در چند سال اخیر، نوعی از گردشگری در دنیا رواج یافته است که هدف گردشگران از پرداختن به آن، تفریح و خوشگذرانی نیست، بلکه آنها مکانهایی را برای گردش انتخاب میکنند که چندان خوشایند نیستند و حتی گاهی گردشگران را به غم فرو میبرد! این نوع از گردشگری، «گردشگری سیاه»، تلخ یا غمبار نامیده میشود.
در این نوع سفر، گردشگران به دیدن آثار وقایع تلخی مانند شهرهای زلزلهزده، مناطق سیلزده، بازماندگان جنگها و حملات شیمیایی میروند. هدف از این سفر نیز تجسم بحرانهای طبیعی و انسانی در مناطقی است که دچار آسیب و بلا شده و افرادی را به کام مرگ فرو بردهاند.
درباره تاریخ شکلگیری گردشگری سیاه، اطلاعات دقیقی در دست نیست، گفته میشود تاریخچه آن به یونان باستان برمیگردد که در آن زمان، مردم به دیدن شهرهای جنگزده میرفتند. یکی از اولین مناطقی است که گردشگری سیاه در آن شکل گرفت. در قرون وسطی، در این مکان اعدامهایی انجام میشد و افرادی برای تماشای آن جمع میشدند. پس از مدتی، این مکان کارکردهای دیگری برای جذب گردشگر پیدا کرد؛ رومیها در استادیومی در محل این آمفیتئاتر، مراسمی برپا میکردند که تماشاگران در آن میتوانستند جنگ میان حیوانات و جنگجویان را تماشا کنند.
در دوران مدرنیته، گردشگری تلخ رواج بیشتری پیدا کرد و افراد برای دیدن مناطق جنگزده و مکانهایی که در آنها قتل عام و درگیری رخ داده بود، به شهرهای مختلف سفر میکردند تا بیشتر با مفهوم مرگ و کشتارهای دستهجمعی آشنا شوند. یکی از اتفاقهایی که به این گردشگری در عصر حاضر رونق بخشید، دیدن خانههای رها و ویرانشده توفان «کاترینا» در نیواورلئان آمریکا (2005 میلادی) بود که گردشگران زیادی را جذب کرد.
«گردشگری مصیبت» یکی از شاخههای گردشگری تلخ است؛ در این نوع گردشگری، گردشگران به دیدن افراد و مناطق بازمانده از زلزله، سیل، سونامی و جنگ میروند. از جمله مناطق مصیبتزدهای که توانست گردشگران زیادی را جذب کند، ویرانههای «پمپی» (ایتالیا) و بازماندههای سونامی سال 2004 میلادی در سواحل اندونزی بود. در این نوع گردشگری، جهانگردان علاوه بر اینکه اثرات تخریب یک منطقهی مصیبتزده را میبینند، با زندگی مردم آنجا نیز آشنا میشوند و شاید کاربرد آن، این باشد که مهارتهای کنار آمدن با شرایط سخت و مقابله با بحران را میآموزند.
«گردشگری فقر» از جمله انواع گردشگری سیاه است. بیشتر افراد، علاقهمندند از کشورهای ثروتمند دیدن کنند که در آنها امکانات مناسبی برای گردش و تفریح وجود دارد؛ ولی برخی گردشگران هم هستند که آشنایی با مردمی را که در فقر و بدبختی زندگی میکنند، ترجیح میدهند. مناطق فقیر و قحطیزده، مقصد علاقهمندان به گردشگری سیاه هستند.
برگزاری تورهای جهانگردی در کشورهای توسعهنیافته و مناطق محروم، نه تنها ابتکار نوینی در صنعت گردشگری است، بلکه باعث کمک به مردم فقیر این مناطق نیز میشود، چون گردشگران به هر نقطهای که سفر کنند، ناگزیر به پرداخت هزینههای سفر خود هستند. کشورهایی مانند سومالی، اتیوپی در آفریقا و بخشهایی از هندوستان جزو مناطقی هستند که پتانسیل جذب گردشگر سیاه را دارند.
«گردشگری پایان جهان» یکی دیگر از انواع گردشگری سیاه است. بیشتر مخاطبان این نوع گردشگری را محققان و علاقهمندان به محیط زیست تشکیل میدهند. گردشگران این حوزه به مناطقی سفر میکنند که بیشتر تحت تأثیر عوامل محیطی خطرآفرین قرار گرفته و در معرض نابودیاند. در این نوع گردشگری، راهنمای تور وظیفه دارد برای جهانگردان درباره تأثیر پدیدههایی مانند گرم شدن زمین یا چگونگی برخورد شهابسنگها با زمین و پایان عمر آن، توضیحاتی بدهد.