هر شهر با نمادهایش به جهانیان معرفی میشود. اگر نماد پاریس برج ایفل است، بیش از هر چیز این نماد بیانگر ورود انسان به عصر مدرن است و دوران چیرگی آهن و فولاد بر زندگی مدرن. اگر نماد مسکو، میدان سرخ است، این میدان نشانه تفکر مردم آن سرزمین یخ زده است. اگر مجسمه عیسی مسیح بر فراز ریودوژانیرو برافراشته است، نشانه فتح قاره آمریکای جنوبی توسط مسیحیت است. اگر نماد توکیو، بزرگراههای تودرتو و خانههای چوبی است، بیانگر زندگی منظم و در عین حال آرام و بیدغدغه مردم این شهر است.
نماد هر شهر بیانگر سبک زندگی شهروندان آن شهر است. اگرچه این نماد بهتدریج شکل گرفته است و مردم یک شهر به دیده یک نشانه به آن توجه کردهاند، اما روح زندگی در شهرها با نمادهایشان عجین است. میدان آزادی تا سالها به نشانه آزادی خواهی مردم این مرز و بوم نماد شهری پایتخت بود. در روزگار معاصر نیز برج میلاد نشانه دستاوردهای فنی ایرانیان است و باور و خوداتکایی.
اکنون پلی در هم تنیده با طبیعت در دل تپههای عباسآباد احداث شده است که توانسته بازهم رتبهای دیگر در عرصه جهانی کسب کند؛ پلی که بیش از هر چیز بیانگر روح توسعه همراه با حفظ طبیعت است. این پل بیتردید این روزها به یکی از نمادهای پایتخت تبدیل شده است و دستکم یکی از نمادهای معروف پایتخت ایران. پلی که در کنار مصلی جان گرفته است و چشماندازی شکوهمند و فراخ دارد به ساحت دینی مردم. پل طبیعت نمادی از هوش، توان و علم و باور شهری است که تهران مینامیمش.
شاید در 6 ماه گذشته مطلبی یا تصویری از افتتاح یک پل جدید و مدرن در تهران که صرفا به منظور پیاده روی و تفریح و ورزش ساخته شده است، نشنیده و یا ندیده باشید؛ اگر چنین است کافی است نام ”پل طبیعت” را در موتور جستجوی گوگل بنویسید و با تصاویر و محل این پل که شش ماهی نیست از افتتاح آن می گذرد آشنا شوید.
این اثر باشکوه را یک معمار زن 26 ساله تهرانی طراحی کرده است. نام ”لیلا عراقیان” 31 ساله این روزها به واسطه ساخت پل طبیعت نه تنها در ایران بلکه در جهان مطرح شده است. خانم عراقیان در سال 89 و زمانی که تنها 26 سال داشت طراحی پل 270 متری طبیعت را آغاز کرد و شاید در آن زمان نمی دانست که ایده و طراحی او زمانی محقق شود و پلی زیبا و مدرن در منطقه ای از تهران با طراحی او ساخته شود. اما این رویا و طرح در نهایت در مهرماه سال گذشته محقق شد و با افتتاح پل طبیعت اثری هنری-معماری از یک زن جوان معمار ایرانی در اختیار شهروندان تهران و توریست های این شهر قرار گرفت.
پل طبیعت با 3 ستون (در سه طبقه) و طراحی بی نظیر و چشم نواز اولین پل صرفا پیاده رو در ایران محسوب می شود که بوستان آب و آتش را به پارک جنگلی طالقانی متصل می کند. این پل به لحاظ مکان یابی در محل تلاقی بزرگراه های مدرس، حقانی، همت و رسالت قرار گرفته است و مکانی خوب برای ورزش های صبحگاهی، پیاده روی و حتی استراحت و تفریح است. شاخصه اصلی این پل، شاید به لحاظ اجتماعی دارای ارزش و اعتبار باشد. شاید بتوان گفت که پل طبیعت یک فضای شهری بهوجود آورده است؛ عرصهای مناسب برای ارائه یک تجربه نو به مردم. فارغ از مسابقه و بحثهای فنی، بیشتر از احساس خوب مردم در این پروژه رضایت داریم و اینکه مردم در کمال امنیت و آرامش از یک فضای شهری مناسب استفاده میکنند.
این پل به گفته طراح جوان آن از پل های تاریخی همچون پل خواجو اصفهان الهام گرفته شده است و تلفیقی از معماری مدرن جهانی و معماری سنتی ایرانی است. این پل جزء 5 انتخاب برتر 300 معمار برجسته جهان در مسابقه معتبر معماری شهری جوایز معماری (A+ (architizer awards در سال 2015 که مقر آن در نیویورک است، انتخاب شد.
محیط زیست اولویت اول ساخت پل
نخستین اولویت کارشناسان، توجه به مسائل محیط زیست در طراحی پل طبیعت بود. با توجه به اینکه پل طبیعت در نقطهای واقع شده است که تمامی شاهراههای پایتخت مانند بزرگراه مدرس، همت، حقانی و رسالت از بالای این پل به خوبی دید دارد، محل جانمایی آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. مهمترین نکته پل طبیعت تغییر نگرش عمومی مردم نسبت به پلهای عابر پیاده نه فقط در تهران بلکه در کشور و خاورمیانه است. اگر نگاهی کوتاه به پلخواجو یا سیوسهپل در اصفهان بیندازیم، میبینیم که این پلها به غیر از آنکه یک مسیر رفتوآمد برای مردم محسوب میشوند بهعنوان یک مقصد گردشگری برای شهروندان این شهر است. در نتیجه در طراحی پل طبیعت به این مسئله توجه شد که این پل به غیراز آنکه امکان دسترسی 2 بوستان طالقانی و بنادر را در 2 سوی بزرگراه مدرس تأمین میکند، امکان تامل شهروندان و استفاده از نمای پل و فضای سبز اطراف آن را برای پایتختنشینان فراهم میآورد.
پلی برای ثبت خاطرات
نوروز 94 چهرهای تازه از منطقه فرهنگی و گردشگری عباسآباد آشکار کرد. چهرهای که فعالیت فرهنگی آن توسعه بیشتری یافت و پل طبیعت نیز مکانی تازه شد برای گردشگری شهری. ایام نوروز امسال، بیش از 350 هزار شهروند تهرانی و مردم کشور از منطقه فرهنگی گردشگری عباسآباد بازدید کردند.
پلی برای جذب اذهان گردشگر
یک شهر هنگامی میتواند بهطور متوازن رشد کند که پایگاه اقتصادی، اجتماعی، محیطی، سیاسی همه با هم بهطور سیستماتیک کار کنند. یکی از شاخصههای ساختاری کردن که زیستبوم پایدار تهران را حفظ میکرد، رود، درهها و برخی مناطق تهران مثل تپههای عباسآباد بود که بعد از توسعه آن درون مجموعه شهری تهران جای گرفت. ایجاد فضاهای متعدد در تپههای عباسآباد و احداث مراکزی که بتوانند جاذب گردشگر باشند در راستای عملکرد تاریخی تهران است. پل طبیعت نیز میتواند عرصهای موافق و همراستا با توان اکولوژیکی باشد که در این منطقه وجود دارد. چرا که منطقه عباسآباد بهعنوان یک تنفسگاه شهری کارکرد گردشگری و تفریحی و فضای سبز را نیز دارد.
عکسها: از میثم رودکی – نوروز 94
بسیار عالی