تقسیم بندی سازمان جهانی جهانگردی از انواع گردشگری

توسط

گردشگری، دارای اشکال مختلف و انواع گوناگونی است، که بسته به شرایط محیطی، متفاوت می باشد، همین مسئله باعث شده تا تقسیم بندی های گوناگونی برای آن ها بیان شود.

تقسیم بندی سازمان جهانی جهانگردی (W.T.O) فعالیت های گردشگری به دسته های زیر تقسیم می گردند:

– گردشگری فرهنگی
– گردشگری طبیعی
– گردشگری تجاری
– گردشگری مذهبی
– گردشگری ورزشی

گردشگری تفریحی Leisure Tourism

این گروه از جهانگردان شامل افرادی است که برای استفاده از تعطیلات و سایر موارد تفریحی و وقت گذرانی به مسافرت و گردش می روند. در این نوع گردشگری، گردشگران با استفاده از تعطیلات برای تفریح، استراحت، استفاده از آب و هوای گرم تر یا خنک تر از محل اقامت خود خارج شده و به مسافرت و سیر و سیاحت می پردازند جهانگرد تفریحی مایل است تا از زمانی که در سفر سپری می کند برای تجدید قوای روحی، روانی جسم خود بهره ببرد. موارد مورد استفاده این جهانگردان متنوع بوده اما سهم قابل توجهی از آن ها در رابطه با مسائل طبیعی از جمله سواحل دریاها، پارک های طبیعی و … است.

گردشگری اجتماعی Social Tourism

در این نوع جهانگردی عمدتا با هدف های اجتماعی، مردم شناسی، جامعه شناسی و انتقال آن مورد نظر است دیدار از دوستان، آشنایان و خویشاوندان نیز از نوع جهانگردی اجتماعی بشمار می آیند.

گردشگری درمانی (سلامت) Health Tourism

این نوع شامل افراد و گروه هایی هستند که برای استفاده از تغییر آب و هوا (با هدف پزشکی و درمانی) استفاده از آب های معدنی، گذران دوران نقاهت، معالجه و نظایر آن اقدام به مسافرت می کنند.

گردشگری آموزشی و فرهنگی Educational Tourism / Cultural Tourism

این نوع جهانگردی برای آشنایی مواریث فرهنگی و هنری، آداب و رسوم، بناها و آثار تاریخی با هدف های آموزشی، تحقیقاتی و پژوهشی، صورت می گیرد.

گردشگری مذهبی و زیارتی Religious Tourism

این نوع از جهانگردی یکی از رایج ترین اشکال جهانگردی در سراسر جهان است. جاذبه های مذهبی، زیارتگاه ها و اماکن مقدسه هر ساله تعداد زیادی از جهانگردان را به سوی خود جلب می کنند.

گردشگری بازرگانی و تجاری Business Tourism

سفرهایی که افراد برای شرکت در بازار و نمایشگاه های کالا و صنایع و یا سرکشی و بازدید تاسیسات و کارخانه ها و نظایر آن انجام می دهند در زمره این نوع از گردشگری است.

گردشگری سیاسی Political Tourism

مسافرت به منظور شرکت در اجلاس و مجامع بین المللی، کنگره ها و سمینارهای سیاسی، جشن های ملی و مذهبی، مراسم ویژه سیاسی مانند تدفین رهبران و شخصیت های سیاسی، پیروزی رهبران احزاب و به حکومت رسیدن آن ها و نظایر آن جهانگردی سیاسی خوانده می شود.

گردشگری ورزشی Sport Tourism

هر نوع مسافرتی که به منظور فعالیت های ورزشی باشد و این مسافرت ها ممکن است به صورت انفرادی یا دسته جمعی صورت گیرد گردشگری ورزشی گویند.

گردشگری طبیعت (اکوتوریسم) Tourism (Ecotourism) Natural

گردشگری طبیعت که به عنوان اکوتوریسم نامیده می شود پدیده نسبتا تازه ای است که فقط بخشی از کل صنعت گردشگری را نشان می دهد. اکوتوریسم به آن دسته از گردشگری اطلاق می شود که مبنی بر هدف مسافرت هدفمند به مناطق نسبتا طبیعی برای مطالعه، لذت جویی و استفاده معنوی از مناظر گیاهان و جانوران و هر نوع جنبه فرهنگی معاصر یا گذشته موجود در این مناطق باشد.

ژئوتوریسم

از انواع گردشگری که به تازگی مطرح شده و شباهت بسیاری با اکوتوریسم دارد، ژئوتوریسم است که از ترکیب وازه های ژئو (زمین) و توریسم (جهانگردی) پدید آمده است که نیازمند بهره گیری توریسم از علوم زمین، به ویژه جغرافیای طبیعی، زمین شناسی، ژئوفیزیک و سایر علوم طبیعی است در این میان به لحاظ کارکردی، مورژئوفولوژی به دلیل بررسی اشکال زمین به لحاظ جنسی، زمان و شکل (که لندفرم ها نیز نتیجه ی عملکرد پدیده های شکل زایی و زمین ساخت بیرونی است) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین ژئوتوریسم، علم بررسی و بهره گیری از شکل های ناشی از فرایندهای بیرونی در جهت توسعه گردشگری است. این فرایند باعث به وجود آوردن شکل های مختلف خشکی ها با چشم اندازهای گوناگون می شود که شرایط زیستی و آب و هوایی سبب دگرگونی محیط های مختلف شده و در هر منطقه با ویژگی اقلیمی متفاوت شرایط گوناگونی را پدید می آورد.

گردشگری مناطق خشک Desert Tourism

گردشگری الکترونیکی (اینترنتی) Electronic Tourism

گردشگری جنوبگان Antarctic Tourism

سفرها و بازدیدهایی از مقاصد در داخل مدار قطب جنوب که اغلب از طریق دریا انجام می شوند.

گردشگری مناسب Appropriate Tourism

گونه و مقیاسی از گردشگری که از نظر شرایط اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سایر جنبه ها برای یک منطقه مناسب دیده می شود.

گردشگری آبی Aquatic Tourism

گردشگری شمالگان Arctic Tourism

سفرها و بازدیدهایی از مقاصد واقع در داخل مدار قطب شمال، در حال حاضر عمدتا در کانادا و اسکاندیناوی که دسترسی جادهای امکان پذیر است صورت می پذیرد.

گردشگری شهری City Tourism / Urban Tourism

گردشگری بومی Domestic Tourism

گردشگری قومی Ethnic Tourism

گردشگری صنعتی (کارخانه ای) Industrial Tourism / Factory Tourism

سفرها و بازدیدهای انجام شده از محل های کار مانند کارخانه های مواد غذایی و نساجی و … و حتی معادن و ایستگاه های تولید نیرو، برای مشاهده فرایندهای تولید.

گردشگری روستایی (مزرعه ای) Rural Tourism / Farm Tourism

گردشگری در مقاصد حومه ی شهرها. گردشگری روستایی اغلب با گردشگری مزرعه شناخته می شود اما گردشگری روستایی مفهوم گسترده تری را شامل می شود که در برگیرنده مسیرهای ویژه طبیعت گردی، مکان های گردش دسته جمعی، مراکز تفسیر و موزه های کشاورزی و مردم شناسی است.

گردشگری ورودی / داخلی Inbound Tourism / Internal Tourism

سفر و گردشگری به یک کشور توسط ساکنان سایر کشورها.

گردشگری بین المللی International Tourism

گردشگری تشویقی Incentive Tourism

سفر توسط کارمندان، فروشندگان و یا نمایندگان و خانواده های آن ها که هزینه آن توسط شرکت یا موسسه تجاری به عنوان پاداش رسیدن به فروش مورد نظر و یا شایر اهداف و یا کارهای برجسته کارمندان و یا به عنوان محرکی در جهت رسیدن به اهداف آینده، تقبل شده است.

گردشگری انبوه Mass Tourism

گردشگری ملی / خروجی National Tourism / Outbound Tourism

گردشگری توسط ساکنین یک کشور به مقصد سایر کشورها.

گردشگری فضایی Space Tourism

گردشگری جوانان Youth Tourism

گردشگری پایدار Sustainable Tourism

برگرفته از مفهوم توسعه پایدار، و به عنوان مدلی از توسعه اقتصادی است تا کیفیت زندگی مردم جامعه میزبان را بهبود بخشد، تجربه ی نابی برای بازدید کننده به همراه داشته و کیفیت محیط زیست را حفظ نماید و اجرای آن هم بستگی به جوامع میزبان و هم بازدیدکنندگان دارد.

گردشگری با هدف مشترک Common Interest Tourism

گردشگری با هدف مشترک اغلب با اقامت طولانی مدت و استفاده محدود از تسهیلات و خدمات تجاری در محل مورد بازدید همراه است. مثل دیدار از دوستان و اقوام، تحصیل و مذهب.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید