آبشار آب ملخ، گذرگاه مرگ

توسط

آبشار آب ملخ یکی از جاذبه های طبیعی و زیبای سمیرم است، اما در عین حال هر ساله حوادث تلخی در این ناحیه رخ می دهد.

آب مَلخ یا تخت سلیمان، جنوبی ترین نقطه گردشگری سمیرم در فاصله ۷۰ کیلومتری جنوب این شهر در بخش پادنا واقع شده است. آبشار آب ملخ یکی از آبشارهای دو طبقه ایران است که چشمه جوشان و پر آب این آبشار زیبایی خاصی دارد که هر ساله به دلیل جاذبه های طبیعی فراوان گردشگران زیادی را به خود جلب می کند. اما هر سال بر اثر بی توجهی برخی از گردشگران و داخل شدن آنان به رودخانه شاهد حوادث تلخ و غرق شدن آنان در منطقه آب ملخ هستیم. به طوری که به گفته برخی منابع در ۸ سال گذشته حداقل ۳۳ نفر در این منطقه جان خود را از دست داده اند.

تازه ترین موردِ حادثه در منطقه آب ملخ غرق شدن دو گردشگر اصفهانی بود که روز ۲۷ مرداد برای گردش به این ناحیه رفته بودند که جسد یکی از آنان هنوز پیدا نشده است. اما نکته و سؤال اصلی در اینجاست که چه عاملی سبب بروز این حوادث و رفتن گردشگران به داخل رودخانه آب ملخ می شود؟

هر سال تعدادی از گردشگران به دلیل جذابیت آبشار آب ملخ سمیرم و رودخانه زیبایی که دارد، وارد ناحیه خطر رودخانه می شوند و جان خود را از دست می دهند. وسط رودخانه آب ملخ تخته سنگ بزرگی وجود دارد که گردشگران به دلیل زیبایی رودخانه برای عکس گرفتن روی آن می روند که گاهی به دلیل سُر بودن سطح سنگ، لیز می خورند و به داخل رودخانهِ مواج می افتند و جان خود را از دست می دهند.

موقعیت آبشار

آبشار آب ملخ در 70 کیلومتری شهر سمیرم و در مجاورت روستای آب ملخ قرار دارد.

علت نامگذاری آبشار

وجه تسمیه نام آبشار به این خاطر است که ترکیبات خاصی در آب آن وجود دارد که موجب از بین رفتن ملخ های مهاجم می شود. وجود این ترکیبات باعث شده تا از آب آبشار به عنوان یک آفت کش طبیعی برای آبیاری مزارع استفاده شود. نام دیگر این آبشار، تخت سلیمان است و به خاطر سنگی که مانند پل دو طرف دره را به یکدیگر متصل کرده این نام به آبشار نسبت داده شده است.

آبشار آب ملخ یکی از زیباترین آبشارهای ایران است. رودخانه ی پرجوش و زیبای ماربر، کوه های بلند دنا، چشمه های فراوان و پرآب، هم جواری رودخانه و جنگل، هوای مطبوع و فضای آرام بخش و دلپذیر، آبشار را به مکانی مناسب برای گردشگری و گذران اوقات فراغت تبدیل کرده است.

بهترین زمان بازدید

بهترین زمان بازدید از آبشار آب ملخ فصل های بهار و تابستان است. کوهنوردان و طبیعت گردان می توانند برای دیدار بهتر از طبیعت دنا، روستای آب ملخ و پدیده تخت سلیمان، طی یک برنامه ریزی سه روزه و از طریق دره اتابکی به قلل کل قدویس (۴۳۸۰ متری) صعود و در برگشت از کنار رودخانه و جنگل به تخت سلیمان رفته و از آن بهره ببرند. حضور در این منطقه می بایست با شرکت در تور و یا با حضور لیدرهای مجرب و یا اهالی آشنا به محیط آن منطقه صورت پذیرد زیرا از محل پارک خودرو تا تخت سلیمان به صورت مسیر مالرو خاکی باریک با وجود پرتگاه در یک سمت و صخره در سمت دیگر بوده با حدود ۱ ساعت پیاده روی تا رسیدن به تخت سلیمان.

طول رودخانه آب ملخ در بخش سمیرم ۷ کیلومتر است و نمی توان تمام این مسیر را بست و گاهی از استان های دیگر مانند کهگیلویه و بویراحمد وارد این رودخانه می شوند. حتی کسانی که شناگر بسیار ماهری هم هستند به محضی که وارد رودخانه آب ملخ می شوند به دلیل دمای پایین آب، سرعت زیاد آن و وجود صخره های خاصی که آب در زیر این صخره ها به شکل گرداب در می آید دچار حادثه می شوند، به طوری که جریان گردابی رودخانه، قربانیان را به سمت پایین می کشد.

دو گردشگر اصفهانی از ۲۸ مرداد در این منطقه مفقود شده بودند که پس از جستجوهای زیاد تیم های هلال احمر و آتش نشانی جسد یکی از این گردشگران کشف شد، اما جسد یکی دیگر از این گردشگران به احتمال قوی در زیر صخره هایی که آب به شکل گرداب عمل می کند و به تخت سلیمان معروف بوده گیر افتاده است و امکان غواصی در زیر این صخره ها به هیچ وجه وجود ندارد و اگر هر غواصی وارد این ناحیه خاص شود جان خود را از دست می دهد.

از آن جایی که آموزش و اطلاع رسانی نقش اول را در کاهش حوادث کوهستان ایفا می کنند، بایستی سازمان امداد و نجات، فدراسیون کوهنوردی، و سازمان میراث فرهنگی آموزش های لازم را به مردم بدهند و رسانه ها نیز اطلاع رسانی لازم درباره منطقه آب ملخ را انجام دهند تا گردشگران و به خصوص جوانانی که به این منطقه سفر می کنند برای ورود به آب رودخانه وسوسه نشوند و برای گرفتن عکس کنار رودخانه نروند.

عمق آب رودخانه در زیر صخره ها به طور دقیق مشخص نیست، اما ممکن است این عمق تا ۲۰ متر هم برسد. هیچ کسی نمی تواند وارد این ناحیه از رودخانه شود تا بتوان عمق آب در زیر صخره ها را مشخص کرد. منطقه آب ملخ به قدری جذابیت دارد و دارای طبیعت زیبایی است که گردشگران را فریب می دهد، به طوری که برای رفتن به داخل رودخانه وسوسه می شوند.

هشدارهای لازم

به دلیل وجود جریان گردابی شدید و سیفون های آبی خطرناک و افزایش ناگهانی شدت جریان آب موجود در رودخانه در قسمت زیرین تخت سلیمان (معروف به تونل)، شنا کردن و آب تنی در این قسمت بسیار خطرناک و ممنوع است. تا کنون بر اثر عدم توجه به این نکته در طول سالیان اخیر تعداد زیادی از بازدید کنندگان بر اثر ورود به آب در این قسمت رودخانه غرق و یا مفقود شده اند.

با توجه به عدم وجود علائم هشدار دهنده کافی در این قسمت و زیبایی این مکان اکثر بازدید کنندگان این نکته را نادیده گرفته و با ورود به آب باعث ایجاد حادثه های غمبار برای خانواده های خود می گردند و کام چندین خانواده تا کنون تلخ شده و یا چندین سال است چشم انتظار عزیزان شان هستند.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید