دفن نام ها بر روی قلل آسیای میانه

توسط

گاهی باید به تفکر روس ها در تغییر نام دادن کوه ها تبریک گفت. یا به قول ما ایرانی ها باید گفت: خسته نباشید واقعا! شاید هم باید گفت: مگه داریم! مگه می شه؟

به طور مثال: نام کوه سامانی همواره بر اساس شرایط سیاسی شوروی سابق تغییر کرده است. قله سامانی تا سال 1933 “گارمو” نام داشت، در این سال به “استالین” تغییر نام داده شد. در سال 1962 با تغییرات سیاسی کشور، کوه سامانی به “کمونیسم” معروف شد و در نهایت با برچیده شدن حکومت کمونیستی، این کوه در سال 1988 به امیر اسماعیل سامانی تغییر نام پیدا کرد.

همچنین تغییر نام قله “کوفمن” به نام “لنین” و سپس به نام ابن سینا Qullai Abūalī ibni Sino. ضمن آنکه روس ها پس از جنگ دوم جهانی نام قله Dreispitz را که در سال 1928 توسط تیمی آلمانی-روسی در یک تلاش ناموفق نام گذاری شده بود به “کوه انقلاب” تغییر نام دادند و البته در سال 2006 نام این کوه به قله‌ استقلال تغییر پیدا کرد.

روس ها در سال 2011 قصد نام گذاری برخی قلل قرقیزستان به نام روسای جمهوری خود را داشتند که بازخورد خوبی در محافل نداشت. در این سال در خبرها آمده بود که دولت قرقیزستان لایحه تغییر نام قله ای 4000 متری در این کشور را به نام نخست وزیر روسیه ارائه نموده و نخست وزیر قرقیزستان نیز از این لایحه حمایت کرده است. پیش تر نیز قله ای در این کشور به نام رئیس جمهور اسبق روسیه نام گذاری شده بود.

مجسمه لنین بر فراز قله کافمن که اکنون به قله ابن سینا (قله لنین) نامگذاری شده است.

رسم زشت تغییر نام قلل به نام دیدگاه ها و یا مسئولین و بزرگان یک کشور در اتحاد جماهیر شوروی کمونیست به بیش از یک قرن قبل باز می گردد که بلندترین کوه پامیر را به کمونیسم و یا قله کوفمن را به نام لنین تغیر نام دادند. البته بعدها و با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، این نام ها نیز فرو ریخت و به امیر اسماعیل سامانی و ابن سینا تغییر نام داده شدند.

اما گویی این بدعت بالا بردن و به زیر افکندن هنوز در آن دیار وجود دارد و به ظاهر حقیرتر از هر مکانی برای لگد کوب شدن، فراز کوه ها هستند که اسامی فانی را بر آنها می نهند تا نسل های بعدی جایی برای لگد کردن داشته باشند.

چند سال قبل در ایران نیز برخی استان ها زمزمه قرار دادن نام های بزرگان خود بر روی قلل منطقه شان را سر داده بودند! که خوشبختانه با هوشیاری کوهنوردان جلوی این عمل نابخردانه گرفته شد. باشد تا همگان بدانند برترین نام ها همانی است که اقوام و ساکنان نخستین مناطق بر روی قلل خود نهاده اند و ما حتی در حفظ نام قلل نیز باید میراث دار ایشان باشیم.

منبع: کوه قاف

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید