راهنمای سفر به ارمنستان

توسط

ارمنستان کشوری در محدوده ی قفقاز و بین اروپا و آسیا است. این کشور قبلا جزیی از جماهیر شوروی بود و پیش تر از آن نیز یکی از ایالت های ایران به شمار می رفت.

ارمنستان پذیرای اولین مسیحیان دنیا بوده است و به همین دلیل اولین کلیساهای دنیا را ارمنی ها ساخته اند. ارمنی های ایرانی قومی به قدمت بیش از 4 هزار سال، تمدنی ویژه با المان های خاص خود را به جهانیان ارائه داده اند.

نام بومی این کشور در زبان ارمنی «هایک» است. در سده های میانه با افزودن پسوند فارسی ستان (به معنای سرزمین) به هایاستان تغییر یافت. نام «ارمنیا» نخستین بار در سطر 15 ستون اول متن پارسی «کتیبه داریوش اول» بر «کوه بیستون» آمده است.

ارمنستان از لحاظ تاریخی به سه ناحیه تقسیم شده بود: ارمنستان بزرگ، ارمنستان کوچک و ارمنستان جدید. ارمنستان جدید به سومین ناحیه تاریخی متعلق است که به سده یازدهم مربوط می شود و در جنوب غربی ارمنستان کوچک واقع شده بود که به پادشاهی ارمنی کیلیکیه معروف است. ارمنستان در حال حاضر 3 میلیون نفر جمعیت دارد. زبان ارمنی، زبان رسمی کشور ارمنستان است.

اطلاعات کلی ارمنستان

پایتخت: شهر ایروان
نام انگلیسی: Armenia
کد تلفن ارمنستان: 00374
جمعیت ارمنستان: 3.006.800 نفر
زبان رایج در ارمنستان: ارمنی و روسی
مساحت ارمنستان: 29.743 کیلومتر مربع
واحد پول ارمنستان: درام ارمنستان (AMD)
کشورهای هم مرز ارمنستان: آذربایجان، گرجستان، ایران و ترکیه

جاذبه های گردشگری ارمنستان

گغارد: این صومعه ی قرون وسطایی که در استان کوتایککه قرار دارد و از دل کوه درآمده است، جزیی از میراث جهانی یونسکو به شمار می رود. شالوده ی این بنا به قرن 4 میلادی بر می گردد. امروزه نامش به معنای صومعه است اما سابق براین نامش «صومعه غار» بوده است.

دریاچه سوان: «سوان» واقع در ایالت گگهارکونیک؛ بزرگ ترین دریاچه در ارمنستان و یکی از بزرگ ترین دریاچه ها در منطقه اورآسیاست. ارتفاع دریاچه سوان از سطح دریا 2000 متر و حداکثر عمق 80 متر است. این دریاچه جهت تولید برق در دوران شوروی سابق نیز مورد استفاده بوده است. این مکان 90 درصد ماهی کشور را تامین می کند.

خورویراپ: صومعه ای است نزدیک مرز ترکیه در ایالت آرارات. این مکان محل سکونت مسیحیان و برگزاری کلاس های خداشناسی بوده است که در قرن هفتم شالوده ی آن شکل گرفت و در طول تاریخ کامل تر شد. این بنا به افتخار سنت گرگوری ساخته شد که سالیان درازی را در مقابل حاکم ظالم مبارزه کرد و سرانجام توانست در قرن چهارم میلادی جامعه ارامنه را از لحاظ دینی و سیاسی دگرگون کند.

میدان جمهوری ایروان: میدان مرکزی در پایتخت کشور و دارای آبنمای موزیکال بسیار زیبایی است که در سال 1977 تکمیل شد. «موزه تاریخ»، «گالری ملی» و «خانه دولت» نیز در این میدان قرار دارند. این میدان قبل از استقلال به «لنین» معروف بود.

معبد گارنی: «معبد گارنی» تنها بنای سرپا از دوره ی روم باستان در ارمنستان و سراسر شوروی سابق است. این معبد یکی از بهترین نمونه ها برای ارمنستان پیش از مسیحیت است با معماری یونانی که در روستای گارنی قرار دارد که به قرن دوم میلادی بر می گردد. این بنا در اصل معبدی مهری بوده است.

آبشار ایروان: پلکانی بسیار عظیم از آهک است که در ایروان قرار گرفته و در سال 80 میلادی و به طول 118 متر ساخته شد. علاوه بر زیبایی خود بنا انواع رستوران و کافه ها در اطراف آن بر جذابیت این مکان می افزایند.

ماتناداران: مخزن ارزشمندی از نسخ خطی باستانی، موزه و موسسه تحقیقاتی در ایروان است که در سال 1959 تاسیس شد. این مکان مجموعه ای بسیار ارزشمند از کتب و نسخ خطی به ویژه مربوط به قرون وسطی به زبان ارمنی و دیگر زبان ها را در خود دارد که در دنیا اعتبار خاصی به آن می دهد.

تیسیتسرناکابرد: این مجموعه یادمانی است در ایروان که در دهه 70 میلادی برای کشته شدگان قتل عام ارامنه توسط ترک ها احداث شده است.

آمبرد: قلعه ای است که به قرن 7 میلادی بر می گردد با ارتفاع 2300 متر از سطح دریا در دامنه کوه آراگاتز در ایالت آراگسوتن قرار دارد. ترجمان نام این قلعه به ارمنی قلعه ای در ابرهاست. تاریخ این مکان به دوران سنگی نیز بر می گردد و در دوران اورارتوها نیز آثار زیادی در اینجا ساخته و پرداخته شده است. در قرن دهم کلیسایی به مجموعه اضافه شد و پس از آن سلجوقیان محوطه ای نظامی را در اینجا پایه ریزی کردند سپس بعد از چند قرن در قرن 13 میلادی مغولان به طور کلی آن را نابود کردند تا در قرن بیستم مورد بازسازی و توجه قرار گیرد.

کلیسای هریپسیم مقدس: به قرن هفتم میلادی بر می گردد و در شهر واقارشاپات واقع است. یکی از قدیمی ترین کلیساهایی است که جان سالم به در برده است. در سال 2000 میلادی در فهرست میراث جهانی قرار گرفت و کلیسایی است که تاثیر به سزایی بر ساخت کلیسا در ارمنستان داشته است.

پارک ویکتوری ایروان: پارک شهری در منطقه کاناکر زیتون است.

موزه تاریخ ارمنستان ایروان: با دپارتمان های باستان شناسی، مردم شناسی، سکه شناسی و تاریخ مدرن و مرمتاست که در سال 1920 با 400.000 اثر شروع به کار کرد.

مسجد آبی ایروان: مسجدی شیعه مربوط به قرن 18 میلادی است که در دوران سیطره شوروی به فعالیت خود پایان داد و موزه تاریخ ایروان شد. پس از استقلال ارمنستان توسط ایرانیان بازسازی شد و به کار خود به عنوان یک مسجد شیعه بیشتر برای ایرانیان ادامه داد و امروزه تنها مسجد فعال کشور است.

کوه آراگاتس: آراگاتس با ارتفاع بیش از 4000 متر مرتفع ترین کوه در کشور و جنوب قفقاز است. این کوهستان چهار آتشفشان نیز دارد.

موزه هنر کافسجیان: موزه ای در ایروان که در منطقه کنترون مرکزی قرار دارد و جایی است که نمایشگاه های متعددی در آن در حوزه ی هنر معاصر برگزار می شود. این موزه که در سال 2009 افتتاح شده است علاوه بر ارائه آثار هنر معاصر ارائه کننده ی کنفرانس ها، نمایش ها و فیلم ها و کنسرت ها نیز هست. از زمان افتتاح این موزه سالانه یک میلیون بازدید کننده از این مکان بازدید کرده اند.

گالری ملی ارمنستان: این موزه که بزرگ ترین موزه در ارمنستان است، در میدان جمهوری قرار دارد و یکی از نقاط برجسته ایروان است. این مجموعه که بزرگ ترین ارائه دهنده آثار هنری ارمنی است؛ دارای آثار متنوع و متعددی از اروپا و روسیه نیز است. این گالری در سال 1921 افتتاح شد.

پارک عشاق: پارکی عمومی در بزرگراه باغرامیان به مساحت 2.5 هکتار که در منطقه کنترون واقع است. تاریخچه این پارک به قرن 18 میلادی بر می گردد اما در سال 2008 آخرین بازسازی و مرمت را تجربه کرد.

موزه سرگی پاراجانوف: این موزه به کارگردان و هنرمند بزرگی به همین نام اختصاص دارد و یکی از محبوب ترین موزه های ایروان است. این موزه که در سال 1988 تاسیس شده است میراث هنری این هنرمند بزرگ را نمایش می دهد.

خانه موزه مارتیروس ساریان: آثار برجسته این هنرمند مشهور به همراه زندگی او در اینجا در خانه اش در ایروان به تصویر کشیده می شود.

جهان آب ایروان: پارک آبی در بزرگراه میانسنیکیان منطقه نورنورک قرار دارد. این مجموعه که در سال 2001 افتتاح شد دارای دو بخش سرپوشیده و سرباز است.

موزه تاریخ و باستان شناسی اربونی: این موزه در دهه 70 میلادی تاسیس شد، در منطقه ای که مهد تمدن اورارتوها در 700 سال قبل از میلاد بوده است. این موزه به خوبی تاریخ تمدن اورارتوها را از آغاز تا پایان را نشان می دهد.

باغ وحش ایروان: این مکان که در دهه ی 40 میلادی به بهره برداری رسیده، حدودا 3000 حیوان را در خود جای داده است.

موزه هنر مدرن ایروان: در بزرگراه ماشتوت و در منطقه کنترون مرکزی واقع است که در سال 1972 تاسیس شد. آثار این مجموعه از کارهای هنرمندان دهه 60 تشکیل می شد و رفته رفته تا امروزه انواع نمایشگاه های هنری از هنرمندان متعددی در این مکان برگزار شده اند.

خانه موزه آرام خاچاتوریان: این موزه که در سال 1982 بازگشایی شد اختصاص به نویسنده ای به همین نام دارد.

موزه اروند کوچر: بهترین موزه هنری در ارمنستان که آثار هنرمندی به همین نام را نمایش می دهد. هنرمندی که در سراسر جهان غرب نیز مشهور و معروف است.

موزه هاوهونس تومانیان: این موزه اختصاص به نویسنده بزرگ ارمنی به همین نام دارد که از او به عنوان بزرگ ترین شاعر ارمنی نیز یاد می شود. هر آن چیزی که در مورد او بخواهید بدانید در اینجا یافت می شود از اطلاعات زندگی شخصی تا اطلاعات زندگی حرفه ای.

موزه تاریخ ایروان: تاسیس این موزه به قبل از جنگ جهانی اول بر می گردد و امروزه جنب ساختمان شهرداری است. ابتدا در آتش نشانی و مدتی هم در مسجد آبی و حتی یک مدرسه برقرار بود و در قرن بیستم به ساختمان کنونی انتقال یافت. با داشتن بیش از 90 هزار اثر این موزه نقش به سزایی در معرفی فرهنگ و تاریخ ارمنستان از گذشته تا حال را بازی می کند.

موزه کمیتاس ایروان: موزه و موسسه هنری است که اختصاص به هنرمندی موسیقیدان و نویسنده به همین نام دارد. موزه در کنار پارکی به همین نام در منطقه شنگاویت قرار دارد و در سال 2015 تاسیس شده است.

موزه متخصصین ادبیات و هنر ایروان: بزرگ ترین مخزن کتب و نسخ در کشور است که آثار 300 سال اخیر را در بر دارد و قبل از جنگ جهانی دوم تاسیس شده است.

مجسمه آرنو باباجانیان: در تقاطع خیابان های تومانیان و تریان ایروان مجسمه ای قرار دارد که هر بیننده ای را متحیر می سازد. یک شاهکار از هنر مفهومی.

نوراوانک: صومعه ای مربوط به قرن 13 میلادی در 122 کیلومتری ایروان و نزدیک شهر یقگنادزور. دوره ای محلی بود برای اُسقُف سیونیک و پس از آن تبدیل به مکانی مذهبی و در نهایت فرهنگی مذهبی جهت تعاملاتی از این دست شده است.

صومعه تاتف: به قرن 9 میلادی بر می گردد و در جنوب شرقی کشور در نزدیکی روستای تاتف قرار دارد. این مکان محل قرار اسقف اعظم، همچنین مرکز تبادلات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بوده و لذا نقش ویژه ای در تاریخ ارمنستان و منطقه داشته است.

سواناوانک: سواناوانک که مجموعه ای مدرن در شمال شرقی دریاچه سوان است، در قرن نهم میلادی توسط شاهزاده مریم ساخته شده است.

کلیسای جامع اچمیادزین: این کلیسا در شهر واقارشاوات واقع شده و از نظر تاریخی به ابتدای قرن 4 میلادی بر می گردد. «اچمیادزین» قدیمی ترین کلیسای جامع دنیاست که در ارمنستان باستان ساخته شده و در سال 2000 جزیی از میراث جهانی یونسکو درآمد. این مکان مقدس، پربازدید کننده ترین مکان در ارمنستان است.

صومعه حاقپات: این مکان در قرن دهم میلادی توسط شاهزاده خانومی به نام خوسراوانیوش ساخته شد و امروزه به عنوان میراث جهانی در یونسکو به ثبت رسیده است.

صومعه حقارتسین: به قرن 13 میلادی بر می گردد و در شهر دلیجان در ایالت تاووش قرار دارد.

ورنیسژ ایروان: بازاری سر باز و بزرگ است، در اینجا می توانید سوغاتی های جوروواجوری را با قیمت مناسب تهیه کنید.

صومعه گوشاوانک: در روستای گوش از توابع استان تاووش قرار دارد و به قرن 12 میلادی باز می گردد. این بنا که دیگر کاربری مذهبی ندارد موزه ای است که توسط امارات متحده عربی محافظت می شود و بازدید کنندگان بسیاری را به خود فرا می خواند.

کلیسای جامع زوارتناتز: این مکان که در سال 2000 جزیی از میراث جهانی یونسکو شد به قرن 7 میلادی بر می گردد. «کلیسای جامع زوارتناتز» در حاشیه شهر اشمیاتزین قرار دارد و امروزه بیشتر آن خرابه است.

صومعه ساناهین: در قرن دهم میلادی در استان لوری تأسیس شد و در اواخر قرن بیستم جزیی از میراث جهانی یونسکو شد. این بنا معمولا در برنامه ی اغلب سفرها و تورهای ارمنستان قرار می گیرد.

مجسمه مادر ارمنستان: تجسم شخصیت زنانه ارمنستان است و در پارک پیروزی ایروان قرار دارد. «مجسمه مادر ارمنستان» در سال 1967 ساخته شده است.

کلیسای سنت گایانه: در استان «واقارشاپات» در نزدیکی کلیسای جامع اشمیاتزین قرار دارد، تاریخ آن به قرن هفتم میلادی بر می گردد و در سال 2000 در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.

ساقموساواناک: مجموعه ای مذهبی در روستایی به همین نام در ایالت آراگاتسونت است و به قرن 13 میلادی بر می گردد.

بال های تاتف: تلکابین 6 کیلومتری مابین هالیدزور و صومعه تاتف است که طولانی ترین در نوع خود است.

صومعه کچاریس: مجموعه ای مذهبی مربوط به قرون وسطی و قرون 11 تا 13 میلادی است در 60 کیلومتری ایروان در شهر پیست اسکی تساخکادزور. زمانی این مکان از لحاظ علمی و مذهبی مهم ترین شهر در ارمنستان بوده است.

پارک ملی دلیجان: یکی از چهار پارک ملی محافظت شده در کشور، با مساحت 240 کیلومتر مربعی در جنوب شرق استان تاووش قرار دارد.

دژ اربونی: این کهن ارگ و دژ اورارتویی در ارتفاع هزار متری از سطح دریا با نام آرین برد نیز مشهور است و متعلق به اواخر قرن هشتم قبل از میلاد است. نام ایروان خود برگرفته ازین دژ است که یکی از چندین دژ اورارتویان در منطقه بوده است.

جنگل خسروف: در ایالت آرارات قرار دارد و یکی از قدیمی ترین مناطق حفاظت شده در جهان است.

زوراتز کارر: سایتی پیش از تاریخ، نزدیک شهر سیسان در ایالت سیونیک که از اثر برنز تا آهن را در خود جای داده است.

دریاچه پارز: دریاچه ی کوچکی در پارک ملی دلیجان که بر اثر تغییرات اقلیمی ایجاد شده و معنای نام آن در ارمنی «خالص» است.

اطلاعات لازم در سفر به ارمنستان

بهترین هتل ها و اقامتگاه های ارمنستان برای اقامت

کشور ارمنستان پس از جدایی از شوروی، سیر صعودی خوبی را در توریسم طی کرد که این امر سبب شکل گیری اقامتگاه های بسیار خوبی در این کشور شده است. اما بهترین هتل های ارمنستان می تواند فهرست زیر باشد:

  • گرند هتل تیولیپ
  • هتل ماریوت
  • هتل هیلتون
  • هتل آنی پلازا
  • هتل پاریس
  • هتل آکواتک
  • هتل متروپل
  • هتل فروما

رستوران های پیشنهادی در ارمنستان

ارمنستان از لحاظ فرهنگی به ایران خیلی نزدیک است، لذا از لحاظ ذائقه غذایی نیز این نزدیکی وجود دارد و گردشگران ایرانی از لحاظ غذا در این کشور به مشکل بر نمی خورند. لیست زیر شامل بهترین رستوران ها در ارمنستان است:

1. شاورمای تومانیان فست فودی عالی در خیابان تومانیان
2. رستوران های زنجیره ای مسترگیروس با فست فود های یونانی
3. برلینر هات داگ در نزدیکی گیروس
4. مرتاق در تومانیان21 با غذاهای متنوع
5. رستوران زنجیره ای کاراس با غذاهای محلی و فست فود
6. پانچیکانوتز به معنای مرکز دونات نزدیک موزه ماتناداران
7. آرت اشیمت با غذاهای فست فودی

مراکز خرید مهم و مورد توجه

– بازار فضای باز ورنیساژ ایروان مانند بازارهای ایران
– دالما مارک اولین مرکز خرید کشور در نزدیکی تپه ی زیزرناکابرت برای علاقه مندان به برند
– مترونوم در خیابان ایساهاکیان مکانی برای تفریح و خرید همه چیز
– تاشیراستریت در نورث اونیو، بهترین مرکز خرید ایروان است.

سوغاتی های مهم ارمنستان

میوه های خشک، فرش و جواهرات در کنار دیگر صنایع دستی این کشور می توانند هر کسی را به خود جذب کنند.

راه های رفتن به ارمنستان

برای رفتن به ارمنستان دو راه زمینی و هوایی وجود دارد که راه اول به مراتب جذاب تر است.

زمینی:
– سفر با ماشین شخصی از طریق اخذ گواهینامه بین المللی و پلاک ترانزیت
– سفر با اتوبوس از ترمینال های تهران به مقصد ایروان
– سفر با قطار به جلفا و از آنجا با تاکسی به ایروان

هوایی: می توانید با پروازی در حدود یک ساعت و نیم و با قیمت حدودی 600 تا 800 هزار تومان به دیدار این سرزمین بروید.

هزینه های سفر به ارمنستان

پول کشور ارمنستان و کد این واحد پولی AMD است که به 100 لوما نقسیم می شود ولی امروزه در ارمنستان دیگر لومایی وجود ندارد و کم ترین واحد پول این کشور سکه های 10 درامی هستند. واحد پول ارمنستان درام است که هر درام معادل تقریبا 30 ریال ایران است. سکه های 10 و 20 و 50 و 100 و 200 و 500 درامی و اسکناس های 50 تا 50.000 درامی در این کشور رایج است.

کشوری خیلی گرانی نیست و هزینه های اقامت، حمل و نقل و خورد و خوراک در آن تقریبا مانند ایران است و گاهی کمتر نیز است.

ارزهای خارجی را می توان در فرودگاه ها، بانک ها و بیشتر هتل ها و فروشگاه ها در طول ساعات عادی تبدیل کرد. دلار آمریکا از شناخته شده ترین ارزهای خارجی محسوب می شود. به بازدیدکنندگانی که از پول ملی استفاده می کنند، توصیه می شود که مقدار زیادی پول خرد هم همراه شان باشد چون برخی از مغازه ها بخصوص در بازار اسکناس های درشت را نمی پذیرند.

محاسبه قیمت درام ارمنستان

برای محاسبه قیمت درام و تبدیل آن به ریال نیازمند قیمت روز دلار یا ارزی دیگر (یورو، روبل و …) در ایران و ارمنستان هستید.

برای حساب کردن “هر درام چند تومان است” قیمت دلار را در ایران چک کنید به فرض مثال قیمت امروز دلار در ایران 3200 تومان است برای به دست آوردن قیمت درام، این عدد را تقسیم بر قیمت دلار کنید عدد به دست آمده قیمت هر درام به تومان است.

3200 (قیمت دلار در ایران) تقسیم بر 413 (قیمت دلار در ارمنستان) = 7.74
قیمت هر درام 7.74 تومان است.
1000 درام = 7740 تومان

چی ببوشیم؟

ارمنستان آب و هوایی خشک و قاره ای و بسیار متغیر دارد و در برخی از مناطق تا منفی 12 درجه سانتیگراد در زمستان و 42 درجه سانتی گراد در تابستان می رسد. اما میانگین دما در اکثر نقاط در حدود 25 درجه است و به جز فصل زمستان در باقی فصول خیلی هوای سردی را تجربه نخواهید کرد. بهترین زمان برای سفر به آنجا شاید بهار باشد اما در باقی فصول هم می توانید سفر خوبی با قیمت مناسب به این کشور داشته باشید.

کالاهای وارداتی ممنوعه: حیوانات زنده و گیاهان، پورنوگرافی و اشیای ارزشمند تاریخی، فرهنگی و باستان شناسی.

کالاهای صادراتی ممنوعه: مواد حاوی اسرار دولتی، حیوانات زنده و گیاهان، الکل بدون برچسب، پورنوگرافی و اشیای با ارزش تاریخی، فرهنگی و باستان شناسی.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید