تصفیه آب در طبیعت

توسط

چگونه در طبیعت آب را تصفیه کنیم؟ چگونه باید در طبیعت آب را تصفیه کنیم؟ و به چه وسایلی برای تصفیه آب در طبیعت احتیاج داریم؟

به هنگام برنامه ریزی برای سفر، نکات و مسائل مختلفی را در نظر می گیریم. ما باید تصمیم بگیریم که به کجا برویم، چگونه به مقصد برسیم، کجا اقامت کنیم و از چه جاذبه هایی بازدید کنیم. یکی از گزینه هایی که همواره مورد توجه کوهنوردان و طبیعتگردان بوده و هست، سفر به جاذبه های بکر و طبیعی در اعماق طبیعت است. بسیاری برای آن که لذت بیشتری از سفر ببرند، برای اقامت شان نیز، جایی در میان طبیعت را انتخاب می کنند و کمپ خود را در دل طبیعت برقرار می کنند.

در این شرایط، یکی از حیاتی ترین چیزهایی که به آن احتیاج دارید آب است که باید آن را از منابع طبیعی همچون چشمه ها، رودها، دریاچه ها و … به دست آورید. اما برای نوشیدن، باید این آب را تصفیه کنید و این سوال پیش می آید که چگونه باید در طبیعت این کار را انجام دهید و یا به چه وسایلی برای این کار احتیاج دارید؟ این سوالاتی است که می خواهم در این مطلب به آن ها پاسخ دهم.

تصفیه آب چه اهمیتی دارد؟

هنگامی که در طبیعت هستید، تقریبا همه آب های در دسترس شما می توانند عامل بیماری باشند. یک منبع آب، حتی در بکرترین منطقه نیز ممکن است با آلاینده های محیطی همچون مدفوع حیوانات و یا گیاهان خاص، آلوده شود، بدون آنکه در ظاهر آن تغییری ایجاد شود. پس مطمئن ترین راه برای استفاده از آب های موجود در طبیعت، تصفیه آن ها به روشی مطمئن است. مسلما بیماری در سفر یکی از عوامل ناخوشایند است که هیچ کس نمی خواهد با آن مواجه شود.

تصفیه آب طبق تعریف طبیعت
تصفیه آب طبق تعریف طبیعت

آموزش تصفیه آب در طبیعت

برای آنکه انتخاب درستی در میان انواع مختلف تصفیه کننده های آب موجود در بازار داشته باشید باید این نکات را مد نظر قرار دهید:

فیلتر آب با تصفیه کننده آب متفاوت است.

بسیاری تصور می کنند که تصفیه کننده ها و فیلترها تفاوتی ندارند و هر دو کار یکسانی را انجام می دهند؛ در حالی که این طور نیست.

فیلترهای آب می توانند آب را از وجود تعدادی از موجودات میکروسکوپی و به ویژه باکتری ها از جمله اشریشیا کلی، سالمونلا، کمپیلوباکتر و شیگلا پاک کنند که به عنوان عواملی بیماری زا در آب شناخته می شوند. این فیلترها توسط یک لایه دارای منافذ میکروسکوپی باکتری ها را از آب جدا می کنند. این پوشش منفذدار پس از مدتی که ماده ای صمغ مانند در آن ترشح شود باید تعویض شود.

تصفیه کننده ها علاوه بر آنکه آبی عاری از باکتری های مضر را در اختیار شما قرار می دهند، آن را از وجود ویروس ها که فیلترها توانایی پاکسازی آن ها را ندارند نیز پاک می کند. فیلترها در تهیه آب سالم در مناطقی که عوامل بیماری زا همچون مانند هپاتیت A، روتاویروس و نورو ویروس در آن ها وجود دارد، نقشی اساسی را ایفا می کنند. آن ها عناصری شیمیایی مانند یُد را در خود دارند تا بتوانند ویروس ها را از بین ببرند. برخی از آن ها نیز مجهز به اشعه فرابنفش هستند و به این وسیله آب را تصفیه می کنند.

نکته مهم در هر دو وسیله، استفاده از کربن فعال در ساخت آن هاست. این ماده طعم آب را خوشایند می کند و آلودگی های شیمیایی را نیز از بین می برد.

Water purification in nature - تصفیه آب در طبیعت

روش های تصفیه آب در طبیعت

عوامل مختلفی از جمله، گل و لای، رسوب و … می تواند ذرات معلق بزرگی را در آب ایجاد کند. برای آنکه از دست آن ها خلاص شوید، احتیاج به یک پیش فیلتر دارید. این وسیله معمولا در کنار تصفیه کننده ها و فیلترها به صورت جداگانه فروخته می شود.

پیشنهاد می شود به دلایل زیر حتما آن را تهیه کنید:

  1. استفاده از پیش فیلتر موجب می شود که احتیاج به پاکسازی های متعدد در طول روز نداشته باشید و عمر وسیله ی خود را افزایش دهید.
  2. پیش فیلتر باعث بهبود عملکرد فیلترها و تصفیه کننده ها در تهیه ی آب سالم می شود و برخی از ترکیبات مضر را حذف می نماید.

انواع فیلترها و تصفیه کننده ها

فیلترها و تصفیه کننده های آب در انواع مختلفی ارائه می شوند که عبارتند از:

فیلترها و تصفیه کننده های پمپی

انتقال آب به درون مخزن تصفیه کننده، یکی از مسائلی است که باعث شد تا فیلتر ها و تصفیه کننده های پمپی روی کار بیایند.

مزایای تصفیه کننده های پمپی

دقیقا به اندازه نیاز خود، از منبع طبیعی آب بر می دارید.
به راحتی در منابع آبی کم عمق قابل استفاده است.
اجزای داخلی آن قابل تعویض هستند.

معایب تصفیه کننده های پمپی

پمپاژ آب ممکن است کار سختی باشد، به ویژه در زمانی که دستگاه به پایان عمر خود نزدیک است و خوب کار نمی کند.
باید همیشه ابزار پاکسازی آن را به همراه داشته باشید و به دفعات، آن را تمیز کنید.
وزن و حجم بیشتری را نسبت به انواع دیگر، اشغال می کند.

فیلترها و تصفیه کننده های گرانشی

این نوع فیلترها و تصفیه کننده ها با استفاده از جاذبه ی زمین کار می کنند. شما مخزن آن ها را پر از آب کرده در ارتفاع قابل قبولی از سطح زمین آویزان می کنید. سپس به راحتی از آب تصفیه شده استفاده می کنید. این وسایل با اندازه های مختلف مخزن ارائه می شوند و تصفیه ی حجم های متفاوتی از آب را برای شما ممکن می سازند.

مزایای تصفیه کننده های گرانشی

جاذبه کار لازم را برای شما انجام می دهد و احتیاج به نیروی دیگری نیست.
به راحتی می توانید میزان زیادی از آب را برای گروه های بزرگ تصفیه کنید.
قسمت های داخلی قابلیت تعویض دارند.

معایب تصفیه کننده های گرانشی

روند تصفیه آب کندتر از نوع پمپی صورت می گیرد.
باید همیشه ابزار پاکسازی آن را به همراه داشته باشید.
ممکن است در پیدا کردن جای مناسب برای آویزان کردن، دچار مشکل شوید.
در استفاده از منابع آبی کم عمق برای پر کردن مخزن، دچار دردسر خواهید شد.

تصفیه کننده های مجهز به اشعه ماوراءبنفش

شاید راحت ترین راه برای دسترسی به آب سالم در سفر، این نوع تصفیه کننده ها باشند. کافی است بطری را پر از آب کنید، درب آن را بگذارید و پس از روشن کردن اشعه ماورای بنفش، آن را تکان دهید. پس از خاموش شدن چراغ مربوط به اشعه و در زمانی حدود ۶۰ ثانیه، آب برای نوشیدن آماده است.

مزایای تصفیه کننده های مجهز به اشعه ماوراءبنفش

آب در سریع ترین حالت ممکن، قابل نوشیدن می شود.
نیاز به هیچ گونه پاکسازی و تعویض قطعات نیست.

معایب تصفیه کننده های مجهز به اشعه ماوراءبنفش

برای استفاده از آن نیاز به باتری دارید.
برای تامین آب گروه های بزرگ نیاز به چند بار تصفیه آب دارید.
در مورد آب های دارای گل و لای شما نیاز به یک پیش فیلتر خواهید داشت.

بطری های فیلتردار و تصفیه کننده

این بطری ها دارای اجزایی هستند که مانند یک فیلتر یا تصفیه کننده عمل می کنند و در برخی از آنها از اشعه ی ماورابنفش نیز استفاده شده است.

مزایای بطری های فیلتر دار

به سرعت آب را تصفیه می کند.
اجزای داخلی آن قابل تعویض است.
نسبت به انواع پمپی و گرانشی وزن کمتری دارد و ارزان تر است.

معایب بطری های فیلتر دار

حجم مخزن آن کم است.
اجزای آن برای عملکرد درست احتیاج به پاکسازی مداوم دارند.

نی های فیلتر دار

نی های فیلتردار به شما این امکان را می دهند که مستقیما از منبع آب، به هر اندازه که می خواهید بنوشید و نیاز خود را برطرف کنید.

مزایای نی های فیلتر دار

به راحتی و به سرعت آب را فیلتر و قابل آشامیدن می کند.
سبک تر و ارزان تر از انواع پمپی و گرانشی است.

معایب نی های فیلتر دار

فقط یک نفر می تواند از آن استفاده کند.
همه مدل های آن دارای اجزای قابل تعویض نیستند.
پاکسازی مداوم اجزا برای عملکرد درست، ضروری است.
تنها در زمانی که در کنار منبع آب هستید می توانید از آن استفاده کنید و قابلیت ذخیره آب را ندارد.

فیلترهای مکیدنی

عملکرد این نوع فیلتر ها همانند بطری های تصفیه کننده است، با این تفاوت که پس از پر کردن آن ها باید از طریق درپوش، آب را بمکید.

مزایای فیلترهای مکیدنی

اجزای درونی قابلیت تعویض دارند.
کاربرد دو نوع گرانشی و نی شکل را در خود جای داده است.
سبک تر، کوچک تر و ارزان تر از انواع گرانشی و پمپی است.
استفاده از آن آسان است و آب آشامیدنی را به سرعت در دسترس، قرار می دهد.

معایب فیلترهای مکیدنی

مقدار آب توسط مخزن، فلاسک و یا اندازه بطری محدود شده است.
تمیز کردن مداوم اجزا برای عملکرد درست دستگاه، ضروری می باشد.

مواد شیمیایی

مواد شیمیایی همچون ید و کلر به شکل های متفاوتی همچون قرص، قطره و پودر عرضه می شوند تا پس از جمع کردن آب، مقداری از آن ها را درون آب بریزید و صبر کنید تا عوامل بیماری زا از بین بروند.

مزایای مواد شیمیایی

استفاده از آن بسیار آسان است.
فوق العاده ارزان، سبک و کم حجم است.
می توانید به عنوان یک روش تصفیه پشتیبان بر روی آن حساب باز کنید تا در صورت از بین رفتن وسایل تصفیه آب، به مشکل بر نخورید.

معایب مواد شیمیایی

ید در برابر برخی باکتری ها کارساز نیست و آنها را از بین نمی برد.
زنان باردار و افراد مبتلا به بیماری هایی همچون تیروئید نمی توانند از ید استفاده کنند.
ید طعم آب را عوض می کند و برای خوشایند کردن طعم آن به یک طعم دهنده احتیاج دارید.
۳۰ دقیقه تا ۴ ساعت طول می کشد تا آب قابل نوشیدن شود. این مقدار برای آب های سرد و یخ زده بیشتر است.

جوشاندن آب

اجاق گاز یا آتش و یک قابلمه یکی از در دسترسی ترین وسایل برای سالم سازی آب هستند. کافیست آب را در قابلمه بریزید و آن را به مدت ۱ دقیقه بجوشانید. اگر قد بالای ۱.۹۸ متر دارید زمان جوشاندن را به ۳ دقیقه افزایش دهید.

مزایای جوشاندن آب

روشی در دسترس و با کمترین امکانات است.
در صورت از بین رفتن وسایل تصفیه آب، می توانید به عنوان یک روش تصفیه پشتیبان بر روی آن حساب باز کنید.

معایب جوشاندن آب

نیاز به سوخت اضافی برای تامین گرما دارید.
زمان و تلاش زیادی لازم است تا آب به دمای جوش برسد.
باید صبر کنید تا آب خنک شود و سپس آن را مصرف کنید.

پیشنهادات

همیشه ظروف آب تمیز و غیر تمیز را از هم جدا نگه دارید.
به دستور العمل های هر وسیله دقت داشته باشید زیرا نحوه استفاده از هرکدام، متفاوت از دیگری است.
حتی الامکان در طبیعت آب های صاف را انتخاب کنید و اگر مجبور به استفاده از آب های رسوب دار و دارای گل و لای در طبیعت شدید، حتما از پیش فیلتر استفاده کنید و یا صبر نمایید تا ذرات ته نشین شوند.
پس از برخورد دست ها با آب ناسالم، حتما آن ها را ضد عفونی کنید.
در طبیعت به منظور آلوده نکردن آب، کمپ خود و محل هایی همچون توالت و ظرفشویی را در فاصله ی حداقل ۲۰۰ متری از منبع آب قرار دهید.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید