قله جانستون یا قله جانستان!

توسط

قله جانستون با ارتفاع 3952 متر در شمال شرق تهران، منطقه فشم و روستای آبنیک واقع شده است. ارتفاع این قله را برخی منابع 4100 متر نیز گفته اند.

در مورد علت نامگذاری این قله اطلاعات دقیقی در دست نیست. به روایتی اولین صعود کننده این قله یک تبعه خارجی به نام John Ston بوده است و روایتی دیگر سخت بودن صعود این قله و وجود صخره های سنگی در اطراف آن را دلیل انتخاب این نام می داند و آن را به جان ستان تعبیر می کند.

بررسی توپوگرافی

یکی از زیباترین مناطق در البرز مرکزی دشت جانستون است، این دشت با ارتفاع متوسط 2850 متر توسط چند قله احاطه شده که قله جانستون در شمال این دشت واقع شده است. روستای آبنیک با ارتفاع تقریبی 2400 متر از سطح دریا در جنوب دشت جانستون واقع شده است.

قله جانستون واقع در ناحیه کوهستانی البرز مرکزی، از جنوب به دره آب نیک، از شمال به بخشی از دره رودخانه لار، از شرق توسط یک خط الراس مرتفع به قله خرسنگ و از غرب توسط گردنه و قله وزوا به قلل برج و خلنو متصل می شود.

مسیرهای صعود

1. مسیر جنوبی، مسیر نرمال صعود این قله است. در انتهای دشت، از سمت چپ غار بیوک آقا شروع شده، سپس با تراورس به سمت غرب، از روی گرده ای که از میان سنگ ها و صخره ها و برف چال های فصلی می گذرد، به قله منتهی می شود.

2. مسیر شرقی، از مسیر یال زمستانی که بعد از گذر از تنگ آبنیک و ابتدای دشت جاستون شروع می شود.

3. مسیر غربی، که از همان دره شرقی انتهای دشت (مسیر صعود به خرسنگ) بوده و مسیری طولانی است.

دسترسی

بزرگراه شهید بابایی، جاده لشگرک (تابلو لشگرک – لواسان)، میدان قائم، جاده فشم، میدان فشم، به سمت زایگان و گرمابدر، روستای آبنیک.

از اتوبان بابایی تا میدان قائم (دو راهی لواسان-فشم) حدود 7 کیلومتر و از میدان قائم تا میدان فشم 15 کیلومتر راه در پیش دارید. از میدان فشم به سمت زایگان (سمت راست) که حرکت می کنید پس از 12 کیلومتر (بعد از زایگان و قبل از گرمابدر) به تابلوی روستای آبنیک می رسید. از سر جاده تا روستا حدود 500 متر هست. می توانید خودروی خود را همان ابتدای روستا پارک کرده و پیاده روی را شروع کنید. یا از داخل روستا و پس از عبور از دو پل به خیابانی می رسید که تابلوی جانستان دارد. خیابان جانستان یک جاده خاکی ماشین رو به طول حدود 3 کیلومتر هست که از کنار رودخانه عبور می کند. می توانید این جاده را تا انتها با ماشین رفته و در یک جای مناسب خودروی خود را پارک کنید. انتهای این جاده را بایستی با عبور از یک پل تنه درخت، از عرض رودخانه رد شده تا در مسیر پاکوب دشت جانستون قرار بگیرید. از اینجا تا دشت کمتر از یک ساعت پیاده روی در پیش دارید.

چشمه های مسیر

1. ابتدای دشت جانستون
2. نیمه مسیر دشت با لوله و آب انبار
3. چشمه های پائین غار بیوک آقا

از آنجا که بیشتر از یک ساعت در دشت پیاده روی ندارید بهتر است که آب را از همان چشمه ابتدای دشت بردارید که همیشگی و مطمئن است. پس از پشت سر گذاشتن مسیر شیبدار منتهی به دشت، زمانی که برای اولین بار دشت را می بینید این چشمه در سمت راست شما کمی پائین تر و در مسیر پاکوب قرار دارد.

زمان بندی مسیر

از روستا تا انتهای خ جانستون: حدود 3 کیلومتر جاده خاکی با خودرو
از انتهای خ جانستون تا ابتدای دشت: 45 دقیقه
از ابتدای دشت تا انتهای دشت (غار بیوک آقا): 45 دقیقه
از انتهای دشت (محل کمپ) تا قله: 3.5 ساعت
جمع مدت زمان صعود: حدود 5 ساعت

توضیح تکمیلی

سند مورد قبول در زمینه ارتفاع قله ها و موقعیت عوارض جغرافیایی، نقشه های (1/50000) توپوگرافی سازمان جغرافیایی ارتش است (عکس بالا بر گرفته از همان سند است).

بر اساس این سند قله جانستون با ارتفاع 3962 متر در بخش انتهایی یالی است که در ابتدای دره جانستون قرار دارد (مسیر صعود). قله ای که معمولا به عنوان جانستون صعود می شود 3952 متر (بر اساس همان سند) ارتفاع دارد. متاسفانه ریشه این اشتباه به نظر به کروکی های ارائه شده در کتب آقای علی مقیم بر می گردد.

منابع

وبلاگ سعید صبور
عکس ها از سعید صبور
وب سایت گروه کوهنوردی پارس شمیران

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید