عجیب ترین جایزه های ایگ نوبل

توسط

ایگ‌نوبل به تحقیقاتی تعلق می‌گیرد که شاید در نگاه اول خنده‌دار به ‌نظر برسند، اما پشت آن‌ها فکری عمیق و تلاشی در خور توجه انجام شده و مردم را پس از خنداندن، به فکر کردن می‌اندازد. خیلی پیچیده نیست، فقط کافی است تا به بررسی علمی غژغژ کردن در بپردازید تا تبدیل به یک کاندیدای مهم برای بردن جایزه ایگ‌نوبل شوید. البته تحقیقتان باید کاملا بر اساس روش‌های علمی باشد و با دلایل منطقی درباره هر موضوعی حرف بزنید. هر چیز پیش پا افتاده و بی‌اهمیتی می‌تواند موضوع یک تحقیق علمی باشد. هر اندازه تحقیقتان بی ارزش‌تر باشد، شانس‌تان برای بردن این جایزه بیشتر می‌شود. اصلا کلمه ایگنوبل یعنی بی‌ارزش و پیش پا افتاده. هرچند هم‌آوایی با خود کلمه نوبل هم در انتخاب این اسم بی‌تأثیر نبوده است. هیأت داورانی که از دانشمندان هاروارد، نویسندگان مطبوعات و البته یک عابر پیاده (که تصادفی انتخاب می‌شود) تشکیل می‌شود، برندگان ایگ‌نوبل را انتخاب می‌کنند.


نان کره‌ای – فیزیک 1996
فکر می‌کنید اگر نان از دست تان بیفتد با کدام سمت به زمین سقوط می‌کند؟ احتمالا جوابتان این است که دو سمت نان فرقی نمی‌کند اما اگر روی آن کره بمالید آن وقت موضوع مهم می‌شود. رابرت متیو از دانشگاه اسون نشان داد که نان معمولا با سمت کره‌اش روی زمین می‌افتد! این پژوهش تأثیرگذار یک ایگ‌نوبل را برای او در پی داشت.

شکستن قولنج کلم بروکلی – پزشکی 2009
آیا شکستن قولنج انگشتان دست باعث آرتروز یا لرزش دست در میانسالی می‌شود؟ این سؤالی بود که دونالد آنگر با پاسخ دادن به آن توانست یک ایگ‌نوبل برای خودش به ارمغان بیاورد. او که دارای تحصیلات دانشگاهی است، علاوه بر به دست آوردن ایگ‌نوبل توانست به مادرش ثابت کند که شکستن قولنج هیچ تأثیری روی انگشتان دستش نداشته است چون او فقط قولنج انگشتان دست چپش را شکسته اما به آرتروز مبتلا نشده است. آنگر در جدیدترین تحقیقاتش قصد دارد بفهمد آیا لازم بوده در بچگی‌اش این همه کلم بروکلی بخورد یا نه!

چیپس با سس اضافه – علوم تغذیه 2008
سال 2008، سال انگلیسی‌ها بود چون آنها توانستند دو ایگ نوبل را به دست آوردند. چارلز اسپنس آکسفورد توانست ثابت کند چیپس‌های مانده هم خوشمزه هستند. او در مقاله‌ای تحقیقی توانست معلوم کند که چیپس‌های مانده اگر با صدای قرچ، قروچ زیاد خورده شوند، خوشمزه‌تر می‌شوند. این یکی از ایگ نوبل‌های آنها بود.

جون مادرت خلاف نکن – ادبیات 2009
جوایز همیشه به اشخاص داده نمی‌شوند بعضی وقت‌ها مؤسسات یا ادارات مختلف موفق می‌شوند آن را به دست بیاورند. درست مثل سرویس پلیس ایرلند که موفق شد ایگ نوبل ادبیات را برای نوشتن 50 نامه جریمه برای یک راننده به دست بیاورد. اما جالب اینجاست که نام این آقای متخلف «پراوو جازدی» است که در زبان لهستانی معنای گواهی‌نامه می‌دهد.

شما اسمت چی بود؟ – دامپزشکی 2009
کاترین داگلاس و پیتر راولینسون از دانشگاه نیوکسل در کمال مسرت ثابت کردند که گاوهای اسم‌دار بیشتر از گاوهای بدون اسم، شیر می‌دهند. آنها تحقیقشان را با عنوان «کاوشی در مشاهدات مدیران فروش در مورد ارتباط انسان و دام درون مراکز دامپروری با افزایش تولید» در نشریه آنتروزوس منتشر کرده‌اند که برای آنها یک ایگ نوبل به همراه داشت.

شمشیر نخورید – بهداشت 2007
اگر هوس کردید هر از چند گاهی به تقلید از مجریان سیرک یک شمشیر قورت بدهید، دست نگه دارید. «دان مه‌یر» و «برایان ویت کمب» کشف کردند که بلعیدن شمشیر ممکن است باعث سوراخ شدن مری و بسیاری از آسیب‌های دیگر شود (!) چون کسی تا قبل از این کشف از موضوع مطلع نبود، آنها یک ایگ نوبل را بالای سر بردند.

سقوط نارگیل – پزشکی 2001
زمانی سقوط سیب، نیوتن را به بزرگ‌ترین کشف علمی تاریخ (شاید) رهنمون کرد. اما حالا پیتر براس از دانشگاه مک گیل، روی اثرات ناشی از سقوط نارگیل تحقیق کرده و برای این پژوهش تأثیر گذارش شایسته دریافت یک ایگ نوبل شد.

همه با هم: بنگ – صلح 2000
همه فکر می‌کنند جوایز صلح را فعالان حقوق بشر می‌گیرند اما این طور نیست، در سال 2000 فرماندهی نیروی دریایی انگلستان دستور داد «در مانورهای دریایی، شلیک توپ از کشتی‌های جنگی ممنوع است. به جای آن ملوانان یکصدا فریاد بزنند “بنگ” و برای این دستور ایگ نوبل صلح را برد.

رازهای بطری نوشابه – صلح 2009
به نظر شما یک بطری خالی برای شکستن سر بهتر است یا بطری پر؟ اصلا سؤال ساده‌ای نیست چون اشتفان بولیگر، استیفن راس، لارس اوسترهلوگ، مایکل تالی و بیت نیوبونل از دانشگاه برن در سوئیس با جواب دادن به این سؤال توانستند ایگ نوبل صلح را برای خودشان بخرند. آنها در مقاله‌ای با عنوان آیا بطری‌های خالی و پر نوشابه محکم‌ترند و آیا آستانه شکست آنها برای شکستن جمجمه انسان کافی است؟ که در مجله پزشکی قانونی به چاپ رسید، نشان می‌دهند بطری‌های خالی بیشتر آسیب می‌زنند.

3 نظر
  1. محمود 12 سال قبل
    پاسخ

    سایت خوبی دارید
    متشکرم که به وبلاگ ما سر زدید

  2. ندا 12 سال قبل
    پاسخ

    بی ارزش بودن تعبیر درستیه! پیشتر پیش پا افتاده و دیده نشده بهتر نیست؟

  3. MN 12 سال قبل
    پاسخ

    با نظر دوستمون ندا موافقم. این موضوعات از چشم انسان های عادی به دور می ماند اما افراد نکته بین به این موضوعات ساده که شاید از نظر ما بدیهی و یا مسخره باشد با چشم دیگری نگاه می کنند

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید