عکاسی از کوه و طبیعت

توسط

معمولا عکاسان آماتور از عکس های خود ناامید می شوند و فکر می کنند برای گرفتن عکس های زیبا از کوه ها به تجهیزات پیشرفته و گرانقیمت عکاسی نیاز دارند. ما در اینجا به شما نشان می دهیم که این دیدگاه چندان درست نیست.

چالش منحصر به فرد عکاسی از کوه ها

عکاسی نقاشی با نور است. بنابراین کاملا قابل درک خواهد بود اگر بگوییم مهم ترین عامل برای به تصویر کشیدن زیبایی ها در یک عکس داشتن نور کافی و مناسب است و طبیعتا عکاسی از کوه ها هم از این قائده مستثنی نخواهد بود. در ارتفاعات نور خورشید به صورت یکنواخت توزیع نشده است. مناطقی هست که سایه های تاریک وجود دارد و مناطقی هم درخشندگی بیش از حد.

تشعشعات ماوراء بنفش بیشتر وجود دارند که سبب بوجود آمدن آبی کم رنگ در عکسها می شود. آب و هوا ممکن است از آفتابی به ابری تغییر یابد، ممکن است با باران یا حتی برف روبرو شوید و همه این ها می تواند در چند دقیقه اتفاق بیفتد. در این شرایط نور محیط تغییرات شدیدی خواهد کرد. این ها چالش هایی هستند که عکاسی از کوه ها را تبدیل به کاری جالب و جذاب کرده اند و دقیقا به همین دلیل است که عکاسان آماتور از عکس های خود ناامید می شوند و فکر می کنند برای گرفتن عکس های زیبا از کوه ها به تجهیزات عکاسی پیشرفته و گرانقیمت نیاز دارند.

البته شکی نیست که با دوربین ها و تجهیزات پیشرفته می توان عکس های فوق العاده ای گرفت، اما با توجه به برخی موارد می توان با بیشتر دوربین های دیجیتال عکس های زیبایی از طبیعت کوه خلق کرد.

در ساعات رویایی عکس بگیرید: بعد از طلوع یا قبل از غروب آفتاب!

بهترین نور برای عکاسی، نور صبح یا نور بعد از ظهر است که نور آفتاب آنقدر شدت ندارد که سایه های تاریک در سوژه ایجاد کند. این قانون بیش تر مواقع صادق است اما در مورد عکاسی از کوه ها اثر آن بیشتر است. در اواسط روز نور خورشید می تواند واقعا درخشنده باشد که این درخشندگی زیاد تاثیر منفی در عکس خواهد داشت. صبح زود یا بعد از ظهرها هوا صاف تر است. گرمای وسط روز هاله ای ایجاد می کند که سبب می شود آسمان آبی به سمت تیرگی و رنگ خاکستری متمایل شود.

از یک فیلتر استفاده کنید

از یک فیلتر ND (مخفف Neutral Density) یا یک فیلتر Grand ND (مخفف Graduated Neutral Density) استفاده کنید. این فیلترها به شما کمک می کنند در موقعیت هایی که با کنتراست بالا روبرو می شوید – مانند زمانی که آسمان روشن پشت یک جلو زمینه تاریک (کوه) قرار می گیرد – می توانید عکس های واضح تری بگیرید. به این ترتیب جلو زمینه واضح تری در عکس خواهید داشت در حالی که طیف رنگ آسمان را هم خیلی از دست نداده اید. بهتر است از این فیلترها استفاده کنید تا تفاوت آن را خودتان ملاحظه کنید. استفاده از یک فیلتر پلارایزر کمک می کند تا در عکس شما ابرها خود را از آسمان متمایزتر باشند یا اصطلاحا خود را از آسمان بِکند و آبی اشباعی از آسمان به نمایش بگذارد که تصویر شگفت انگیزی خواهد ساخت. می توانید فیلتر پلارایز را بچرخانید تا جایی که بهترین نتیجه را در تصویر بگیرید.

از یک سه پایه استفاده کنید

استفاده از سه پایه در عکاسی از کوه ها دو فایده دارد، اول اینکه چون در ساعات اولیه روز یا قبل از غروب آفتاب عکس می گیرید دریچه لنز زمان بیش تری باز می ماند و اگر دوربین ثابت نباشد عکس شما تار خواهد شد بنابراین استفاده از سه پایه واجب است! دوم اینکه با استفاده از سه پایه مناسب می توانید از زوایایی عکس بگیرید که وقتی دوربین در دستان شماست این کار امکانپذیر نیست.

به چشم انداز و ترکیب تصویر توجه کنید

بعد از نور، دومین چیزی که برای عکاسی در کوه باید به آن توجه کنید چشم انداز و ترکیب عکس است. اگر خیلی زوم کنید و فقط از کوه عکس بگیرید به احتمال زیاد عکسی کسل کننده خواهید داشت. سعی کنید چیزی از جلو زمینه به منظره اضافه کنید تا به تصویر خود بُعد را اضافه کنید و همچنین عظمت کوهی را که آن دوردست ها قرار گرفته است به تصویر بکشید. به این ترتیب به عکس خود احساس و زندگی می بخشید.

تغییر تنظیمات Aperture

یک قانون کلی در عکاسی از کوه ها وجود دارد و آن این است که باید پشت زمینه و جلوزمینه تصویر، شفاف و با جزئیات نمایش داده شوند. بنابراین باید دوربین خود را بسته به قابلیت های آن روی بالاترین مقدار از F8-F22 تنظیم کنید.

همیشه دنبال آب و هوای آرام نباشید

اگر می خواهید عکس ماندگاری از کوه ها بگیرید باید حرکت کنید، راه بروید، از کوه و تپه بالا بروید و دره ها را پشت سر بگذارید! و البته احتیاجی به سفارش ندارد که برای این منظور باید تجهیزات حفاظتی برای خود و دوربین خود داشته باشید. آب و هوای بارانی و ابرهای تیره عکس های زیبایی به شما هدیه می دهند! عکاسی از کوه ها در هوای بارانی و برفی واقعا تجربه خوبی است عکس هایی زیبایی می توان در این شرایط گرفت به ویژه اگر روی نوک قله هم پوشیده از برف شده باشد! حتما برای دوربین خود چیزی برای حفاظت در برابر آب داشته باشید اگر کیف دوربین ضدآب ندارید، می توانید کیف دوربین را داخل یک نایلون محکم بپیچید.

از عکس های شبانه غافل نشوید

شباهنگام وقتی که چشم نمی تواند چیزی را ببیند دوربین را روی سه پایه قرار دهید و آنرا طوری تنظیم کنید که دهانه لنز مدت طولانی باز بماند (یک دقیقه یا بیشتر) و عکس بگیرید. وقتی عکس های خود را که به این شکل گرفته اید برای اولین بار می بینید متوجه می شوید این کوه ها در شب چقدر می توانند زیبا باشند و بی شک شگفت زده خواهید شد. زمانی که از ماه عکس می گیرید اگر دهانه لنز خیلی طولانی باز بماند (بیش از 15 دقیقه) و از لنزی بلندتر از 50 میلی متر استفاده می کنید احتمالا تصویر ماه مات خواهد بود. اگر می خواهید سطح ماه در تصویر واضح باشد باید کمی با تنظیمات زمان باز بودن دهانه لنز بازی کنید تا بهترین نتیجه را به تجربه دریابید.

عکسبرداری از طبیعت

از عناصر سازنده یک تصویر، لحظه، کادربندی، نور، رنگ و کمپوزیسیون یا ترکیب بندی و نقطه دید به شمار می روند. این عناصر بر اساس طبیعت، نوع، موضوع و حالت، اهمیت متفاوت پیدا می کنند. عکاسی منظره شامل عکسبرداری از کوه، بیابان، باغ، درختان، آسمان، دریا، تصاویری از حیوانات و در برخی موارد مجموعه شهرها و دهات و حتی کودکان می شود.

مزیت های عکاسی از طبیعت

1. موضوع های عکسبرداری تنوع زیادی دارد.
2. وسایل و امکانات کمتری مورد نیاز است.
3. دارا بودن فرصت و وقت طولانی برای عکسبرداری بر خلاف عکاسی خبری که در یک لحظه صورت می گیرد و نیاز به شانس و تصادف دارد، در این رشته عکاسی به علت گسترده بودن وقت، عکاس می تواند محاسبات فنی و هنری را انجام داده و با فرصت کافی اقدام به عکسبرداری کند.

وسایل مورد نیاز

1. دوربین عکاسی
2. فیلتر
3. نور
4. سه پایه

1. دوربین عکاسی

دوربین 35 میلی متری و دوربین های دیجیتال می توانند وسیله مناسبی برای عکسبرداری باشند، به دلایل زیر:

– سهولت در حمل
– سرعت عمل
– امکان گرفتن تعداد زیادتری عکس

به طور کلی به علت اینکه در برابر مناظر و طبیعت اغلب محدودیتی از نظر انتخاب نقطه دید وجود دارد، بهتر است از دوربین هایی با عدسی های قابل تعویض استفاده شود. به عنوان مثال استفاده از عدسی های دارای فاصله کانونی متغیر یا عدسی زوم، بسیار کارآمد است. یک عدسی زوم با فاصله کانونی 28-135 میلی متری یا یک عدسی باز 28 میلی متر و یک عدسی تله فوتو 135 میلی متر ضروری است. علاوه بر دوربین با عدسی قابل تعویض، سه پایه از وسایل ضروری به نظر می رسد.

2. لزوم استفاده از سه پایه

– برای جلوگیری از لرزش های خفیف هنگام استفاده از لنزهای تله.
– زمان استفاده از دیافراگم های خیلی بسته برای ایجاد عمق میدان وضوح بیشتر با سرعت های پایین شاتر.
– بررسی موضوع برای کادربندی مناسب و ایجاد کمپوزیسیون یا ترکیب بندی موضوع.

3. فیلتر

فیلترها وسایلی هستند که:

– باعث کاهش شدت نور می شوند؛ به این صورت که هر چه فیلتر پررنگ تر باشد، ضریب آن بیشتر است.
– در عکاسی سیاه و سفید، فیلتر باعث ایجاد کنتراست شده و به مشخص شدن درجات خاکستری کمک می کنند. رنگ قرمز و سبز در طبیعت کاملا متفاوت هستند اما در عکاسی سیاه و سفید درجه خاکستری آن ها تقریبا شبیه به یکدیگر بوده و قابل تمیز نیستند. در این مواقع برای ایجاد کنتراست از فیلتر استفاده می کنند.

4. نور

در عکاسی از طبیعت، نور معین برای عکسبرداری وجود ندارد اما حالت های مختلفی وجود دارد. اغلب دو نور برای عکاسی در طبیعت وجود دارد:

– نور روزهای آفتابی
– نور روزهای ابری مانند مناظری که در باران، برف و مه با رنگی خاکستری گرفته می شود.

زاویه تابش نور متفاوت است:

 – نور از رو به رو: نور که از رو به رو بتابد، سایه های پستی ها و بلندی ها را از بین می برد که اصطلاحا به آن «نورپردازی تخت» می گویند. در این حالت تصاویر دوبعدی به نظر می رسند.
 – نور مایل: به طور کلی نور آفتابی که از زیر ابر نازک بتابد یا نور مایل مناسب ترین نوع نور بوده و به وسیله ایجاد سایه روشن ها احساس عمق و بُعد را القا می کند.
 – ضد نور: یا اینکه منبع نور پشت موضوع باشد؛ در اینصورت جزئیات قابل دیدن نیست.

میدان وضوح

پلان های نزدیک باید به اندازه کافی واضح باشند، در حالی که پلان های دور می توانند ناواضح باشند (برای ایجاد عمق و بُعد). بنابراین نباید دوربین را برای بی نهایت تنظیم کرد، چون پلان های نزدیک خارج از میدان وضوح قرار می گیرند. در این موارد بهتر است ابتدا برای فاصله مناسب دوربین را تنظیم کنید و سپس با بستن دیافراگم، میدان وضوح لازم را به وجود آورید.

پس از مهیا کردن لوازم ضروری عکاسی و تنظیم دوربین، لازم است برای هر موضوعی از نظر هنری مطالعه و بررسی کنید. به علت اینکه در تصاویر طبیعت، عناصر زیادی در یک موضوع وجود دارد، بنابراین از لحاظ ترکیب بندی باید به موارد زیر توجه کنید:

 – محدود کردن موضوع: پس از انتخاب موضوع اصلی، عکاس باید تجزیه و تحلیل کند که چه عناصری را در عکس وارد کند که موضوع اصلی برتری خود را حفظ کرده و در عین حال هماهنگی و نظمی ایجاد شده باشد. عکس مزبور باید «قطعه ای از طبیعت» باشد و اگر در یک منظره عناصر زیادی جلب توجه می کنند بهتر آن است که چندین عکس با توجه به عناصر مهم آن تهیه شود تا یک عکس شلوغ و بی نظم.

 – نقطه دید مناسب: سعی کنید نقطه یا زاویه دید طوری باشد که منظره به وضوح قابل دیدن بوده و خطوط و عناصر با ارزش و مناسب با موضوع اصلی به خوبی تأثیر خود را القا کند.

 – خط افق: معمولا نباید خط افق در وسط تصویر باشد. مگر آنکه منظوری خاص از این عمل داشته باشیم. این اصل «قاعده کلاسیک کمپوزیسیون» نام دارد. به این صورت که پرسپکتیو پایین: به این ترتیب که خط افق در 1.3 تصویر واقع شود؛ در مناظری که موضوع اصلی آسمان است.

حداقل دوربین شما

وقتی یک دوربین گرانقیمت حرفه ای ندارید باید توجه کنید که یک دوربین با حداقل های زیر را داشته باشید:

1. قابلیت فوکوس و عکسبرداری سریع: اکثر دوربین های نیمه حرفه ای و یا کامپکت موجود در بازار این قابلیت را دارند و می توانید در حالت “ورزشی” آنها به راحتی عکس های با قابلیت فوکوس سریع و عکسبرداری سریع داشته باشید.

2. حداقل 5 مگاپیکسل

3. عمر باتری کافی برای گرفتن 100 عکس و یا 8 ساعت نگه داشتن شارژ

4. امکان شارژ کردن دوربین در هنگام سفر و یا داشتن باطری پشتیبان در مواردی که امکان شارژ باتری وجود ندارد.

5. کارت حافظه اضافه و یا امکان خالی کردن کارت حافظه در طول سفر

6. دوربین را در حالت بالاترین رزولوشن تنظیم کنید. اگر از موبایل و یا دوربین کامپکت استفاده می کنید دقت کنید که تنظیمات آن روی بالاترین کیفیت عکس برداری تنظیم شده باشد. این به شما کمک می کند که مطمئن باشید عکس هایی که می گیرید قابلیت چاپ شدن در ابعادی بزرگتر از 20 در 30 سانتی متر را خواهد داشت.

قصه بگویید

وقتی سفر خود را آغاز می کنید طوری عکاسی کنید که انگار در حال قصه گفتن هستید. قصه سفر از زمان بستن چمدان ها شروع می شود یا حتی قبل تر زمانی که با دوستان و یا خانواده در حال برنامه ریزی سفر خود هستید. لحظه ای که صبح زود از رختخواب بلند می شوید و می خواهید خانه را ترک کنید. این لحظات را از دست ندهید اینها شروع داستان سفر شما هستند. عکاسی را درست از همین لحظات شروع کنید.

جزئیات را فراموش نکنید

ممکن است فکر کنید جزئیات خیلی هم مهم نیستند. اما وقتی که سفر خود را مرور می کنید خواهید دید که جزئیاتی زیادی هستند که وقتی آن ها را یادآوری می کنید، خاطرات و لحظات خاصی و شیرینی از سفر را برایتان زنده می کنند. غذایی که می خورید، علامت های راهنمایی و رانندگی، منوی رستوران، فاکتور غذای شما در رستوران، نقشه مسیر، فروشگاه ها، شماره اتاق هتل، منظره ای که از اتاق هتل تان می بینید – بدون توجه به زیبایی یا زشتی منظره – همه این ها جزئیاتی هستند که قصه سفر شما را کامل می کنند.

زوم کنید

یکی از اشتباهات بزرگی که آدم ها در هنگام عکاسی می کنند، داشتن پس زمینه ی بسیار شلوغ و عدم تمرکز کافی روی افراد است. سعی کنید بیشتر از قبل زوم کنید، خیلی بیشتر. تجربه ی جدیدی برایتان خواهد بود. حالات صورت آدم ها و احساساتی که در حالت چهره ی آن ها وجود دارد را به تصویر بکشید. کاری که با دست هایشان می کنند یا نحوه راه رفتن شان، حتی روی کفش های افراد هم می توانید زوم کنید، و یا استکان چایی که روی میز برای شما آورده اند، همه این ها به شما کمک می کند که عکس های متفاوتی بگیرید و هیچ یک از خاطرات سفرتان را از دست ندهید.

منظره ها

عکاسی از منظره برای به تصویر کشیدن زیبایی و روح محلی است که در آن هستید. درست است که افراد هم می توانند در عکس منظره باشند اما اشتباه نکنید این بار نوبت آنها نیست بلکه تمام توجه و تمرکز عکس باید روی زیبایی منظره ای باشد که شما در آن قرار گرفته اید. وقتی سعی می کنید که عکسی از افراد در یک منظره بگیرید و سعی می کنید که هم افراد در عکس باشند و هم منظره، معمولا موفق نخواهید شد و هیچ کدام را به خوبی به تصویر نخواهید کشید. پس توجه کنید که از چه چیزی می خواهید عکس بگیرید. برای عکس گرفتن از منظره حتما دیافراگم دوربین خود را روی F/8 تا F/16 تنظیم کنید. در دوربین های کامپکت و یا موبایل، تنظیم عکاسی از منظره را برای بدست آوردن عکسی واضح از منظره انتخاب کنید.

فلش را خاموش کنید

مردم معمولا باور نمی کنند که گاهی خاموش کردن فلش دوربین نتیجه خیلی خوبی در عکس های گرفته شده خواهد داشت. البته این موضوع همیشه جواب نمی دهد اما دوربین های جدید با داشتن ISO بالا این امکان رو ایجاد می کنند که بتوانید با نور کم عکس های خیلی خوبی بگیرید. چند عکس آزمایشی بگیرید با فلش روشن و بدون فلش و نتیجه را مقایسه کنید. به یاد داشته باشید وقتی در غروب آفتاب عکاسی می کنید حتما فلش دوربین را خاموش کنید.

عکس های هنری بگیرید

اگر به جایی سفر کرده اید که مکان های خاص و معروفی دارد، مثل سی و سه پل، مسجد امام، گنبد سلطانیه و یا حافظیه و سعدیه سعی نکنید عکس های تکراری بگیرید! به دنبال یک پرسپکتیو متفاوت باشید از یک زاویه متفاوت به مکان خاص نگاه کنید و قاب جدیدی ببندید. شاید عکس یک گربه در حال راه رفتن که در پس زمینه آن سی و سه پل باشد روح قصه بیشتری برای گفتن داشته باشد.

خودتان در عکس باشید

آدم های کمی هستند که در سفر به عکاسی اهمیت می دهند و شما یکی از آن ها هستید. خوب این منصفانه نیست که همیشه شما در عکس ها نباشید و در حال عکس گرفتن از مناظر و سایر همسفران تان باشید. پس حالا نوبت شماست. سعی کنید در چند عکس خودتان هم در عکس باشید. اگر لازم است از قابلیت تایمر دوربین خود استفاده کنید و یا حتی با دراز کردن دست خود، خودتان را نیز در عکس بگنجانید از این کار دریغ نکنید.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید