پل خشتی لنگرود

توسط

پل خشتی لنگرود از آجر و ساروج ساخته شده است و معروف ترین بنای تاریخی و گردشگری لنگرود به شمار می رود.

شهرستان لنگرود یکی از شهرستان های استان گیلان است که از غرب به شهرستان لاهیجان و در شرق به شهرستان رودسر منتهی می شود. شهر لنگرود مرکز این شهرستان است.

امروزه، از پل خشتی لنگرود به عنوان معروف ترین بنای تاریخی و نماد شهر لنگرود یاد می شود. این پل تاریخی بر روی رودخانه لنگرود ساخته شده است. این رودخانه از یکی از آبراه های سفیدرود سرازیر می شود و از مرکز شهر لنگرود عبور می کند، دو منطقه لنگرود به نام های «فشکالی محله» و «راه پشته» را به یکدیگر متصل می کند. در گویش گیلکی لنگرودی، به آن خَشته پٌل و خَشته پورد می گویند.

بر اساس اطلاعات کتاب تاریخ خانی تا سال ۹۱۲ هـ . ق در شهر لنگرود، فقط پلی چوبی موجود بود. از این رو ساخت این پل را می توان به زمان حکام کیایی گیلان منسوب دانست. هر چند پاره ای از بومیان ساخت این پل را منطقه به عهد تیموری و ایلخانیان نسبت می دهند که البته سند و مدرک معتبری در این باره در دست نیست؛ اما در کتاب دارالمرز ولایت گیلان، ساخت آن به دوران صفویه ذکر شده است.

بنا به اعتقاد برخی این پل در زمان قاجاریه ساخته شده است. به نظر می رسد بنای آن قبل از قاجار بوده و در این دوره تجدید بنا شده است. همچنین بنا بر نوشته محمود پاینده لنگرودی (محقق لنگرودی) و بر اساس استناد به کتاب تاریخ خانی، ساخت پل خشتی لنگرود بعد از سال 912 هـ . ق و در دوران صفویه است.

ویژگی های پل خشتی لنگرود

پل خشتی لنگرود از یک سطح میانی و دو بخش جانبی شیب دار تشکیل شده و طول دو قسمت جانبی پل ۱۰ الی ۱۱ متر است. عرض پل در قسمت میانی و بین دو جان پناه ۳۴۵ تا ۳۵۰ سانتی متر و عرض قسمت جان پناه ها هریک ۴۵ و ارتفاع آن ها ۳۵ سانتی متر است. عرض کلی پل ۴۳۰ سانتی متر است.

محل عبور عابر پیاده روی پل را در مرمت های اخیر با قلوه سنگ مفروش ساخته اند. پل دارای دهانه با طاق جناقی نسبتا کند است. دو فرو رفتگی در پیشانی پل و در فاصله بین دو قوس قرار دارد. هر یک از قوس ها در سمت بیرونی دارای یک نوار آجرکاری به عرض ۱۲ سانتی متر است که حالتی تزیینی و برجسته دارند. علاوه بر آن در کناره قوس ها آجرچینی خاصی نیز انجام شده و حاشیه ای به عرض ۶۰ سانتی متر را به وجود آورده است.

پایه میانی قطور پل ۴ متر عرض دارد و دو موج شکن یا سیل برگردان در دو طرف پل برای کاستن از فشار آب در ایام افزایش سطح آب تعبیه شده است. یک دهانه کوچک بین پایه میانی پل و یک طاق نمای جناقی بر بالای آن با عرض ۵۰ سانتی متر وجود دارد.

پل خشتی لنگرود به علت قرارگیری در مرکز شهر و همچنین جنس مواد استفاده شده در ساخت آن، همیشه مورد توجه و اهمیت بوده است. معماری «پل خشتی لنگرود» در میان تمام پل های خشتی، منحصر به فرد بوده و نمونه پل خشتی لنگرود با این مشخصات نه تنها در ایران بلکه در هیچ جای جهان وجود ندارد. طرح بازآفرینی محوطه پل خشتی نیز در سال 1398 با هدف ایجاد بستر مناسب برای گردشگران و شهروندان لنگرودی در امر گردشگری به همت شهرداری و شورای اسلامی شهر مورد بازسازی و بهره برداری قرار گرفت.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید