خان تنگری که در زبان اویغوری «ارباب روح ها» و «ارباب آسمان ها» و در زبان های ترکی، «فرمانروای آسمان ها» معنی می دهد قله ای در رشته کوه تیان شان واقع در آسیای مرکزی است که در محل تقاطع مرزهای قزاقستان، قرقیزستان و ناحیه خودمختار اویغورنشین سین کیانگ چین قرار دارد.
این کوه در عین حال بلندترین نقطه در کشور قزاقستان است. از دیدگاه آناتولی بوکریف، کوهنورد قزاقستانی این قله به دلیل متقارن بودنش و یال های هندسی آن شاید زیباترین قله جهان باشد.
مشخصات
کوه خان تنگری در گوشه جنوب شرقی قزاقستان در مرز این کشور با قرقیزستان و چین در کوه های تیان شان قرار دارد و بلندترین نقطه در قزاقستان شناخته می شود. نام این قله هرمی شکل بزرگ و مرمرین برگرفته از نام تنگری، خدای آسمان ها در زبان ترکی است و از آن جا که دیواره های صخره ای مرمری آن به هنگام غروب آفتاب به رنگ قرمز در می آید به آن در قرقیزستان کان تو به معنای «کوه خون» نیز لقب داده اند.
خان تنگری در منطقه ای کاملا یخچالی قرار دارد و جریان های شمالی و جنوبی یخچال اینیلچک، یکی از بزرگ ترین یخچال های جهان، بخش های شمالی و جنوبی کوه را در بر می گیرد. همچنین یخچال کالاگیوری به طول 36 کیلومتر واقع در پایین و شرق قله خان تنگری، بزرگ ترین یخچال شناخته شده در چین است.
کوه خان تنگری با 6.995 تا 7010 متر ارتفاع تا پیش از اندازه گیری کوه جنگیش چاقوسو در 16 کیلومتری جنوب آن توسط کاشفان اتحاد جماهیر شوروی در دهه 1940 و ثبت ارتفاع 7439 متر برای آن، بلندترین قله در رشته کوه تیان شان شناخته می شد.
ارتفاع
ارتفاع قله خان تنگری را نخست 7139 متر اندازه گیری کرده بودند اما در بررسی های بعدی آن را به 6995 متر کاهش دادند. اما در منابع منتشر شده در خود منطقه، ارتفاع این کوه 7010 متر ذکر شده است و دلیل آن را وجود تاجی یخی بر بلندای قله می دانند که ارتفاع آن را به بالای 7000 متر می رساند. پذیرش این موضوع، خان تنگری را شمالی ترین قله بالای 7 هزار متر زمین می سازد، در غیر این صورت، جنگیش چوکوسو این عنوان را خواهد گرفت.
از سوی دیگر خان تنگری یکی از قله های مورد قبول در جوایز پلنگ برفی است که به کسی که هر 5 قله بالای 7 هزار متر در شوروی سابق را صعود کند، داده می شود.
منبع: ویکی پدیا