طبیعت گردی پاییزی در روستای خسرویه فاروج

توسط

روستای خسرویه از نظر تقسیمات کشوری در دهستان شاه جهان و در 26 کیلومتری بخش مرکزی شهرستان فاروج در استان خراسان شمالی واقع شده است. روستای خسرویه جزو روستاهای سرسبز و ییلاقی است. وسعت روستا 51 کیلومتر مربع است و روستاهای مجاور آن روستای استاد در شمال غربی، رشوانلو در شمال، کلاته شامیر و قره جقه در شرق و هشت مرخ در جنوب هستند. کوه شاه جهان با ارتفاع 3032 متر از سطح دریا در جنوب روستا است.

جمعه گذشته برنامه کوهپیمایی و طبیعت گردی خوبی توسط باشگاه کوهنوردی چکاد مشهد برگزار شد که من نیز به عنوان راهنما در این برنامه حضور داشتم. برنامه خیلی خوبی بود و خوش گذشت. هر چند من قبلا این منطقه را دیده بودم ولی پاییز دره زیبای خسرویه را ندیده بودم. واقعا لذت بردم و در کنار دوستان مهربان و خوب گروه روزی عالی و رویایی را پشت سر گذاشتیم. معرفی منطقه و عکس های آن را حتما ببینید و بخوانید.

رودخانه خسرویه معروف به کال خونی از وسط روستا عبور می کند و این روستا را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می کند. خانه های روستا اکثرا در سمت شرق رودخانه واقع شده اند. آب و هوای خسرویه در زمستان ها بسیار سرد و در تابستان خنک و مطبوع است. به دلیل کوهستانی بودن منطقه، بارندگی زیاد است و جاری شدن سیلاب ها در فصل بهار بسیار مشاهده می شود. روستای خسرویه در حوزه جنوبی کپه داغ و در شمال شرقی ایران واقع شده است. رسوبات قرمز رنگ تحتانی در کوه های خسرویه مشاهده می شود.

مراتع: در این روستا مراتع به دو دسته تقسیم می شوند. تابستانی و زمستانی! مراتع تابستانی در ارتفاعات و پشت به آفتاب واقع شده اند و چون شدت آفتاب نسبتا کمتر است بخش عمده مراتع روستا در این فصل چرانده می شود. مراتع زمستانی در ارتفاعات و کوه های رو به آفتاب قرار دارد و شامل کوه های پیش کمر می شوند.

یخدان: از مکان های دیدنی و منحصر به فرد خسرویه می توان به یخدان طبیعی (یخچال طبیعی) در منطقه کرکان اشاره کرد. غار تاریک و نسبتا عمیق که در هوای گرم تابستان چکه های آب در بدنه و کف غار یخ می بندد. عاملی که موجب انجماد آب می شود جریانات هوایی است که در امتداد شرقی و غربی غار می وزد. این یخبندان طبیعی دارای غار تاریک و عمیقی است که در هوای گرم تاستان چکه های آب در بدنه و کف غار به صورت قندیل یخ می بندد.

طبیعت: روستای خسرویه در دو طرف کوه بنا شده است که این کوه ها جزء کوه های شاه جهان هستند. از میان روستا رودخانه دائمی کال خونی معروف به رودخانه استاد می گذرد. راه آسفالت به سمت روستا از روی تپه های مشرف به رودخانه عبور می کند و با پیچ و خم های کوهستان و رودخانه و درختان سرسبز منظره ای زیبا را نشان می دهد. در این مسیر روستاهای مایوان و چوکانلو در غرب جاده واقع شده اند و خانه های پلکانی آن ها بسیار دیدنی است. ورودی روستا بعد از یک شیب تند و گذر از کنار درختان گردو و گیلاس است. داخل روستا تمام راه ها آسفالت و منازل و خیابان های آن از نظم خاصی برخوردار هستند. وجود تفرجگاه های طبیعی و باغات گیلاس، گلابی، گردو، سیب و زردآلو در جنوب و شرق روستا و بعضا در ورودی روستا به چشم می خورد.

وجه تسمیه خسرویه: بزرگان روستا عقیده دارند فردی که روستای خسرویه را پایه گذاری کرده شخصی است به نام خسروگرد و عده ای دیگر معتقدند که پادشاهی بنام خسروی در این منطقه حکمرانی می کرده است. تقریبا هیچ مدرک مستندی در این زمینه وجود ندارد اما در سنگ قبرهای تاریخی روستا نام هایی مثل خواجه سعدالدین و خواجه شمس الدین را در قدیم الایام حکاکی کرده اند. در لهجه محلی به خسرویه “خَروِه” گفته می شود.

آرامگاه بابا و بی بی: این آرامگاه در روستای سرسبز خسرویه در بخش مرکزی و در 26 کیلومتری شهرستان فاروج واقع شده است. آرامگاه بابا و بی بی با شماره 5945 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و مربوط به دوره تیموری است. آرامگاه در داخل روستا واقع شده است و دارای یک سالن بزرگ و مرتفع و گنبد شیروانی پوش مخروطی و یک اتاق کوچک است. صندوق چوبی آرامگاه مستطیل است و ارتفاع آن یک و نیم متر و طول آن دو متر است. جنس صندوق از چوب گردو است و بر روی آن نوشته هایی از آیات قرآن و نقوش اسلامی حکاکی شده است. آرامگاه بابا و بی بی در قسمت غربی روستای خسرویه و بر روی کوهپایه واقع شده است و ایوان آرامگاه دارای طاق مرتفع است.

عکس ها از: مهرزاد پاکرو

17 نظر
  1. آذر کیوان 12 سال قبل
    پاسخ

    خیلی زیباست خطه خراسان هم بزرگان زیادی در خود پرورانده و هم طبیعت زیبایی دارد امیدوارم روزی موفق بشم تمام جاهای این سرزمین رو ببینم

  2. وحشی 12 سال قبل
    پاسخ

    لذت بردم از عکس های پاییز روستاهای شهرم. ممنون از این فرصتی که با گذاشتن عکس ها برای دیدن اون فضاها فراهم کردید. شاد باشید.

  3. ریبوار 12 سال قبل
    پاسخ

    سلام دوست عزیزم. من دیگه خیلی به شماها علاقه پیدا کردم. اومدم و به وبلاگتون سر زدم. مطالبش خیلی خیلی قشنگه. ایشالله که موفق باشین. یه برنامه هم برا شهرستان سردشت بذارین، اینجا همه جوره در خدمتتون هستیم
    با تشکر و آرزوی موفقیت. ریبوار از سردشت

  4. مهناز 12 سال قبل
    پاسخ

    عکاسش خوب بوده

  5. پریسا 12 سال قبل
    پاسخ

    خیلی زیبا و قشنگ بود مخصوصا مطالبی که در مورد این روستا نوشته بودی، مثل همیشه عالی هستی لذت بردم ممنون

  6. محمد حسن 12 سال قبل
    پاسخ

    با سلام بسیار خوش گذشت عالی بود
    من هم یک بار دیگه رفته بودم اما میثم جان این یکی پاییز بود و من تا حالا پاییزی به این زیبایی ندیده بودم.
    از مهرزادم ممنون که عکس های زیبایی گرفت.

  7. محمد 12 سال قبل
    پاسخ

    با سلام اینجانب مدیر سایت تحلیلی خبری دروازه شرق فاروج هستم در صورت تمایل به همکاری ، با ما در تماس باشید

    با تشکر
    محمد جاویدی

  8. نويد مويد خسرويه 11 سال قبل
    پاسخ

    مو بيچه ی قوچنوم از روستای خسرويه دانشجوی دانشگاه قضایی تهران. اااای حالی داد اين تصاوير خاطرات زنده شد

  9. الهه 10 سال قبل
    پاسخ

    آقا مام بچه قوچانیم ، خسرویه هم روستامونه ، جای باصفاییه. اومدید سری هم به روستای خسرویه بزنید. پشیمون نمیشید. با تشکر
    مدیریت بووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووق

  10. الهه 10 سال قبل
    پاسخ

    آقا این عکسه چیه واس من گذاشت؟

    • مدیر 10 سال قبل
      پاسخ

      وقتی ایمیل اشتباهی بدید همین میشه دیگه!

  11. الهه 10 سال قبل
    پاسخ

    ..بوق

  12. الهه 10 سال قبل
    پاسخ

    ها.. ایراد از ایمیل بود. خلاصه ک اینطوری بید.. منتظریم

  13. الهه 10 سال قبل
    پاسخ

    خخخ

  14. الهه مظفري 9 سال قبل
    پاسخ

    با سلام من تازه دیروز از خسرویه برگشتم

  15. سجاد 9 سال قبل
    پاسخ

    سلام من خریدار گردو هستم. یک تامین کننده خوب جهت همکاری نیازمندم. ممنونم 09125704776

  16. علی 8 سال قبل
    پاسخ

    با سلام
    لطفا نقشه گوگل روستا و نقاط دیدنی اون رو هم بذارید.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید