جاذبه های گردشگری چابهار

توسط

درباره چابهار یا به قول بومیانش چهبار، گفتنی های زیادی است اما در این مطلب قصد دارم تا «جاذبه های گردشگری چابهار» را به شما معرفی کنم.

چابهار میان دریا و خشکی که در کرانه دریای عمان و اقیانوس هند قرار گرفته و پر است از زیبایی های یک شهر بندری که نظیرش را شاید در جای دیگری نتوان پیدا کرد. چابهار را به عنوان یکی از زیباترین و بی نظیر ترین شهرهای بندری ایران می شناسیم. به هر حال بعضی از جاذبه های بی نظیر طبیعت ایران مثل کوه های مریخی، جنگل حرا، تالاب صورتی و گل فشان ها در این شهر قرار گرفته اند.

جاذبه های گردشگری چابهار تنها به جاذبه های طبیعی این شهر محدود نمی‎ شوند. این شهر پر است از بناهای تاریخی و مدرن که در کنار هم، ترکیبی بی نظیر را به عنوان یک مقصد گردشگری داخلی به وجود آورده اند. این حال خوب چابهار را فرهنگ گرم و غنی مردم مهمان نوازش و وجود مراکز خرید مختلف آن دوچندان کرده و نمی توان تاثیر این دو عامل را نادیده گرفت. برای همین، سالانه مسافران بسیاری از اقصی نقاط ایران برنامه «سفر به چابهار» را در برنامه خود می گنجانند.

درباره چابهار یا به قول بومیانش چهبار، گفتنی های زیادی است اما در این مطلب قصد دارم تا «جاذبه های گردشگری چابهار» را به شما معرفی کنم.

جاذبه های طبیعی چابهار

جاذبه های طبیعی چابهار بی نظیر هستند؛ دیدنی هایی که در ایران و شاید حتی در جهان، نمونه دیگری نداشته باشند. بازدید از دیدنی های چابهار تصویری از سرزمین عجایب را برای همیشه در ذهن شما حک خواهد کرد.

کوه های مریخی چابهار

کوه های مریخی یکی از معروف ترین دیدنی های چابهار هستند. این کوه ها را که به نام «کوه های مینیاتوری» هم می شناسند، به خاطر شباهت زیادشان به سیاره مریخ به این نام صدا می کنند. در زبان محلی، کوه های مریخی را با عنوان آریا یا کالانی هم خطاب می کنند.

شکل کوه های مریخی، تنها عامل جاذبه این کوه ها نیست بلکه منظره شب و آسمان پرستاره در محوطه این کوه ها، خاطره ای فراموش نشدنی را برای هر گردشگری به وجود می آورد.

کوه های مریخی حدودا ۳۵ تا ۴۰ کیلومتر از چابهار دورتر هستند و رنگ شان ترکیبی از طوسی و سفید است که با تغییر نور در طول روز، عوض می شوند.

قدمت کوه های مریخی به ۴ تا ۵ میلیون سال قبل باز می گردد و کوه هایش تا ده ها کیلومتر به سمت شرق، امتداد دارند. کوه های مریخی ارتفاع های متفاوتی دارند؛ از کوه های ۵ متری گرفته تا کوه های ۱۰۰ متری را می توان در این مجموعه طبیعی دید.

علاوه بر کوه های مریخی، جاده چابهار به گواتر که به این کوه ها منتهی می شود نیز یکی از زیباترین جاده های ایران است. در طول مسیر این جاده، شهرک مسکونی گواتر، دریاچه لیپار و سواحل دریای عمان هم قرار دارند.

تالاب لیپار چابهار

یکی از معدود دریاچه های صورتی و بسیار زیبای دنیا را می توانید در لیست «جاذبه های گردشگری چابهار» پیدا کنید؛ دریاچه لیپار. این دریاچه در مسیر چابهار به لیپار، قرار گرفته که بر خلاف تمام تصورات ما از آب آبی و زلال یک دریاچه، رنگ صورتی دارد و پدیده ای کاملا نادر است.

دریاچه صورتی چابهار، در اثر ایستا شدن آب دریای عمان در میان دو کوه به وجود آمده و منظره ای رو به کوه دارد. آب این دریاچه شور است و در فصول بارندگی، به ۱۰ هکتار هم می رسد. در اثر این افزایش حجم آب، آبگیری در این محوطه ایجاد می شود که بیشتر از ۱۴ کیلومتر طول دارد. پرندگان زیادی همچون گونه در حال انقراض اردک مرمری، دریاچه لیپار را برای گذراندن زمستان انتخاب می کنند.

پارک سنگی لیپار چابهار

پارک سنگی لیپار، در ساحل دریای مکران قرار دارد و تلفیقی از جلوه های طبیعت و هنر دست انسان است. در پارک سنگی لیپار چابهار می توانید به راحتی از اسکله به تماشای قایق ها و لنج ها بنشینید و پهلو گرفتن کشتی ها را نگاه کنید.

اگر قصد دارید تا در یک عصر دل انگیز در یکی از دیدنی های چابهار وقت گذرانی کنید؛ به پارک سنگی لیپار بروید، پیاده روی کنید، به کافه ها و رستوران هایش سر بزنید و بنشینید و با خیال راحت، غروب دو رنگ آفتاب را تماشا کنید.

همچنین اگر علاقه مند به غواصی هستید؛ می توانید به کلبه غواصی این پارک سر بزنید. این کلبه در انتهای همین همین پارک ساحلی قرار گرفته است.

غارهای سه گانه تیس

غارهای بان مسیتی یا غارهای سه گانه تیس، یکی دیگر از «جاذبه های گردشگری چابهار» هستند که به عنوان یک جاذبه طبیعی، توجه های بسیاری را به خود جلب کرده اند. این غارها، در دامنه کوه های شهباز و در روستای تیس قرار گرفته اند و از سطح زمین، ۲۵ متر ارتفاع دارند. از بین این غارها، یکی دست ساز و الباقی طبیعی هستند.

درباره تاریخچه غارهای بان مسیتی حدس و گمان های بسیاری زده می شود. عده ای به خاطر معنای اسم این غار در زبان محلی (معبد مرد صالح)، این غارها را پرستشگاه مهرپرستان می دانند و عده ای دیگر با این نظر مخالفند.

غار اول، کوچک است و عمقی برابر با یک متر دارد. در این غار، یک آرامگاه گچی قرار گرفته که به نام بان مسیتی معروف شده است. روی دیواره های این غار، نوشته هایی با خطوط گجراتی و با جوهرهای قرمز و بنفش، به چشم می خورد.

غار دوم در فاصله هفت متری از غار اول قرار گرفته و انتهایش مسدود شده است. بسیاری این طور فکر می کنند که این محل قبلا راه ارتباطی بین غار اول و غار دوم بوده و مرده ها در آن دفن می شده اند.

غار سوم هم که با غار اول ۵۰ متر فاصله دارد، دهانه ای کوچک تر از دهانه دو غار دیگر دارد. کارایی این غار هنوز معلوم نشده است.

جنگل حرا در خلیج گواتر

معمولا سراغ جنگل را باید در خشکی گرفت اما جنگل حرا چابهار این قانون را به زیباترین شکل ممکن نقض کرده است. جنگل حرا در خلیج گواتر و در آخرین نقطه چابهار و در مرز ایران و پاکستان قرار دارد. برای دیدن جنگل حرا می توانید با قایق از دل دریا بگذرید و علاوه بر دیدن این جنگل خاص، از روستای زیبای گواتر هم دیدن کنید.

به خاطر وجود جنگل حرا، در حال حاضر خلیج گواتر یک منطقه حفاظت شده محسوب می شود.

باغ گیاه شناسی چابهار

باغ گیاه شناسی چابهار یکی از جاذبه های دیدنی چابهار و ایران است. وسعت این باغ ۶ هکتار است و در حدود چهار هزار گونه از گیاهان بومی و غیربومی ایران و جهان را در خود دارد. بعضی از این گیاهان، گونه های در حال انقراض و نادر هستند.

باغ گیاه شناسی چابهار را با نام های باغ ملی و باغ گیاه شناسی تیس هم می شناسند. در این باغ می توانید در صورت تمایل، در کلاس های باغبانی شرکت کنید یا لوازم مخصوص و بذرهای گیاهان را بخرید.

دیگر دیدنی های طبیعی چابهار

لطف طبیعت به چابهار به قدری زیاد است که بخش زیادی از دیدنی های چابهار در دسته جاذبه های طبیعی این دیار قرار می گیرند. به همین دلیل، علاوه بر معروف ترین جاذبه های طبیعی چابهار که بالاتر آنها را معرفی کردیم؛ حیف است که از جاذبه های دیگر طبیعی چابهار دیدن نکنید:

منطقه حفاظت شده گاندو
پدیده موج فشان
کوه گل افشان چابهار
درخت مکرزن چابهار
روستای درک
ساحل صخره ‎ای چابهار
سواحل مکران
خلیج گواتر
خلیج پزم

جاذبه های تاریخی چابهار

با نگاهی به تاریخچه شهر چابهار به این نکته پی خواهید برد که تاریخ کتبی این شهر بیشتر از دوره قاجاریه ثبت شده و این در حالیست که جاذبه های تاریخی چابهار، خبر از قدمت طولانی و غنی این شهر می دهند. در ادامه با معروف ترین دیدنی های چابهار که از دل تاریخ در این شهر به جا مانده اند؛ آشنا شویم:

قلعه تیس (قلعه پرتغالی ها چابهار)

قلعه تیس را که با نام قلعه پرتغالی های چابهار نیز می شناسند، بیش از چندین قرن قدمت دارد و بعد از گذشت قرن ها، دیگر یکی از دیدنی های چابهار آن هم از نوع معروفش محسوب می شود. این قلعه، برای این ساخته شد که پرتغالی ها بتوانند به اطراف نظارت داشته باشند و از خود در برابر حملات ایرانی ها محافظت کنند.

این قلعه از آجر، سنگ، چوب و گچ ساخته شده است و هشتی بزرگی که در بخش شرقی آن قرار گرفته، یکی از بخش های مخصوص معماری آن محسوب می شود. نکته جالبی که درباره چوب استفاده شده در ساخت این قلعه وجود دارد این است که اصلا چنین چوبی در چابهار وجود ندارد!

قلعه تیس در دهانه خلیج چابهار و روی تپه ای مشرف به جاده چابهار – تیس قرار گرفته است.

قلعه پیروز گت

قلعه پیروز گت یکی از دیدنی های تاریخی چابهار است که قدمتش به نظر به دوره اشکانیان می رسد. هرچند که این اسم در زبان ساسانی به معنای رئیس پیروز است.

با این که اکثر بخش ‎های این قلعه از بین رفته اما با این حال، می توان آثار ساروج، سنگ و قلوه سنگ را در ساخت آن مشاهده کرد. قلعه پیروز گت، روی تپه و بالای دره تیس قرار دارد.

موزه محلی چابهار

در ساختمان قدیمی فرمانداری چابهار که قدمتش به دوره قاجار می رسد، موزه ای برپا شده که به نام موزه محلی چابهار شهرت یافته است. در این موزه، بخش هایی با عنوان دوره پیش از تاریخ، تاریخی، معاصر، بخش مردم شناسی و کتابخانه برای بازدید عموم ایجاد شده اند.

موزه چابهار

اگر به موزه چابهار رفتید؛ حتما از تابلوهای این موزه که از گیاهان دریای خلیج فارس، دریای عمان و خلیج فارس درست شده اند؛ بازدید کنید.

گورستان جن تیس

گورستان جن تیس، یکی از جاذبه های عجیب و غریب چابهار است که از قدمتش بیش از چندین هزار سال می گذرد. مردم ساکن در روستای تیس معتقدند که جن ها، مردگان خود را در این گورستان دفن می کنند و شب ها به آنها سر می زنند. همچنین می گویند که اگر کسی شب به این گورستان برود؛ چند روز بعد و با تحمل درد و عذاب خواهد مرد!

آنچه که به این طرز تفکر مردم دامن می زند؛ گورهای سنگی و بسیار بزرگ این قبرستان است. قبرستان تیس در سال ۱۳۸۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

دیگر دیدنی های تاریخی چابهار

چابهار پر است از جاذبه های تاریخی و دیدنی که بازدید از آن ها، خالی از لطف نیست. من معروف ترین جاذبه های تاریخی چابهار را به شما معرفی کردیم اما در سفر به چابهار حتما از آثار زیر هم بازدید کنید:

قدمگاه خضر نبی
آرامگاه سید غلام رسول
ساختمان قدیمی تلگرافخانه چابهار
مسجد جامع تیس

اسکله های چابهار

به خاطر موقعیت بندری چابهار، این شهر اسکله و بندرگاه های فراوانی دارد. حالا همین اسکله ها، تبدیل به یکی از دیدنی های چابهار شده اند و گردشگران بسیاری از آنها بازدید می کنند. اسکله پسابندر، ساحل و اسکله بریس، اسکله رمین، اسکله کنارک و تفرجگاه ساحلی دریا کوچک، بعضی از اسکله های چابهار هستند. در ادامه، دو اسکله معروف این شهر را به شما معرفی خواهیم کرد:

اسکله تیس چابهار

تیس، قدیمی ترین اسکله اقیانوسی ایران است که علاوه بر زیباییش، به خاطر ساحل بکر و تنوع جاندارانش، عنوان محبوب ترین ساحل جنوب ایران را دارد.

اسکله تیس

اسکله تیس چابهار در ۱۰ کیلومتری شرق چابهار و در داخل اراضی منطقه آزاد قرار گرفته و یکی از قطب های صید انواع ماهی ، شاه میگو و محصولات دریایی است.

اسکله بریس

در نزدیکی دریای مکران، یکی از زیباترین اسکله های چابهار قرار گرفته است. این اسکله به قدری زیباست که قطعا اگر هم تا به حال از آن دیدن نکرده باشید؛ عکس های زیبایی از آن را در شبکه های اجتماعی مختلف دیده اید.

اسکله بریس در فاصله ۶۰ کیلومتری شرقی بندر چابهار قرار دارد. این اسکله، یکی از فعال ترین مراکز ماهیگیری سیستان و بلوچستان است و لنج های صیادی مختلفی در آن، در حال تردد هستند.

قبل ترها، برای بازدید از سواحل چابهار قوانینی وجود داشت اما مدتیست که این محدودیت ها کاهش یافته و حالا اسکله بریس به یکی از دیدنی های چابهار شده است. اگر به چابهار سفر کردید؛ حتما در زمان طلوع یا غروب خورشید از ساحل بریس دیدن کنید.

چابهار شاید تکه ای از یک سیاره دیگر است که به زمین تبعید شده! همه چیز در این شهر فرق دارد. حال و هوایش، نوع طبیعت و جاذبه هایش، مجموعه های اقامتی متنوعش، مرام و فرهنگ مردمش و حتی طعم غذاهایش هم متفاوت است.

آیا شما تا به حال به چابهار سفر کرده اید؟ در سفر به چابهار کدام جاذبه این بندر را بیشتر دوست داشتید؟

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید