خرید کردن همیشه لذت بخش است، اما باید اعتراف کنیم که گاهی اوقات فقط برای اینکه حالمان بهتر شود این کار را می کنیم، خوب این اشکالی ندارد البته تا زمانی که به این کار اعتیاد نداشته باشید! قبل یا پس از تعطیلات، وقتی به مرکز خرید می روید، یادتان بماند که قبل از خرید حتما فکر کنید. خرید کردن می تواند احساس پرقدرتی، مثل کسانی که تجربه بقیه رفتار های اعتیادآور مثل قمار، استفاده از دارو ها، خوردن الکل حتی اعتیاد به کار یا ورزش دارند را در شما بوجود بیاورد! گرچه این رفتارها خیلی با هم فرق دارد اما اساس و محرکشان می تواند بسیار شبیه به هم باشد.
اگر سطحی به این موضوع نگاه کنیم نتیجه می گیریم که هر نوع رفتاری که اعتیادآور باشد باعث حواس پرتی شما از احساسات ناخوشایند و دردناک می شود. این کار به شما به جای احساسات رنج آور مثل ناراحتی، وحشت، آزار یا احساس گناه، حس خوشایندی می دهد.
وقتی حسی که خرید کردن در شما ایجاد می کند وسیله ای برای حواس پرتی شما از احساسات بدتان می شود، دیگر چیزی که خریده اید چندان اهمیت ندارد و بیشتر ناشی از حسی است که خرید کردن در شما بوجود می آورد و این حس به شما اجازه می دهد تا از آن احساسات بد دوری کنید. مشکل این جا است که وقتی شما شروع کردید دیگر برای رسیدن به سطح بالاتری از رضایت ممکن است بیشتر و بیشتر به خرید کردن نیاز پیدا کنید. اثرات منحرف کننده شما از درد کمتر موثر واقع می شوند و شما را وادار می کنند تا برای رسیدن به همان تاثیر بیشتر و بیشتر این رفتار را ادامه دهید. این گونه خرید کردن می تواند فقط گه گاهی وقتی کسی خصوصا غمگین، آسیب پذیر یا مضطرب است اتفاق بیافتد، یا می تواند مکررا تکرار شود و نتایج منفی ویران کننده ای بوجود آورد.
برای جلوگیری از این رفتار اول باید بدانیم که مشکلی وجود دارد. اگر شما به توده ای از لباس های انباشته شده در کمد خود نگاه می کنید که هنوز برچسبشان رویشان است، این به شما دلیل کافی می دهد تا بیشتر دقت کنید. همچنین سوال کردن در مورد عادت خریدتان از کسانی که شما را دوست دارند هم می تواند کمک کننده باشد. اگر پیامدهای منفی (همانند بدهی مالی به دلیل خرید کردن) مشخص و جدی باشد، بهتر است که دنبال کمک حرفه ای مثلا یک مشاور بگردید. اگر مشکل کم بود ولی پیامدهای منفی واضحی برای شما یا نزدیکانتان آشکار نبود، این را می توانید خودتان حل کنید.
در این جا برخی از راهنمایی های موثر برای جلوگیری از خرید احساسی را می بینید:
برنامه ریزی داشته باشید. حداقل از چند روز قبل برای خرید برنامه ریزی کنید و به آن پایبند باشید. هیچ وقت درگیر جو لحظه ی خرید نشوید، به اینکه حراج چقدر وسوسه کننده یا خوب باشد اهمیت ندهید.
با دوست تان خرید کنید. برای جلوگیری از خرید هیجانی هدف خود را با دوست تان درمیان بگذارید و با هم به خرید بروید.
از گشت و گذار فقط برای خرید خودداری کنید. در طول زمانی که برای خریدتان برنامه ریزی کرده اید به کافی شاپ، رستوران، گالری هنری یا دیگر جاهایی که درآن جا خرید نمی کنید نروید. وقتی ساعت های طولانی در خرید باشید راحت تر در احساس منحرف کننده ای که توسط خرید هیجانی در شما ایجاد می شود گیر می کنید.
اشتباه هایتان را برطرف کنید. اگر کنترل خود را از دست دادید و به اشتباه چند خرید احساسی کردید، آن وسایل را برگردانید. گزارشی از روزها و چیز هایی که خریده اید و قانون منطقی با توجه به اینکه یک لباس جدید چقدر در کمد شما بدون پوشیده شدن وجود دارد درست کنید و چندین بار در ماه آن ها را ارزیابی کنید. اگر خط قرمز خودتان را رد کردید، لباس را برگردانید. این کار شما را به اهدافتان نزدیک می کند و احساسات منفی مثل گناه و ندامت که احتمال افزایش اینکه دوباره درگیر خرید احساسی شوید را کاهش می دهد.
امیدوارم از نوشته چگونه از خرید کردن احساسی برای سال نو جلوگیری کنیم؟ استفاده لازم را برده باشید.
منبع: دختران پسران
خوشبختانه به ندرت براي من پيش مياد كه خريد احساسي داشته باشم.
جالب بود… لطفت مستدام… سال خوبی داشته باشی