پیام رسان تلگرام (Telegram) پیام رسانی چندسکویی است که برای نسخه های کلاینت متن باز است. کاربران تلگرام می توانند پیام ها، تصاویر، ویدئوها و اسناد (همه انواع پرونده ها پشتیبانی می شود) خودویرانگر و رمزنگاری شده تبادل کنند.
تلگرام رسما برای اندروید و IOS (از جمله تبلت ها و دستگاه های بدون WiFi) در دسترس است. نرم افزارهای کلاینت غیررسمی برای ویندوز فون، همین طور نسخه وب، نسخه IOS10، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ ویندوز از توسعه دهنده های مستقل که از رابط برنامه نویسی نرم افزار تلگرام استفاده می کنند در دسترس هستند.
کاربران نرم افزار امکان تبادل پیام، عکس، ویدیو و فایل تا حجم 1.5 گیگابایت را دارند.
تلگرام توسط دو برادر با نام های پاول دورف و نیکلای دورف به بازار آمد. پاول دورف برادر کوچک نیکلای دورف است و سازمان غیرانتفاعی کارآفرینی در آلمان دارد که پشتیبان مالی پروژه است. تلگرام توسط یک سازمان غیرانتفاعی آلمانی متعلق به کارآفرین و نیکوکار روس پاول دورف اداره می شود.
پروتکل: پروتکل تازه ساخت MTProto توسط نیکلای دورف بر مبنای رمزنگاری ای ئی اس 256 بیتی متقارن، رمزنگاری آر اس ای 2048 و پروتکل تبادل کلید دیفی-هلمن است.
معماری: همهٔ نرم افزارهای رسمی تلگرام (و چند نرم افزار غیررسمی) متن باز هستند. هرچند، نرم افزار سمت سرور تلگرام مالکیتی است. پاول دورف گفته است کد سرور نرم افزار آزاد نیست زیرا معماری تلگرام نیاز دارد دوباره طراحی شود تا به سرورهای مستقل اجازه دهد مانند یک اَبرِ تلگرام متحد کار کند.
امنیت: سازندگان تلگرام بر امنیت برنامه خود تأکید بسیاری دارند. به تازگی جایزه 200 هزار دلاری برای یافتن باگ بر روی تلگرام اعلام شده است که خود نشان دهنده اطمینان برنامه نویسان تلگرام دارد. در وبلاگ تلگرام برندگان این جایزه اعلام می شوند. در سال 2015 شرکت امنیتی غیرانتفاعی Electronic Frontier Foundation رتبه 4 از 7 را به بخش پیام رسان و رتبه 7 از 7 را به بخش secret chat این نرم افزار داد.
کانال: کانال امکان جدیدی است که در تلگرام اضافه شده است. کانال تلگرام مسیر یک طرفه ای است که فقط ادمین می تواند در آن پست های دلخواه را برای اعضای کانال منتشر کند و سایر اعضا امکان اضافه کردن پست در آن را ندارند.