آیا اورست بلندترین قله جهان است؟

توسط

اگر مبنا و مقیاس سنجش ارتفاع کوه ها و قله ها را سطح دریای آزاد که اصطلاحا ژئویید نامیده می شود، اختیار کنیم اورست هم چنان بلندترین قله خواهد بود. اما اگر مبنای سنجش خود را فاصله از مرکز زمین بگیریم آنگاه شرایط متفاوت است.

با توجه به اینکه کره زمین کاملا کروی نبوده و به شکل یک بیضی است ارتفاع از سطح دریا نمی تواند مقیاس درست و قابل قبولی برای اندازه گیری ارتفاعات باشد. بنابراین اگر ارتفاع کوه ها را نسبت به مرکز زمین بسنجیم چیمبورازو در کشور اکوادور در آمریکای جنوبی که دقیقا بر روی خط استوا واقع شده است حدود 2200 متر از کوه اورست بلندتر خواهد بود.

آتشفشان چیمبورازو با ارتفاع 6268 متر واقع در کوه های آند در مرکز اکوادور

ویژگی های بلند ترین قله جهان

قله چیمبورازو از نوع آتشفشانی موسوم به استرا توولکانو و متعلق به دوره پالوئوژن (به طور متوسط حدود 50 میلیون سال پیش) در دوران سوم زمین شناسی یعنی سنوزوییک است. قلل آتش فشانی که استراتوولکانو نامیده می شوند دسته ای از قله ها هستند که به آن ها آتشفشان های مرکب یا مختلط نیز می گویند. به بیان ساده این قلل در اثر جریان گدازه که به صورت تناوبی در زمان های مختلف بر روی هم انباشته شده و به مرور زمان سخت شده پدید آمده اند.

ارتفاع قله چیمبورازو از سطح دریا 6268 متر است. یعنی با توجه به ارتفاع هر دو قله از سطح دریا حدود 2581 متر از اورست (8848 متر) کوتاه تر است. اما به لحاظ فاصله از مرکز زمین با اندازه گیری های دقیق ماهواره ای و همچنین ژئوفیزیکی مشخص شد که قله اورست حدود 6382 متر و قله چیمبورازو حدود 10.200 هستند. بنابراین چیمبورازو مرتفع ترین نقطه خواهد بود نه اورست.

منبع: باشگاه خبرنگاران به نقل از ساینس آلرت

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید