آشنایی با Checksum و کاربردهای آن

توسط

اینترنت به مرجعی اصلی برای دریافت و ارسال اطلاعات تبدیل شده و اغلب نرم افزارها و اپلیکیشن ها هم از طریق اینترنت دانلود می شوند. اما تا به حال به این موضوع توجه کرده اید که چه می شود اگر یک هکر، فایل های دریافتی شما را در مسیر دریافت دستکاری کند؟

مثالی برای درک بهتر: قصد دارید یک آنتی ویروس جدید دانلود و روی کامپیوترتان نصب کنید. به سایت مورد نظر مراجعه و دکمه دانلود را می زنید. اینترنت از مجموعه بزرگی از کامپیوترهای به هم متصل تشکیل شده است. بنابراین فایل آنتی ویروس مستقیما از کامپیوتر سرور شرکت سازنده به کامپیوتر شما منتقل نمی شود و در عمل فایل موردنظر شما از چندین کامپیوتر در مسیر انتقال عبور خواهد کرد تا به دست شما می رسد.

حالا اگر فردی با قصد بد، به هر نحوی در میان مسیر شما، با فایل هدف قرار داشته باشد، ممکن است این امکان را داشته باشد که فایل شما را با یک نسخه آلوده جایگزین کند. در چنین شرایطی شما نسخه ای از آنتی ویروس را روی کامپیوترتان نصب می کنید که خودش آلوده به یک بدافزار شده و اطلاعات تان را برای جناب سارق اطلاعات ارسال می کند. به این ترتیب ما به روشی نیازمندیم تا بتوانیم از طریق آن از صحت فایل های دانلودی اطمینان حاصل کنیم. اینجاست که الگوریتم های CheckSum (چکسام) به کار می آیند.

به طور ساده، اگر یک فایل را از یک فرمول ریاضی عبور دهید نتیجه آن یک رشته اعداد خواهد بود که به آن «چکسام» می گویند. چکسام می تواند برای هر نوع اطلاعاتی محاسبه شود. برای مثال برای یک تصویر، یک ویدیو، نرم افزار یا هر چیز دیگر.

اگر حتی یک بایت از اطلاعات در فایل موردنظر شما تغییر کند، نتیجه چکسام آن نیز متفاوت خواهد شد و شما به راحتی متوجه می شوید که فایل تان تغییر کرده است. می توان این طور تصور کرد که چکسام شبیه به لاک و مهرهای سنتی است که روی نامه می زدند تا کسی در مسیر، نامه را دستکاری نکند. البته چکسام به این معنی نیست که کسی محتوای درون نامه را نمی بینید و فقط به شما تضمین می دهد که «اطلاعات شما دستکاری نشده اند.»

الگوریتم های مختلفی برای محاسبه چکسام فایل ها وجود دارد که برخی از مشهورترین آنها MD5 و SHA هستند. البته چکسام فقط برای امنیت نیست و کاربردهای دیگری هم دارد. برای مثال جهت اطمینان از دانلود کامل نرم افزار هم مورد استفاده قرار می گیرد. نرم افزار دانلود شده پیش از شروع به نصب چکسام خودش را بررسی می کند و در صورتی که درست نباشد، می فهمد که بخشی از فایل به درستی دانلود نشده و جلوی نصب را می گیرد.

به طور معمول شما با چکسام سر و کار زیادی ندارید و کمتر پیش می آید که بخواهید به صورت دستی چکسام یک فایل را بررسی کنید. اما در صورتی که قصد دارید فایلی مهم را ارسال کنید می توانید با کمک برخی ابزارها چکسام فایل ها را بررسی کنید. در کنار این موضوع، چکسام برخی فایل ها در کنار دکمه دانلود آنها درج شده است و بعد از دانلود این فایل ها می توانید چکسام را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید فایل دانلودی در مسیر تغییر نکرده است.

برچسب ها :
1 نظر
  1. هاجر 12 سال قبل
    پاسخ

    سلام بر اقای رودکی دوست گرامی از این اطلاعات مفیدی که تو وبلاگتون نوشتین ممنونم
    حق نگهدارتون باشه

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید