قله موستاق آتا 7546 متر

توسط

قله موستاق آتا یکی از قلل خارجی نام آشنا برای کوهنوردان کشور به شمار می رود، چرا که طی سال های اخیر گروه های مختلفی از کوهنوردان کشور به این قله صعود کرده اند.

نام این قله در زبان ترکی ایقور به معنای “پدر کوه یخ” است:

Muz: یخ
Tag: کوه
Ata: پدر

این قله در رشته کوه تاریم باسین (Tarim Basin)، معروف به کون لون (Kunlun)، در صحرای تاکلاماکان (Taklamakan) قرار دارد. صحرای تاکلاماکان، واقع در شمال دشت تبت، به عنوان بزرگ ترین صحرای کشور چین و دومین صحرای پهناور جهان به شمار می رود.

موستاق آتا هفتمین قله مرتفع بخش سین جان و بیستمین قله مرتفع چین است.

ارتفاع: 7546 متر
ارتفاع نسبی: 834 متر
برآمدگی قله از سطح منطقه: 2735 متر

در رشته کوه کون لون، علاوه بر موستاق آتا، قللی چون: آلوق موستاق (6973 متر)، کون لون قودوس (7167 متر) و قله معروف کنگور تاق (7719 متر) نیز قرار دارند.

نخستین تلاش برای فتح قله موستاق آتا در سال 1894 توسط یک کوهنورد سوئدی به نام سون هایدن صورت گرفت. وی توانست تا ارتفاع 6100 متر صعود کند. در سال 1947، دو کوهنورد به نام های تیلامان و شیپتون در شرایط دشوار آب و هوایی و با وجود برف سنگین توانستند تا ارتفاع 7450 متری صعود کنند و سرانجام تیمی متشکل از کوهنوردان چین و روسیه به سرپرستی بلتسکی توانست در سال 1956 قله ی موستاق آتا را فتح کند.

کوهنوردان خارجی که قصد صعود به موستاق آتا را دارند، به دلیل مسافت زیاد استان سین جان از پایتخت چین، معمولا مسیر دیگری را انتخاب می کنند. بدین ترتیب که از طریق راه زمینی قرقیزستان یا پاکستان وارد شهر کاشکار می شوند و از طریق مسیر هوایی وارد شهر ارمچی در 1000 کیلومتری منطقه می شوند و سپس با قطار یا هواپیما خود را به کاشکار می رسانند که مبدا حرکت به سمت منطقه به شمار می رود. کوهنوردان سپس بایستی با عبور از جاده های صعب العبور و البته خارق العاده و دیواره های سر به فلک کشیده در مسیر کنار جاده، در دهکده سوباش، وسایل و ابزار کوهنوردی خود را برای حمل به منطقه توسط شترها به دست راهنماهای محلی بسپارند پیاده روی 4 ساعته ای را به سمت محل کمپ اصلی در ارتفاع 4300 متری آغاز کنند.

موستاق آتا در مقایسه با سایر قلل 7000 متری، قله ای با دشواری متوسط به شمار می رود و همین امر باعث شده تا هر ساله کوهنوردان و اسکی بازان بسیاری از کشورهای مختلف جهان به سوی این قله سفر کنند.

کوهنوردان ایرانی که برای فتح این قله عازم می شوند، از لحظه عزیمت تا زمان بازگشت معمولا حدود یک ماه زمان صرف این برنامه ی کوهنوردی می کنند.

جوان ترین کوهنوردی که تا کنون موفق به فتح موستاق آتا شده است، ماریوس برگس نروژی است که در سال 1986 توانست در سن 15 سالگی به قله ی موستاق آتا صعود کند.

ترجمه و گردآوری: ایوب مرتضوی

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید