «کریستین مونجیو» و «خریدار شخصی» از «الیورآسایاس» که هر دو به صورت مشترک جایزه بهترین کارگردانی را به خانه بردند و البته نباید فراموش کرد که فیلم «آسایاس» پس از نمایش در کن از سوی برخی مخاطبین هو شده بود.
«آسایاس» با تمجید از «کریستین استوارت» بازیگر فیلمش گفت: “«استورات» چیزهای زیادی از «ژولیت بینوش» در فیلم قبلی ام «ابرهای سلیس ماریا» آموخت و من ظرفیت های او را به خوبی در این فیلم حس کردم”.
«کریستین مونجیو» نیز عنوان کرد: “اگر روند را تغییر ندهیم، سینمای مولف ناپدید خواهد شد. باید از سینمای هنری حمایت کنیم”.
اما «پیتر بردشاو» منتقد سینمایی ارشد گاردین در ادامه درباره فیلم «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی می نویسد: این فیلم اثری جدی و ارزشمند است، گرچه دلالت های غیرشفاف در فیلم شبیه اغلب فیلم های دیگر فرهادی بود اما با این حال این فیلم در جشنواره با استقبال گسترده ای مواجه شد و جوایز بهترین فیلمنامه را به دلیل پیچیدگی در ظرافت ساختاری و همچنین بهترین بازیگر مرد برای شهاب حسینی کسب کرد تا تنها فیلم شب اختتامیه با دو جایزه نام گیرد.
حسینی کار خود را در ایفای نقش در فیلم «فروشنده» فوق العاده خوب انجام داده است و در حالی موفق به کسب جایزه شد که رقبایی سرسختی «چون پیتر سایمونشک» (تونی اردمن) و «آدام درایور» (پترسون) را پیش رو داشت.
همچنین شهاب حسینی در نشست خبری در پایان مراسم اختتامیه جشنواره فیلم کن گفت: دو جایزه از میان جوایز به فیلم «فروشنده» از ایران رسید، این فوق العاده است و اصغر فرهادی نیز این دو جایزه مهم را ادای احترامی به سینمای ایران دانست.
می توان گفت که جشنواره فیلم کن سال استثنایی را پشت سر گذاشت و در بخش رقابتی خود میزبان مجموعه ای فوق العاده از استعدادها بود که هیچ کدام از آنها ناامید کننده نبودند.
منبع: خبرگزاری ایسنا