قله کورژن وسکایا با ارتفاع 7105 متر سومین قله مرتفع در میان کوهستان آکادمیاناک (پامیر) در تاجیکستان است و در 13 کیلومتری شمال قله کمونیزم واقع شده است.
این قله در مدار جغرافیایی 39 درجه و 3 دقیقه عرض شمالی خط استوا و 72 درجه و 1 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است.
این قله یکی از پنج “قله پلنگ برفی” در قلمرو شوروی سابق است که به نام اوگینا کورژن وسکایا، همسر یک جغرافی دان روسی به نام نیکولای.ال.کورژن وسکی نامگذاری شده است. این قله با تلفظ های مختلفی اعم از کورژن وسکی، کورژن وسکای، کورژن فسکایا و کورژن وسکایا شناخته شده است و از نظر موقعیت در حاشیه جنوبی رودخانه موک سو قرار گرفته است. در سمت غرب این قله یخچال فورتامبرک قرار دارد.
ارتفاع: 7105 متر
بهترین زمان صعود: از تیرماه تا اواخر شهریور
موقعیت: پامیر تا جیکستان
درجه سختی: مشکل، نیاز به مهارت های خاص صعود و مجموعه کاملی از تجهیزات کوهنوردی دارد.
قله کورژن وسکایا (کورژنفسکایا) یکی از 5 قله هفت هزار متری واقع در اتحاد جماهیر شوروی سابق است. معمولا گفته می شود که این قله دومین قله آسان برای صعود در بین این قلل بعد از قله ایندیپندنس (لنین سابق) است.
در سال 1937 فردی به نام د.گاشچین اقدام به صعود قله نمود و به قله پایینی در ارتفاع 6910 متر رسید ولی کورژن وسکایا نخستین بار در سال 1953 توسط یک گروه اکسپدیشن به سرپرستی الف.یوگاروو صعود گردید. اعضای تیم متشکل بودند از یوگاروو، ب.دیمیتریو، الف.گازیو، الف.کوریرکو، ال.کراساوین، ی.ریسپاجو، ر.سیلیدزانو و پی.اسکروبوگاتو.
این تیم از طریق یخچال فورتامبک، به سمت یخچال کورژن وسکایا و سپس ستیغ شمالی به قله رسیدند. قله کورژن وسکایا به دلیل آنکه با نشان پلنگ برفی تائید شده است، تا کنون دارای تعداد بسیاری صعود بوده است. این قله دومین قله اصلی مورد تقاضا برای صعود بعد از لنین در منطقه پامیر است.
وجود یک بیس کمپ بر روی مورون های یخچالی یخچال موسکوین و امکان دسترسی به هلیکوپتر، صعود به این قله را آسان تر می کند. تقریبا می توان گفت که کورژن وسکایا از هر جبهه ای تا کنون صعود شده است. برای مثال یک صعود زمستانی در سال 1986 که اکثر این صعودها توسط افراد روسی انجام پذیرفت. معمول ترین و متداول ترین مسیر صعود به این قله از سمت جنوب بوده و می توان از طریق جبهه غربی به ستیغ قله رسید.
توصیف مسیر: صعود تا کمپ 1، در امتداد رودخانه و عبور از یخچال موسکوین قابل انجام است. از کمپ 1 (5100 متر) تا کمپ 2 (5300 متر) مسیر در امتداد یخچال نسبتا شیب داری ادامه می یابد که از دامنه جنوبی کوه پایین می آید. کمپ 2 (5300 متر) در مورن های یخچالی قرار دارد در صورت وضعیت جوی و هوای مناسب می توان کلیه مسیرهای دیگر به سمت قله را از این کمپ مشاهده کنید.
از کمپ 2 تا کمپ 3 (6100 متر) مسیر در دامنه یخی برفی ادامه می یابد و سپس مسیری طولانی به سمت ستیغ جنوبی را بایستی با استفاده از کرامپون و تبر یخی ادامه داد.
از کمپ 3 تا کمپ 4 (6400 متر) کوهنوردان کلید مسیر را می یابند یعنی صخره نوردی عمودی در حدود 50 متر و سپس، مسیری طولانی شروع شده که از لحاظ تکنیکی ساده است و جهت صعود رو به بالا در امتداد پوسته برفی است.
از کمپ 4 به بعد مسیر از سمت پوسته برفی به طرف قله ادامه می یابد. بالاتر از کمپ 4 می توان از دیدن هزاران قله لذت برد، مخصوصا قله کمونیزم که چشم اندازی بسیار شگفت انگیز است.
شایان ذکر است؛ اعضای تیم منتخب خراسان رضوی که شامل 13 نفر از کوهنوردان برون مرزی استان بودند، در تاریخ 25 مردادماه 1394 به قله 7105 متری کورژن وسکایا که از قلل مهم و مرتفع آسیای میانه است، صعود کردند.
منابعی که برای بازنویسی این نوشته مورد استفاده قرار گرفته اند: ویکی پدیا و پلنگ برفی