ورود نسخه های جدید اینترنت اکسپلور و مدتی کوتاهی بعد از آن فایرفاکس 4 و ارتقا مرورگرهای کروم و اپرا از طرف دیگر، دلایل اصلی این همه خبر و بحث در روزهای اخیر بوده است. البته همیشه عرضه تقاضا را به وجود می آورد و هر کدام از این مرورگرها کاربران خود را دارند.
حالا زمان مناسبی است که این مرورگرها را با هم یک مقایسه سرعت بکنیم و این همان کاری است که سایت لایف هکر انجام داده و به مقایسه این مرورگرها از منظر سرعت پرداخته است. سرعت راه اندازی اولیه، لود تب ها، قدرت اجرای جاوا اسکریپت و CSS و استفاده کمتر از حافظه به عنوان مهمترین عوامل سرعت مورد بررسی قرار گرفته اند.
البته توجه کنید که سریع تر بودن فقط یکی از عوامل مهم در انتخاب مرورگر است و شما باید بر اساس نیازهای خودتان مرورگر مناسب را انتخاب کنید. اما در هر صورت فاکتور مهمی است. پس ادامه مطلب را از دست ندهید.
برنده سرعت بوت اولیه: اپرا 11
اینترنت اکسپلورر همچنان مقام، کند ترین در راه اندازی اولیه را، برای خود حفظ کرده است. باید به این نکته توجه داشت که این مرورگر برای ویندوز آماده شده است و بسیاری از پارامترها به امکانات این سیستم عامل مرتبط میشوند.
شایان ذکر است که کلیه مرورگرها در تست های مقدماتی سرعت های خوب و نزدیک به همدیگر داشتند و برای تشخیص بهتر سرعت از تایمرهای دستی استفاده شد.
برنده در سرعت بارگزاری تب ها: کروم 10 (Stable)
برای تست این مرحله 9 تب شامل وب سایتهای پر بازدید مانند Google.com و چندین وب سایت دیگر مانند گیزمودو و یوتیوب را باز کردیم که نسخه های مختلف کروم از همه سریعتر بودند. این یک رقابت بسیار تنگاتنگ بود و رقبا تنها دو ثانیه با هم اختلاف داشتند.
برنده سرعت جاوا اسکریپت: کروم 11 (Dev)
عجیب و دور از انتظار است که نسخه 64 بیتی اینترنت اکسپلورر 9 از موتور جاوا اسکریپت بسیار ضعیف تری نسبت به نسخه 32 بیتی بهره می برد، در حالیکه این نسخه می بایست به صورت ذاتی از توان بالاتری بر روی ویندوز 7 شصت و چهار بیتی برخوردار باشد.
هر دو ورژن 64 و 32 بیتی اینترنت اکسپلورر از فایرفاکس 4 در این مورد ضعیفتر بودند و کروم بود که در بین تست های مختلف که توسط Dromaeo suite انجام شد، بهترین نتایج را از آن خود کرد.
برنده پشتیبانی از CSS/DOM: اپرا 11
شاید تفاوت در سرعت جاوا اسکریپت بسیار محسوس تر از موارد دیگری همچون پشتیبانی از سی اس اس باشد، که یکی از مهمترین موارد در انتخاب و برتری مرورگرهاست. در این مورد اپرا از هر دو نسخه کروم و همچنین فایرفاکس 4 بهتر بود و باز هم اینترنت اکسپلورر در مقام آخر قرار گرفت. البته تسخه 32 بیتی آن باز هم بهتر از نسخه 64 بیتی عمل می کرد.
کمترین استفاده از حافظه (بدون نصب اکستنشن): کروم نسخه Dev و اپرا 11
هر دو این مرورگر ها به مجرد لود کردن 9 تب مشابهی که برای تست آنها باز شده بودند، کمترین مقدار حافظه را مصرف میکردند این آزمایش در شرایطی انجام شد که بر روی هیچ یک از مرورگر ها نرم افزرا جانبی نصب نشده بود.
کمترین استفاده از حافظه (با پنج اکستنشن نصب شده): اپرا 11 و فایرفاکس 4
باید گفت LastPass و Gmail-Checking برای اپرا و کروم از اکستنشن های پر زرق و برق فایرفاکس کاملا سبکتر هستند اما در نهایت بر اساس موارد موجود، فایرفاکس بهترین عملکرد را با وجود 5 اکستنشن و 9 تب باز شده داشت و اپرا 11 نیز در استفاده از حافظه خسیس تر از سایرین بود و البته در این مورد مصرف حافظه کمتر و خسیس بودن یک مزیت محسوب می شود.
جمعبندی نتایج
همانطور که پیش از این نیز گفته شد هر یک از مرورگر ها مخاطبین خود را دارند و برتریهای آنها به تناسب نیاز افراد در زمان استفاده متفاوت خواهد شد. با توجه به تست های انجام شده بر روی سرعت مرورگر های این آزمایش، از زوایای مختلف سرعت لود تب ها، راه اندازی اولیه و پشتیباتی از جاوااسکریپت و سی اس اس، اگر بخواهیم در یک جمعبندی کلی آنها را با یک مقدار عددی درجهبندی کنیم، نتایج زیر به واقعیت نزدیک خواهند بود:
Opera: 76%
Chrome 10 (Stable): 76%
Chrome 11 (Dev): 68%
Firefox 4: 60%
Internet Explorer 9 (64-bit): 24%
Internet Explorer 9 (32-bit): 28%