اورست بلندترین قله جهان نیست!

توسط

ارتفاع از سطح دریا یکی از سنتی ترین و قدیمی ترین مقیاس های سنجش ارتفاعات است. اورست به لطف این مقیاس بلندترین قله زمین نام گرفته ولی این مقیاس را از سطح دریا به مرکز زمین منتقل کنیم شرایط متفاوت خواهد بود و اِورست جایی در بین بلند قامتان زمین نخواهد داشت.

کوه ها، این عناصر استحکام بخش زمین یکی از رویاهای دیرینه بشر برای فتح بوده اند. انسان همواره در راه رسیدن به قله افتخار کوهستان با چالش هایی مرگبار رو به رو بوده که گاهی اوقات به قیمت جان او تمام شده است.

نام بلندآوازه اورست آن قدر هیجان انگیز است که حتی افراد عادی نیز با شنیدن آن حس عظمت و قدرت را درون خود میابند و گاه آرزو دارند روزی قدم بر شانه های این بلندبالا بگذارند تا چشم جهانیان را به خود خیره کنند. قله اورست سالیان دراز است که با 8848 متر ارتفاع از سطح دریا عنوان دار بلندترین نقطه زمین و مرتفع ترین قله جهان است.

اصلی ترین مقیاس اندازه گیری ارتفاعات و کوهستان ها بلندی آن ها از سطح دریاست که این امر موجب شده تا اورست به بلندترین قله جهان مبدل شود اما چالش عظیمی پیش روی این کوهستان عظیم الجثه است چراکه اگر ملاک اندازه گیری را از سطح دریا به مرکز زمین انتقال دهیم، قله Chimborazo در اکوادور به لطف پوسته ضخیم زمین در آن نقطه بلندترین قله جهان قرار می گیرد.

ارتفاع قله Chimborazo تنها 6268 متر از سطح دریاست که اگر مقیاس را در مرکز زمین قرار دهیم و هر دوی این قله ها را از آن مرکز بسنجیم خواهیم دید که قله چیمبورازو 2628 متر بلندتر از اورست است. این بدان معنی است که اگرچه اورست به عنوان مرتفع ترین قله جهان شناخته می شود اما در حقیقت Chimborazo بزرگ ترین برآمدگی زمین به شمار می رود!

جالب است بدانید آتش فشان Mauna Kea واقع در جزایر هاوایی که 4207 متر از سطح دریا ارتفاع دارد در مقایسه با اورست و چیمبورازو بسیار کوچک به نظر می رسد اما اگر آب های موجود در اطراف آن را حذف کنیم، این کوهستان خشمگین ارتفاعی برابر با 9330 متر خواهد داشت.

علت ارتفاع زیاد این کوهستان قرارگیری در پوسته اقیانوسی است که این ویژگی سبب شده تا در مقایسه با اورستی که در پوسته قاره ای قرار دارد بسیار بلندتر به نظر برسد چراکه اغلب پوسته های اقیانوسی در مقایسه با قاره ای توانایی تحمل فشارها و وزن های بسیار بیش تری را دارند. داستان به همین جا ختم نمی شود زیرا در مجمع الجزایر ژاپن فرورفتگی عظیم در اقیانوس وجود دارد که عمق آن به 10984 متر می رسد یعنی 2136 متر عمیق تر از اورست بلندقامت.

با این حال اگر مقیاس اندازه گیری را سطح دریا قرار دهیم و ارتفاعات را با آن بسنجیم بازهم قامت اورست بر بلندای تاریخ می درخشد تا حسی از قدرت و استحکام را برای جهانیان تداعی کند. اکنون با دانستن اینکه اورست فقط در مقایسه دریایی بلندترین قله جهان است نظر شما نسبت به این کوهستان عظیم پیکر چیست؟ آیا همچنان اورست را نمادی برای بلندی محسوب می کنید؟!

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید