تابستان امسال ۵ کوهنورد با تکمیل پروژه ۱۴x۸۰۰۰ متری به عضویت باشگاه ۸۰۰۰ متری ها در آمدند.
قدیمی ترین کوهنورد این جمع «تونچ فیندیک» کوهنورد ترکیه ای بود که از سال ۲۰۰۱ صعودهای خود را شروع کرده و امسال با صعود قله نانگاپاربات به پایان رساند.
سریع ترین پروژه نیز متعلق بود به «تنجین شرپا» (معروف به لاما) که با همراهی «کریستین هاریلا» موفق به صعود تمامی ۱۴ قله در مدت ۹۲ روز شدند.
در این جمع هاریلا با صعود چوآیو و شیشاپانگما به عضویت باشگاه ۸۰۰۰ متری ها در آمد. او صعودهای خود را از سال ۲۰۱۹ آغاز کرده بود. اما برای کسب رکورد سریع ترین فاتح این قلل از بهار امسال مجددا اقدام به تکمیل پروژه ورود به باشگاه ۸۰۰۰ متری ها کرد.
هشت هزار متری ها 14 کوه مستقل زمین هستند که ارتفاع شان از سطح دریا به بیش از 8000 متر می رسد. این کوه ها همگی در رشته کوه های هیمالیا و قراقروم در قارهٔ آسیا قرار دارند.
نخستین تلاش ثبت شده برای فتح یک 8 هزار متری به سال 1895 باز می گردد که آلبرت اف. مامری و جی. نورمن کولی صعود خود به نانگاپاربات را آغاز نمودند اما مرگ مامری و دوگرکای همراهش بر اثر سقوط بهمن این تلاش را نافرجام گذاشت. نخستین صعود موفقیت آمیز ثبت شده، به یک 8 هزار متری به 3 ژوئن 1950 باز می گردد که موریس هرتزوگ و لوئی لاشنال موفق به فتح قلهٔ آناپورنا شدند.
نخستین کوهنوردی که موفق به صعود به تمامی 14 هشت هزار متری شد رینهولد مسنر ایتالیایی بود که آخرین قله را در 16 اکتبر 1986 فتح نمود. یک سال بعد در 1987، جرزی کوکوکشای لهستانی موفق به تکرار این موفقیت شد. با وجود این رینهولد مسنر این 14 قله را بدون استفاده از کپسول کمکی اکسیژن فتح کرده بود و 9 سال طول کشید تا کوهنورد دیگری به نام ارهارد لورتان بدون بهره گیری از کپسول اکسیژن موفق به فتح 14 قلهٔ هشت هزار متری در سال 1995 شود. همچنین پورپا تاشی نپالی رکورددار فتح 14 قله با 26 بار صعود در فاصلهٔ سال 1998 تا 2011 است و پس از او در جایگاه دوم، خوانیتو اویارزابال با 25 بار صعود در فاصلهٔ 1985 تا 2011 قرار دارد.
ایتالیا با 5 کوهنورد، شمار بیش ترین صعود به تمامی 8 هزار متری ها را دارد و پس از آن کره جنوبی با 4 کوهنورد و قزاقستان، لهستان و اسپانیا با 3 کوهنورد قرار گرفته اند.
اسامی اعضای جدید باشگاه ۸۰۰۰ متری ها عبارت است از:
۱. کریستین هاریلا نروژ – ۹۲ روز (۲۰۲۳)
۲. تنجین شرپا (لاما) نپال – ۹۲ روز (۲۰۲۳)
۳. ویریدیانا آلوارز چاوز مکزیک – ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳
۴. تونک فیندیک ترکیه – ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۳
۵. سوفی لواود سوئیس/فرانسه/کانادا – ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۳
منبع: صفحه «سون سامیت ترک»