با توجه به فصل گرما و مدت زمان طولانی روزه داری در این روزها، توصیه های ذیل را به کوهنوردان روزه دار ارائه می کنیم تا ضمن روزه داری بتوانند به فعالیت های ورزشی و کوهنوردی خود با کمترین عوارض و صدمات جسمی و افت توانائی های جسمانی و فیزیولوژیکی بپردازند.
1. حتما از 3 وعده غذائی شامل سحری، افطاری و شام استفاده کنید. به عبارت دیگر هیچ وعده غذائی را حذف نکنید.
2. فعالیت ورزشی و کوهنوردی را در خنک ترین ساعات روز و در صبح زودتر شروع کنید. ترجیحا در این ماه از کوهنوردی سنگین و جدی و در هوای گرم پرهیز کنید.
3. در سحری و در برنامه های کوهنوردی بجای استفاده از کربوهیدرات (قند) های ساده، کربوهیدرات های پیچیده مانند نان، ماکارونی، برنج، سیب زمینی همراه با انواع پروتئین و گوشت استفاده کنید.
4. از مصرف زیاد قهوه و چای پررنگ در برنامه های کوهنوردی در هنگام شب در این ماه خودداری کنید. زیرا باعث از دست دادن آب بدن شده و فعل و انفعالات شیمیائی بدن با مشکل روبرو می شود.
5. مصرف سبزیجات، میوه ها و مغزها (دانه های خوراکی) به ویژه بعد از شام را فراموش نکنید.
6. از مصرف چربی های حیوانی و روغن های نباتی جامد حدالامکان خودداری کنید.
7. در صورت دسترسی در برنامه های کوهنوردی و در هنگام افطار شیر استفاده کنید.
8. مصرف مایعات خصوصا آب ساده و خنک از ضروری ترین نیازهای بدن انسان است که بخوبی می تواند از بروز گرمازدگی نیز جلوگیری نماید. آب را بیشتر مصرف کنید و حداقل برای برنامه های کوهنوردی از افطار تا سحر 10 تا 15 لیوان آب بنوشید.
9. نوشیدنی های سنتی مانند شربت آبلیمو، خاکشیر، تخم شربتی، کاسنی، سکنجبین و بیدمشک به خوبی می تواند به کاهش تشنگی در هنگام روزه داری کمک کند.
10. کاهش وزن در یک روز کوهنوردی بیش از 2 کیلوگرم حتما مرتبط با از دست دادن مایعات بدن است و فرد را در معرض گرمازدگی قرار می دهد.
11. گرمازدگی از موارد اورژانس پزشکی است و حتی می تواند خطر مرگ داشته باشد. با این بیماری و علائم آن آشنا باشید و راه های پیشگیری و درمان آنرا بدانید.
تهیه و تنظیم: دکتر حمید مساعدیان
باید خیلی مراقب بود