پاکسازی مردمی سبلان بدون حمایت های مدعیان دولتی

توسط

با حضور تشکل غیردولتی، علاقمندان به محیط زیست و انجمن کوهنوردان اردبیل همایش پاکسازی منطقه گردشگری و ثبت شده کوه سبلان از پناهگاه شمال شرقی تا قله برگزار و بالغ بر 1.5 تن زباله از این محدوده جمع آوری شد. این همایش شنبه با حضور جمعی از کوهنوردان اردبیل و با هدف ترویج فرهنگ اهمیت به محیط زیست و داشتن فضای پاک و عاری از هر نوع زباله برگزار شد.

در این همایش کوهنوردان حاضر طی نیم روز بالغ بر یک و نیم تن زباله از منطقه گردشگری و اثر ملی کوه سبلان که بتازگی برای ثبت جهانی آن نیز تلاش می شود، جمع آوری کردند.

رئیس انجمن کوهنوردان اردبیل گفت: این همایش برای نخستین بار توسط  یک صنف کوهنوردی و به صورت خود جوش با شعار “سبلان پاک” با هدف ترویج فرهنگ پاکسازی محیط های گردشگری و مبارزه با هر نوع آلودگی زیست محیطی برگزار شد. نیما شاه محمدی با بیان اینکه در این همایش قرار بود گروه های بیشتری از کوهنوردان و علاقمندان به محیط زیست حضور داشته باشند، افزود: به دلیل عدم حمایت مسئولان استانی، کار پاکسازی کوه سبلان تنها با شرکت 12 نفر از کوهنوردان و چند نفر از کارکنان محیط زیست شهرستان مشگین شهر ارجا شد.

اجرای چنین برنامه هایی نیاز به حمایت بخش دولتی دارد، پاکسازی منطقه ای چون کوه سبلان به دلیل کوهستانی و صعب العبور بودن کار آسانی نیست و حداقل برای جمع آوری و حمل زباله ها نیاز به امکاناتی چون کیسه زباله و وسیله نقلیه مناسب است. تمام قول هایی که مسئولان استان قبل از اجرای برنامه داده بودند هیچ کدام عملی نشد و اعضای انجمن با حمایت چند بخش خصوصی و هزینه شخصی توانستند به این وظیفه خود عمل کنند.

وجود بیش از یک تن زباله در منطقه گردشگری سبلان که جزو آثار ملی است غیرقابل تصور می باشد. انتظار می رود برای جلوگیری از آلودگی بیشتر محیط این منطقه، سطل های زباله مناسب در پناهگاه تعبیه شود و یا حداقل بخش از درآمدی که سالانه در فصل صعود حاصل می شود برای پاکسازی محیط هزینه شود. مقداری از زباله های موجود مربوط به چند سال گذشته بوده است. اگر وضیعت این طور پیش برود بعد از گذشت چند دهه منطقه زیبایی خود را از دست داده و شرمنده نسل آینده خواهیم شد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشگین شهر نیز در این همایش ضمن قدردانی از فعالیت گروهای غیر دولتی در پاکسازی و ترویج فرهنگ محیط سالم افزود: حفاظت محیط زیست بیشتر وظیفه نظارت را بر عهده دارد و در اجرای چنین برنامه هایی ضروری است نقش متولیان امر پر رنگ باشد. حسین دهقان اضافه کرد: مسئله پسماند در شهرها بر عهده شهرداری و در خارج از شهر وظیفه بخشداری و دهیاری ها است، با این وجود حفاظت محیط زیست هر سال از مناطق مختلف گردشگری اقدام به جمع آوری زباله می کند.

وجود بیش از یک تن زباله تنها در قسمت کوچکی از منطقه را یک بحران زیست محیطی می باشد. از آنجا که متولی اصلی منطقه کوه سبلان مشخص نیست این موضوع مشکلات را دو چندان کرده است.

سبلان سالانه 10 میلیارد درآمد دارد، اما هزینه کرد آن معلوم نیست. منطقه کوه سبلان سالانه تنها در فصل صعود شاید یک میلیارد درآمد دارد، اما اینکه در کجا و توسط چه کسانی مصرف می شود، جای سوال است. همکاری بخش های دولتی و خصوصی و گروهای مردم نهاد مهم ترین راه برای برخورداری از محیط سالم و پاک می باشد.

قله سبلان در شمال غرب کشور و در استان اردبیل قرار دارد و پس از دماوند و علم‌کوه جزو سومین قله بلند ایران با ارتفاع 4811 متر است. سبلان به خاطر وجود دریاچه زیبا در قله، آبگرم‌های طبیعی دامنه کوه، طبیعت تابستانی زیبا و پیست اسکی آلوارس سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی است.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید