بدون شک توجه چین به گردشگری منطقه اورست می تواند تهدیدی برای رقیب جنوبی یعنی نپال محسوب شود.
المپیک زمستانی 2022 در پکن برگزار خواهد بود. از این رو دولت چین به منظور جذب گردشگران قصد دارد تا در مسیر شمالی اورست اقدام به ایجاد تاسیسات گسترده ای جهت ورود گردشگران به این منطقه کند.
اگرچه مسیر جنوبی اورست و مسیر نپال شناخته شده تر از مسیر تبت است، اما مسیر شمالی نیز دارای تاریخی غنی و قابل توجه است. ضمن آنکه چشم انداز تجاری بلندپروازانه چین موجب برنامه ریزی گسترده برای توسعه گردشگری این منطقه شده است.
ایجاد بزرگ راهی در ارتفاع 4260 متری همراه با احداث کمپ، هتل، پارکینگ، رستوران، امکانات آموزشی و مجتمع امداد و نجات از برنامه هایی است که دولت چین قصد دارد از اوایل سال نو اقدام به تاسیس آن کند. همچنین احداث پیست اسکی در منطقه که جزو 800 طرح ورزش های زمستانی در کشور چین به شمار می آید، می تواند موجب جلب نظر گردشگران سایر رشته های مرتبط با کوهستان شود.
در سال 2014 تورهای گردشگری، طبیعت گردی و ماجراجویانه در نپال بالغ بر 8.9 درصد از تولید ناخالص این کشور فقیر را به دوش کشید که با حسابی معمولی نزدیک به 340 میلیون دلار را شامل می شود. از این مبلغ حدود 3 میلیون دلار مربوط به اخذ مجوزهای صعود به اورست می شود.
نگاه سودجویانه همراه با فساد اداری در دولت نپال از جمله فساد، سوء مدیریت و مسائل مربوط به ایمنی نیز از جمله مواردی است که می تواند در تغییر رویکرد گردشگران از نپال به تبت موثر باشد.
بی برنامگی در حفظ محیط زیست و تخلیه زباله، معضلات امداد و نجات، سودجویی افسران رابط دولت نپال در همراهی تیم ها، بی تجربگی راهنمایان محلی و خودسری شرپاها در برخورد با کوهنوردان خارجی از جمله مشکلاتی است که آینده گردشگری کوهستان های نپال را با خطری جدی روبرو خواهد کرد.
همچنین طی 3 سال اخیر مرگ دست کم 50 کوهنورد بر اثر سقوط بهمن، زلزله، ازدحام جمعیت و کنترل ضعیف شرکت های نپالی بر روی کوه اورست، موجب تضعیف گردشگری کوهستان در این کشور شده است.
بدین شکل توسعه گردشگری تبت می تواند برای نپال تبدیل به یک تهدید جدی شود تا ضمن اصلاح زیرساخت های خود در رقابت با غول تازه متولد شده گردشگری دنیا یعنی چین بتواند از مزایای طبیعت خود بهترین بهره را ببرد.
منبع: کوه قاف