غار جوجار با عمق 810 متر و طول 2200 متر به عنوان عمیق ترین غار کشور در ضلع شرقی قله پرآو کشف شد.
بهمن مشتکوب رئیس هیئت کوهنوردی استان کرمانشاه در این باره گفت: با اعزام گروه اکتشافی 21 نفری از غارنوردان سراسر کشور به کرمانشاه، غار جوجار به عنوان عمیق ترین غار کشور کشف شد ولی به دلیل مسیر بسیار سخت و طاقت فرسای این غار، گروه کاوش ادامه کار اکتشاف را به سال آینده موکول کرده است.
غار پرآو قبل از کشف غار جوجار عمیق ترین غار کشور بود، ولی پس از کشف غار جوجار، پرآو جای خود را به جوجار داد تا این غار به عنوان عمیق ترین غار کشور شناخته شود.
گفتنی است؛ غار پرآو با عمق 750 متر برای اولین بار در سفر تحقیقاتی یک گروه غارنورد انگلیسی در سال 1350 خورشیدی کشف شد. غار پَراو در ارتفاعات کوه پراو و در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون قرار دارد. یکی از ویژگی های منحصر به فرد غار پرآو وجود دهانه آن در ارتفاع 3050 متری از سطح دریا است که این بالاترین سطح در بین تمام غارهای دنیا است.
غار جوجار در فلات شمالی «پراو» در قسمت شمال غرب قله «شآودالان» در استان کرمانشاه قرار گرفته است. در پیرامون این غار محوطه زیبا و چشمه سارهای گوارا و دایمی وجود دارد که محل تفریح کوهنوردان است.
در گذشته دهانه غار جوجار به صورت هولناکی با قطر زیاد رو به آسمان قرار گرفته و با شیب نسبتا تندی از سوی شرق به پایین کشیده شده و از جهت های دیگر با سوراخ ها و حفره های عمود به دهانه اصلی غار ختم شده بود. اکنون دهانه غار با شیب ملایم و پلکانی با سنگ های صاف و صیقلی و رسوباتی که از شستن خاک بیرون به درون غار ایجاد شده تا حدود 50 متر قابل دسترسی برای عموم است.
غار «جوجار» با ساختاری متفاوت از بسیاری غارهای عمودی موجود در کشور در بیشتر قسمت های خود نیاز به استفاده از تکنیک های کار با طناب داشته و حتی در قسمت هایی نیاز به صعود از معابر یخی را دارد.
در انتهای بسیاری از فرودها، با حوضچه های مملو از آب سرد مواجه می شویم که عبور ایمن از آنها تنها با بهره گیری از طناب و تکنیک های تراورس میسر است.
این غار شگفت انگیز استان کرمانشاه همواره مورد توجه غارنوردان داخلی و خارجی برای غارنوردی بوده است.
وجود غارهای شگفت انگیز در استان کرمانشاه به عنوان بخشی از جاذبه های طبیعی این استان می تواند به توسعه گردشگری دیار سنگ و آب کمک دوچندان کند.