یکی از جاذبه های منحصر به فرد کشور به ویژه در فصل بهار و پائیز کویر است. کویری که هر بار اسمش به گوش می رسد سختی، خشکی و کم آبی را به ذهن انتقال می دهد، اما واقعیت کویر این نیست.
اگر تنها یک روز را در کویر سپری کنید شاید لذت آن در مقایسه با سفرهای دیگر تا چندین سال به دهان شما شیرینی کند، به ویژه کویری که هم پوشش گیاهی دارد، هم دریاچه، هم آب، هم تمدن و هم بکری و دست نخوردگی، کویری از نوع کویر مرنجاب آران و بیدگل.
منطقه اصفهان، شهرستان کویری و کهن آران و بیدگل که بیش از 90 درصد وسعت آن را کویر تشکیل داده، همواره به علت همین خصوصیت کویری بودنش مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
مرنجاب در اصل نام کاروانسرا و قناتی بوده است که در زمان شاه عباس صفوی بنا نهاده شد و پس از آن، مناطق پیرامونی آن به کویر مرنجاب شهرت یافته است و هم اکنون از آن به عنوان کویر مرنجاب یاد می شود. کویر مرنجاب یکی از مناطق گردشگری خاص کشور است که شاید نزدیکی به پایتخت، این منطقه را همواره مورد توجه گردشگران، داخلی و خارجی و حتی فیلمسازان قرار داده است.
اغلب مردم کویر را مکانی خشک و بی آب و علف تصور می کنند، حال آن که کویر مرنجاب دارای پوشش گیاهی خاصی است که در برخی مکان ها تعجب گردشگران را بر می انگیزد، پوشش گیاهی مرنجاب عمدتا پوشیده از گیاهان شورپسند هم چون گز، تاق، ارته، اسکنبیل، قیچ، دم گاوی و … است که عموما توسط منابع طبیعی برای جلوگیری از فرسایش خاک و مهار بیابانزایی احیا شده اند.
در کنار پوشش گیاهی خاص منطقه کویری مرنجاب پوشش جانوری منطقه نیز به علت وجود آب و غذای فراوان بسیار غنی است، از جمله این تنوع زیستی می توان به گرگ، شغال، کفتار، روباه شنی، گربه شنی و بزمجه اشاره کرد.
وجود نوار ریگ بلند در حاشیه های کویر از جاذبه های منحصر به فرد دیگر کویر مرنجاب است، این نوار ریگ بلند که در برخی از بخش های کویر مرنجاب به ارتفاع 150 متر می رسد. وجود چاه آبی شیرین در نزدیکی این تپه های رملی و ماسه ای و در فاصله 10 کیلومتری دریاچه نمک این تصور را برای همگان ایجاد می کند که خداوند در دل کویر و در نزدیکی شوره زارها چنین مکانی را برای تشنگان آفریده تا در لحظات سخت کویر، کمک و نجات بخش مسافران و در بیابان مانده ها باشد.
کاروانسرای تاریخی و زیبای مرنجاب در دل کویر مرنجاب و در فاصله 50 کیلومتری مرکز شهرستان آران و بیدگل از دیگر جاذبه های گردشگری کویر است. این کارونسرا به قدمت شاه عباس صفوی و برای مصارف جنگ و استراحت گاهی احداث شده است و هم اکنون به همت میراث فرهنگی شهرستان به مکانی دیدنی برای بازدید و استراحت در شبانه روز تعبیه شده است.
وجود سراشیبی عجیبی در مسیر کویر مرنجاب آران و بیدگل به نام خطب شکن، جاذبه های این کویر زیبا را دوچندان کرده است. خطب شکن چوبک های تعبیه شده در قسمت جلو و عقب جهاز شتر است که بار روی جهاز را هنگام جلو و عقب رانده شدن، مهار کند. در واقع عبارت «خطب شکن» از این موضوع ریشه گرفته که در مسیرهای شیب دار جاده خاکی منتهی به کاروانسرای مرنجاب، گهگاه بار شتر بر اثر سنگینی یا شیب جاده آن قدر به جلو و عقب رانده می شده که فشار ناشی از آن سبب شکستن خطب جهاز می شده و از همین رو به این بخش از مسیر شیب دار جاده، «خطب شکن» گفته می شود.
دریاچه نمک، پهنه وسیع و سفیدی با وسعت 2500 کیلومتر مربع در قسمت شمالی کاروانسرای مرنجاب است که در همه فصول سال با هشت ضلعی های متفاوتش چهره خاصی به کویر می دهد. در میان این دریاچه زیبای سفیدپوش جزیره ای واقع شده که با عنوان جزیره سرگردان نامگذاری شده، جزیره ای که دو طرف آن مانند کشتی در میان آب سرگردان و برگرفته از بقایای کوه های آتشفشانی است و از بالای آن می توان تا فرسنگ ها دورتر از دریاچه زیبای نمک را مشاهده کرد.
مناطق سرسبز چاله های سنبک، چهار طاقی، چاه کنجه، چاه عروس و مناطق گردشگری و تاریخی تقی آباد، شمس آباد و فیض آباد از دیگر جاذبه های خاص کویر مرنجاب آران و بیدگل هستند که لذت دیدن آن ها می تواند فراموش ناشدنی باشد.
بهترین مسیر ممکن برای ورود به این پهنه وسیع و دیدنی از مسیر میدان فولاد آران و بیدگل با چندین شعبه راهی است که هر کدام زیبایی های خاص خودش را دارد. امکانات اقامتی برای ورود مسافران چه به صورت چادرهای موقت و چه در کاروانسرا برای اقامت شبانه فراهم است.
شهرستان آران و بیدگل، با وجود 300 اثر تاریخی و طبیعی و 150 اثر ثبت شده ملی به عنوان دومین شهر تاریخی استان اصفهان شناخته می شود که سالانه 1000 نفر به ویژه در ایام نوروز و پائیز به تناسب آب و هوای مناسب به این شهر کویری مسافرت می کنند.