بعد از متصل شدن به اینترنت و یا ورود به یک شبکه رایانهای یک IP (آی پی) خاص به رایانه یا گوشی همراه شما اختصاص پیدا میکند، حتما میدانید که چگونه میتوانند آن را در سیستم تان مشاهده کنید. در این مطلب شما با یک شاخص دیگر (مک آدرس) در ابزارهای دیجیتالی آشنا خواهید شد که در نوع خود منحصر به فرد است.
مک آدرس را اصطلاحا آدرس فیزیکی ابزارهای دیجیتالی مینامند. مک آدرس به طور اختصاری از عبارت Media Access Control Address برگرفته شده است به معنای آدرس کنترل دسترسی به ابزارهای دیجیتالی. تمامی ابزارهای دیجیتالی مانند رایانه و تلفن همراه دارای این آدرس فیزیکی هستند که به وسیله آن از سایر ابزارهای دیجیتالی متمایز می شوند. ممکن است در شرایطی قرار بگیرید که از شما بخواهند مک آدرس رایانه یا گوشی موبایلتان را اعلام کنید آنوقت شما یکه بخورید و از وجود چنین آدرسی بطور کلی اظهار بیاطلاعی کنید. ادامه این مطلب برای آشنایی با این آدرس را از دست ندهید.
ویژگی ساختاری مک آدرس
مک آدرس یک آدرس شامل 6 بایت و یا 48 بیت است. ساختار این آدرس طوریست که به راحتی قابل تشخیص میباشد و طرز قرار گیری بیتهای آن در کنار یکدیگر کاملا متمایز است. شش بایت این آدرس با علامت دو نقطه (:) از هم جدا شدهاند. در برخی موارد از علامت خط تیره نیز به جای دو نقطه در نمایش مک آدرس استفاده میشود. پس یک مک آدرس از کنار هم قرار گرفتن شش بایت 8 بیتی تشکیل میشود که با دو نقطه از هم جدا شدهاند. نمونه یک مک آدرس را میتوان به شکل زیر نشان داد: 00-15-E9-2B-99-3C
در این آدرس 3 بایت اول یعنی 00-15-E9 نشاندهنده شرکت تولیدکننده کارت شبکه شماست و ادامه آن مربوط به آدرس سیستم شماست یا به طور دقیقتر مربوط به سختافزاری است که در رایانه یا تلفنهمراه شما مورد استفاده قرار گرفته است.
مک آدرس کجاست؟
این آدرس به طور خاص روی رابط شبکه ابزارهای دیجیتالی نوشته میشود. مثلا مک آدرس کارت بیسیم موجود روی رایانه شما و یا کارت شبکه متصل به برد اصلی سیستم کامپیوتری شما درج شده است و سیستم شما را از دیگر سیستمها متمایز میسازد. برای مشاهده مک آدرس سیستم خود نیاز است که کارت شبکه را از محل نصب آن خارج کنید. راههای سادهتری نیز برای انجام این کار وجود دارد.
مشاهده مک آدرس
در گوشی های موبایل شیوه دسترسی به مک آدرس متفاوت است. شرکتهای تولیدکننده گوشی تلفنهمراه هر یک از شیوه خاصی برای نمایش آن استفاده میکنند. با مراجعه به بخش تنظیمات شبکه در برخی گوشی ها به مک آدرس خواهید رسید اما در برخی دیگر از مدلها باید کد خاصی را شمارهگیری کنید تا مک آدرس برای شما نمایش داده شود.
اگر در گوگل بر اساس مدل گوشی و نام شرکت سازنده چگونگی دستیابی به مک آدرس گوشی خود را سرچ کنید آنرا پیدا خواهید کرد اما یافتن این آدرس در رایانه آسانتر است. انجام این کار به دو روش امکانپذیر است. راه اول استفاده از تنظیمات Connection است. اگر به شبکه یا اینترنت متصل هستید میتوانید روی گزینه Connection شبکه در کنار ساعت سیستم نمایش داده میشود، مراجعه کرده و با باز کردن پنجره Network Connection به بخش Details مراجعه کرده و مک آدرس را با عنوان Physical Address مشاهده کنید.
اما راه سادهتر استفاده از دستورات تحت Dos است. ابتدا با زدن کلیدهای «ویندوز و R» پنجره Run را باز کنید. حالا باید دستور cmd را وارد کنید. در صفحه سیاه رنگی که نمایش داده میشود میتوانید دو دستور را وارد کنید. دستوری که مستقیما شما را به مک آدرس میرساند دستور getmac است. با زدن این دستور آدرسهایی برای شما نمایش داده خواهد شد که تعداد خطوط آن به تعداد کارتهای شبکه شناخته شده روی سیستم شما بستگی دارد اما فقط یک مورد از آنها در حالت فعال نمایش داده میشود که به راحتی قابل تشخیص است. راهحل دیگر وارد کردن دستور Ipconfig /all است. با زدن این دستور نیز سطرهای متعددی نمایش داده میشود اما یکی از آنها مربوط به کارت شبکه فعال شماست که علاوه بر Physical Address، آیپی رایانه شما را نیز نمایش میدهد.
سپاس فراوان برای تمام پست هایی که میزاری و ما به اطلاعاتمون اضافه میشه