طراحی سایت با جوملا از جمله روش های پرطرفدار طراحی سایت در ایران است. مهمترین دلیل این موضوع رایگان بودن جوملا و قابلیت انعطاف طراحی سایت با جوملا است. در واقع جوملا به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا به اندازه کافی انعطاف دارد که بتوان با آن سایت های شرکت ها و افراد مختلف را طراحی کرد، اما همین انعطاف پذیری نقطه ضعف جوملا نیز هست! زیرا هر چقدر سیستم شما منعطف تر باشد پیچیده تر هم خواهد شد و هر چه پیچیده تر باشد کندتر نیز می شود.
طراحان سایت در ایران علاقه خاصی به جوملا دارند زیرا با استفاده از این اسکریپت رایگان می توانند در مدت زمان بسیار کوتاهی سایت مشتری را تحویل دهند، کاهش زمان پروژه یعنی سود بیشتر و چه کسی از سود بیشتر بدش می آید؟ اما آیا استفاده از چنین اسکریپت هایی به نفع مشتری نیز خواهد بود؟ قطعا خودتان می توانید پاسخ این سوال را حدس بزنید.
البته استفاده از جوملا محدود به ایران نمی شود و در بین سیستم های مدیریت محتوای رایگان، جوملا یکی از محبوبترین آنهاست. شاید به جرات می توان گفت دلیل عمده استفاده جهانی از جوملا نیز دقیقا مانند ایران است، پرداخت هزینه کمتر و یا اگر بهتر بخواهیم بگوییم پرداخت نکردن هزینه. اگر به سایت هایی که با جوملا طراحی شده اند نگاهی بیندازید بیشتر متوجه این موضوع خواهید شد: سایت های دانشگاهی، سایت های شرکتی و سایت های شخصی که صرفه جویی هزینه در آنها در اولویت است.
اما مشکلات طراحی سایت با جوملا به اینجا ختم نمی شود، بسیاری از افراد و شرکت های فعال در زمینه طراحی سایت با انتشار کامپوننت ها و قالب های رایگان به راحتی می توانند در سایت های طراحی شده با جوملا نفوذ کرده و اطلاعات موردنظر خود را از طریق آنها منتشر کنند. از آنجایی که مدیران سایت ها عموما اطلاعات فنی لازم را جهت کنترل کدهای برنامه و همچنین خروجی قالب سایت خود ندارند متوجه اینگونه اعمال خلاف انسانی و شرعی نمی شوند.
در سال های اخیر یک شرکت فعال در زمینه طراحی سایت اقدام به چنین کاری کرده بود و کامپوننتی برای جوملا به رایگان ارائه داده بود که نهایتا از طریق آن به صورت مخفیانه لینک های مورد نظر خود را در سایت های مختلف قرار می داد و از این طریق اقدام به بهبود وضعیت سایت خود در گوگل و سایر موتورهای جستجو انجام می داد. نهایتا پس از گذشت چندماه از ورود گوگل پنگوئن به زبان فارسی سایت فوق از نتایج اولیه گوگل دور شد و اسپم شناخته شد.
اخیرا یک شرکت دیگر که در زمینه طراحی سایت با جوملا فعالیت می کند نیز اقدام مشابهی انجام داده و از همین طریق رنک خود را افزایش داده است. چنین اقداماتی مصداق بارز اقدام مجرمانه است، اما ظاهرا پلیس فتا صرفا به بحث تولید محتوای خاص اهمیت می دهد و کاری به سایر اقدامات مجرمانه ندارد. فکرش را بکنید، شما یک نرم افزار یا قالب رایگان تهیه کنید و در اختیار عموم قرار دهید، پس از آن بدون اینکه کسی خبر داشته باشد به سایت آنها نفوذ کرده و از طریق همین قالب لینک های مورد نظر خود را در سایت آنها اضافه کنید، البته به گونه ای که بیننده سایت آنها را مشاهده نکند و از دید او مخفی باشد اما این لینک ها باعث بهبود رتبه سایت شما در گوگل شود. چطور می توان چنین کاری را توجیه کرد؟
اگر از جوملا استفاده می کنید نکات زیر را همواره مدنظر داشته باشید:
– همیشه سعی کنید که از آخرین نسخه جوملا استفاده کنید زیرا هر از چندگاهی باگ های امنیتی در آن پیدا می شود و همین موضوع به هکرها اجازه می دهد که به راحتی سایت شما را هک کنند.
– از قالب ها و کامپوننت های معتبر و شناخته شده در سایت خود استفاده کنید و هرگز فریب قالب های رایگان را نخورید. در صورتی که با زبان html آشنایی دارید خروجی سایت خود را چک کنید و کنترل کنید که لینک های مخفی در آن وجود نداشته باشد.
– اگر به زبان php آشنایی دارید قبل از نصب کامپوننت های جدید کد آنها را چک کنید.
– یک مقاله مفید برای بهبود امنیت جوملا: رعایت نکات امنیتی بیشتر در جوملا
در صورتی که می خواهید با کمترین هزینه سایت داشته باشید بهتر است به سراغ سیستم های مدیریت محتوایی مانند وردپرس بروید، گرچه چنین سیستم هائی نیز مشکلات امنیتی خواهند داشت اما از نظر سرعت و بهینه سازی سایت بهتری خواهید داشت.
البته مقاله فوق به این معنا نیست که همه روش های طراحی سایت به غیر از جوملا مناسب هستند و هیچ مشکلی ندارند، هر روشی مزایا و معایب مربوط به خود را دارد و حتی به جرات می توان گفت سیستم جوملا بسیار بهتر از بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا ی دیگر است، اما افرادی که دید حرفه ای و درازمدت به سایت خود دارند بهتر است هرگز از چنین اسکریپت هائی استفاده نکنند مگر اینکه از نظر فنی تسلط کامل به آن داشته باشند.
سایت خیلی خوبی دارید
سلام. ممنون بابت مطالب و وب سایت زیبایی که دارید.