تالاب بین المللی میانکاله یکی از مهم ترین، بکرترین و زیباترین جاذبه های طبیعت گردی و گردشگری استان مازندران و شهرستان بهشهر است.
انعکاس بوته های انار، ازگیل و تمشک وحشی در آب، در کنار حضور هزاران پرنده مهاجری که رنج سفر را برای رسیدن به این پناهگاه کم نظیر حیات وحش به جان می خرند، منظره ای بی بدیل و سرشار از زندگی می آفریند.
هنگامه ی طلوع آفتاب، تالاب میانکاله غرق در آواز پرندگان، در مه و غبار صبحگاهی فرو رفته و به اوج زیبایی خود می رسد. بعلاوه، هر روز صبح در کنار تالاب می توانید تماشاگر پرندگانی باشید که سرتاسر تالاب در نواری پیوسته، آرام در آب نشسته اند. در یک سوی شبه جزیره میانکاله ساحل زیبای کم عمق، مراتع و چراگاه های سرسبز و بزرگ در کنار شنزارهای متعدد که تداعی کننده ی کویر هستند قرار دارند و در سوی دیگر، تالابی قرار دارد پر از پرواز و آواز و هیاهوی زندگی.
نام میانکاله دگرگون شده ی نام میان قلعه است؛ گال یا کال خدای ایران باستان است و در گذشته به آن، انجیله و در مقطعی دیگر نیم مردان گفته می شد. حیات وحش میانکاله که تنها بازمانده از مناطق نیمه مشجر دریای خزر است با مساحتی بالغ بر 70 هزار هکتار در منتهی الیه جنوب شرقی دریا و در دوازده کیلومتری شمال شهر بهشهر قرار دارد. همچنین این تالاب از جنوب به خلیج باریک و کم عمق گرگان، از شرق به آشوراده (در نزدیکی بندر ترکمن) و از غرب به بندر جدید امیر آباد منتهی می شود. تالاب میانکاله که از زیباترین تالاب های جهان محسوب می شود و در فهرست ذخیره گاه های طبیعی زیست کره ثبت شده است. این تالاب زیبا سالانه پذیرای گروه های طبیعت گردی و گردشگری بسیاری است و یکی از بهترین مناطق برای برگزاری تورهای پرنده نگری است.
هر ساله در پاییز صدها هزار پرنده مهاجر مانند فلامینگو، باکلان ها، قوها، پلیکان ها، مرغابی ها و عقاب دریایی دم سفید پس از بال زدن های طولانی و طاقت فرسا خود را به این تالاب می رسانند و تا اوخر زمستان در آنجا می مانند؛ در این سمت جهان، قصه ی پرواز به تالاب میانکاله که ختم می شود، گروه های طبیعت گردی و تورهای پرنده نگری رهسپار این تالاب می شوند. میانکاله حیات وحش بی نظیری دارد؛ این منطقه سرزمین اسب های آزاد و پرندگان مهاجر است و علاوه بر آن، زیستگاه پرندگان بومى مثل قرقاول، دراج، زنگوله بال و و حیواناتی چون گرگ، روباه، گربه وحشی، خرگوش و گراز نیز هست.
شاید برای بیشتر ما شمال ایران تداعی کننده ی جنگل های انبوه هیرکانی و جاذبه های طبیعت گردی مانند جنگل راش ، جنگل الیمستان و دریاچه های آب شیرین مانند دریاچه چورت باشد. اما جنس طبیعت میانکاله با سایر مناطق شمال کشورمان متفاوت است. جنگل زیبای انارستان با درختانی به ارتفاع 4 تا 5 متر، درختچه های گز و تمشک در کنار تپه های شنی منظره ای بسیار جالب آفریده اند که نظیر آن را در کمترین نقطه ای از دنیا می توان پیدا کرد.
شهرستان بهشهر علاوه بر تالاب میانکاله جاذبه های گردشگری و طبیعت گردی فراوانی دارد که اگر فرصت کافی دارید از آن ها نیز دیدن کنید. تپه های تاریخی «گوهر تپه»، دریاچه عباس آباد بهشهر که در میان درختان جنگل راش پنهان شده و منطقه دشت ناز که زیستگاه گوزن زرد ایرانی است از دیگر جاذبه های این منطقه هستند.
اطلاعات ضروری سفر
موقعیت جغرافیایی: استان مازندران، 12 کیلومتری شمال شهر بهشهر، ارتفاعِ آن بینِ 15 تا 28 متر کم تر از سطحِ دریای آزاد
مدت سفر زمینی (از تهران و بازگشت به تهران): برای سفر به تالاب میانکاله 2 تا 3 روز زمان کافی است.
مسیر دسترسی به تالاب میانکاله: فاصله تهران تا تالاب میانکاله حدود 300 کیلومتر است. وارد جاده هراز شده و به سمت آمل حرکت کنید. در کمربندی آمل یک خروجی در سمت راستتان قرار دارد که به سمت بابل، قائم شهر و ساری می رود. وارد این خروجی شوید و مسیر را ادامه دهید تا بعد از ساری به بهشهر برسید. در بهشهر مسیری که به شهرک صنعتی می رود را در پیش بگیرید. با عبور از امیر آباد، راغمرز و تالاب لپوی می بایست مسافتی در حدود 5 کیلومتر را در جاده ساحلی به سمت شرق حرکت کنید تا به میانکاله برسید.
در صورتی که می خواهید مستقیما به تالاب میانکاله بروید می توانید بعد از ساری وارد نکا شوید. در بلوار انقلاب یک خروجی در سمت چپ شما قرار دارد که به جاده راغمرز می رود. جاده راغمرز را در پیش بگیرید. در انتهای جاده و نزدیک به نیروگاه نکا به سمت راست بپیچید. با ادامه مسیر در جهت شرق به تالاب و شبه جزیره میانکاله می رسید.
بهترین زمان برای سفر به تالاب میانکاله: محدودیتی ندارد اما اگر قصد دیدن پرندگان مهاجر را دارید، در فصل سرد سال یعنی از اواخر آبان تا اواخر اسفند از این تالاب زیبا و آرام دیدن کنید.
تجهیزات و موارد مورد نیاز: مجوز کتبی، کارت شناسایی، کوله یک روزه، بادگیر، لباس گرم، کفش مناسب پیاده روی، چکمه و دوربین چشمی یا دیگر ابزار پرنده نگری همراه داشته باشید.
نیاز به مجوز قانونی: از اداره حفاظت از محیط زیست ساری یا بهشهر مجوز کتبی تهیه کنید.
خطر حمله حیوانات: خیر
احتمال گم شدن: کم
منبع: کاروان