آیا سفر، ما را تغییر می دهد؟

توسط

سفر رفتن یکی از بهترین روش های شاد بودن در زندگی محسوب می شود. رفتن به مکان های جدید و آشنایی با فرهنگ های متفاوت و تماشای چشم اندازهای زیبا، تاثیر محسوسی در روح و جسم انسان دارد به طوری که پس از چندین روز از مسافرت همیشه انسان ها دچار نوعی شادابی وصف ناپذیر می شوند.

بسیاری از نویسنده ها و محققان نیز در کتاب ها و مقاله های علمی خود به اثر مثبت سفر اشاره داشته اند و تاکید کرده اند که رفتن به شهرها و کشورهای دیگر موجب ایجاد تغییر در زندگی انسان می شود. به طور مثال، کتابی همانند «بخور، شکرگزار باش و عشق بِوَرز» خاطرات نویسنده یعنی «الیزابت گیلبرت» است که پس از جدائی از همسرش به دور دنیا سفر کرده و با مسائل جدیدی آشنا شده یا فیلم کمدی «چاپلوسان شهر» نیز نشان می دهد که مسافرت تا چه اندازه هیجان انگیز بوده و می تواند موجب تغییر دیدگاه شما به زندگی بشود.

یکی از بارزترین تاثیرات مسافرت، پلاسیبو است؛ پلاسیبو یک واژه لاتین به مفهوم «من خوب هستم» است که در اصل به روش های تلقینی و درمان های صوری اطلاق می شود که با فریب بیمار می تواند اثر مثبتی در روند بهبودی او داشته باشد. اثر حاصل از این روش را نیز «اثر پلاسیبو» می نامند.

خوب است بدانید که انسان پیش از مسافرت از نظر ذهنی آمادگی تغییر را پیدا می کند. همچنین عوامل گوناگونی در طول مسافرت به انسان کمک می کنند تا راحت تر تغییر رفتار بدهد. به ویژه اگر تنها عزیمت نمائید بسیار راحت تر تغییر رفتار خواهید داد زیرا کسی کنارتان نیست که واکنش های همیشگی شما را بطلبد یا از رفتارهای جدیدتان تعجب نماید. همین امر باعث می گردد فرصت بهتری برای ایجاد تغییر در خود به دست بیاورید.

به اعتقاد نویسنده های کتاب های مربوط به سفرهای تغییر دهنده، جدا شدن از محل همیشگی زندگی حتی به صورت موقتی این مزیت را دارد که توجه شما را به مسائل ساده ای معطوف می کند که شاید در خانه به هیچ عنوان به چشمتان نیاید. صداها، بوها، منظره ها و … به دلیل تفاوتی که با محل زندگی شما دارند بیش از قبل برایتان جذابیت خواهند داشت و به صورت خواسته یا ناخواسته نظرتان را جلب خواهند نمود.

تمامی این موارد موجب بیدار شدن احساسات فرد خواهند شد که می تواند شادی از دیدن آبشاری زیبا در دل جنگل باشد یا ترس از شیهه اسب گاری، هراس از ندانستن زبان شهر مقصد یا نگرانی از اینکه نتوانید منظور خود را به درستی به گارسون یا فروشنده برسانید.

در طول سفر باید همیشه هوشیار باشید و برای سلامتی خود به غذا خوردن توجه بیشتری خواهید داشت. همه این موارد به ظاهر ساده موجب رشد روحی انسان ها می شوند و تغییرات شگرفی را در او ایجاد می نمایند.

لازم است اشاره نمائیم که مسافرت با گردشگری متفاوت است. گردشگران همیشه مکان های ثابتی برای بازدید دارند آنها به هر کشوری از دنیا بروند از فرودگاه به هتل رفته و سپس به سراغ جاذبه های توریستی می روند و غذاهای مشخصی را میل می نمایند و این در تمامی سفرها مشترک است. اما کسی که سفر می کند تا با فرهنگ های دیگر آشنا شود، به دل شهر رفته و در موقعیت های واقعی قرار می گیرد.

در طول سفرهایی که به قصد ایجاد تغییر در دیدگاه صورت می پذیرند، فرد با مسائل کاملا جدید رو به رو خواهد گشت و حتی ممکن است دچار نوعی ترس از تنهایی یا هراس از غربت نیز بشود. اینجاست که مسافر خودش را برای تغییر آماده کرده و در مواجهه با شرایط خاص، بیشتر فکر کرده و بهتر تصمیم گیری می نماید.

اگر خود را برای یک سفر سازنده و دگرگون ساز آماده می کنید بد نیست نکات زیر را مد نظر داشته باشید:

  • مقصد انتخابی شما به طور کامل با محل زندگی کنونی تان فرق داشته باشد تا در آنجا فعالیت های کاملا جدید و غیرمعمول را تجربه نمائید.
  • با مردم شهر مقصد ارتباطات زیادی داشته باشید و دائما با آنها گفتگو کنید.
  • تا حد امکان تنها سفر کنید تا آزادی عمل بیشتری برای خروج از قالب همیشگی خود داشته باشید و بتوانید رفتارهای تازه ای از خود نشان بدهید.
  • در طول روز به خود فرصت دهید تا در مورد فعالیت های روزانه و تاثیرات آنها بر دیدگاهتان تامل کنید.
  • پس از سفر نیز به آموزه های خود در طول سفر ادامه دهید.

همان طور که حتما شنیده اید و می دانید، کارشناسان باور دارند که رفتن به کشورهای دیگر و آشنا شدن با فرهنگ های مختلف موجب تغییر دیدگاه های انسان ها می شود. به طور مثال، تحقیقاتی که روی برنامه های «تحصیل در خارج از کشور» انجام پذیرفته نشان می دهد که دانشجویانی که در ورای مرزهای کشور خود تحصیل کرده اند مهارت های یادگیری بیشتری نسبت به کسانی دارند که هرگز به مکان های دور سفر نکرده اند.

این گونه افراد به خوبی می دانند چگونه با انسان های مختلف از فرهنگ های متفاوت رفتار کنند و عموما در فضاهای تعاملی، واکنش های مناسب تری نیز از خود نشان می دهند.

سفرهای دگرگون کننده اصولا به سه صورت انجام می پذیرند یا به قصد ماجراجوئی هستند، یا داوطلبانه و یا به منظور تحصیل. حالا این سوال پیش می آید که آیا تاثیراتی که این گونه مسافرت ها در روحیه افراد دارد دوام خواهد داشت یا خیر؟ بر اساس تحقیقاتی که موسسه آموزشی National Outdoor Leadership انجام داده، افراد تا 5 سال پس از مسافرت های دو هفته ای تا یک ماهه ی خود به کشوری دیگر به قصد ماجراجوئی، اعتماد به نفس بالاتری داشته و بسیار راحت تر توانسته اند با مصائب و مشکلات پیش روی خود دست و پنجه نرم کنند.

همچنین در انجام کارهای گروهی بسیار موفق تر از پیش بوده و توانایی های بیشتری برای مدیریت پیدا کرده اند.

البته شایان ذکر است که تمامی سفرهای مورد بحث چنین تاثیراتی ندارند. به طور مثال، در مطالعاتی که توسط کارشناسان Outward Bound صورت پذیرفته مشخص شده افراد شاید در طول سفر بهتر شوند اما پس از بازگشت به خانه، دوباره به رفتارها و عادت های پیشین خود باز خواهند گشت و همان روند را ادامه خواهند داد.

اما در هر صورت مسافرت روی ذهن و جسم و روح آن ها تاثیر می گذارد به طوری که بر اساس آمار، تا 5 هفته پس از بازگشت به خانه، افراد از دردهای جسمانی کمتری شکایت می کنند.

برای تداوم تاثیرات مثبت و ماندگار نمودن آنها می توان دائما برنامه سفر به مکان های جدید و فرهنگ های مختلف گذاشت. به این نکته حتما توجه داشته باشید که در طول سفرهای خود حتما غذاهای محلی، غذاهای خیابانی و خوراکی های مرتبط با فرهنگ کشور مقصد را نیز تست کنید.

بدون شک دیدن فرهنگ های مختلف دنیا و هم صحبتی با افرادی که هیچ نقطه مشترکی با آن ها ندارید دیدگاه های تازه ای به شما منتقل می نماید که می تواند تاثیرات مثبت شگرفی بر سبک زندگی تان داشته باشد.

منبع: آیا سفر، ما را تغییر می دهد؟

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید