صعود زمستانی به قله بینالود

توسط

برنامه صعود سرعتی و قدرتی تیم منتخب خراسان رضوی به قله بینالود قرار بود هفته قبل اجرا شود که به علت بارش سنگین برف و بسته بودن محورهای ارتباطی به این هفته (مورخه 25 اسفند 91) موکول شد.

برنامه این اردو طبق زمان بندی، از ساعت 3 بامداد روز جمعه آغاز شد. ساعت 6:30 صبح پای کار بودیم. طبق اعلام سرپرست تیم در این اردو شرایط روانی و جسمانی اعضای تیم در شرایط سخت مورد بررسی و آزمایش قرار می گرفت.‬‏ برنامه ای که در نظر گرفته شده بود این بود که در مدت زمان 4 ساعت و هر کس به تنهایی باید به قله می رسید. ساعت 7 برنامه شروع شد.

طبق نوشته ای در ویکی‌پدیا، بینالود می‌تواند دارای معناها و کاربردهای زیر باشد: کوه بینالود، شهرک صنعتی بینالود، شهر بینالود و نیروگاه بادی بینالود. از آنجا که من دنبال ریشه کلمه و معنای واقعی و کوه بینالود بودم با جست و جوی بیشتری گذارم به ویکی گفتآورد افتاد. آنجا چنین آمده است: بینالود به معنی کوهی است که بین دو دشت قرار گرفته و آنها را از هم جدا کرده که یکی دشت مشهد و دیگری دشت نیشابور است. افراد محلی به آن بینالوت یا بنلی نیز می گویند.

با توجه به بارش های اخیر مسیر دارای برف زیادی بود. به جانپناه مدرس که رسیدیم حجم برف به مرور بیشتر و بیشتر می شد و صعود به تنهایی را بسیار مشکل می کرد. با توجه به این موضوع و همچنین فاصله اندک افراد تصمیم گرفته شد تا همان افرادی که جلوتر هستیم بصورت تیمی راه را ادامه دهیم. با تلاش خستگی ناپذیر و برفکوبی بسیار زیاد و نفسگیر در نهایت قله بینالود ساعت 11 و طی مدت زمان 4 ساعت صعود گردید. بقیه اعضای تیم هم به مرور به قله رسیدند.

مدت زمان صعود از نقطه رهایی تا قله 4 ساعت و بازگشت از قله تا مبدا 3 ساعت و در مجموع صعودی 7 ساعته در نظر گرفته شده بود، و تیم از لحاظ زمانبندی برنامه وقت کم نیاورد. همچنین با سلامتی کامل اعضای تیم، برنامه به اتمام رسید. پس می توان گفت که برنامه با موفقیت کامل انجام شده است. قبل از سوار شدن به مینی بوس و حرکت به سمت مشهد نیز با رهبری آقای نیکبخت حرکاتی کششی انجام دادیم.

در ادامه نگاهی خواهیم داشت به قله بینالود، مسیرهای صعود، مدت زمان صعود، جانپناه های موجود در مسیر و اطلاعاتی دیگر راجع به منطقه بینالود.

بینالود مشهورترین کوه استان خراسان رضوی است با ارتفاع 3211 متر که در چند کیلومتری شمال شهر نیشابور قرار دارد. این کوه قسمتی از رشته‌کوه البرز است و به بام خراسان شهرت دارد. بینالود بین نیشابور و مشهد واقع شده ‌است. از دیگر قلل این رشته کوه می‌توان به شیرباد (3220)، فلسکه (3100) و قوچگر (3050) نام برد. در بخش شمالی این رشته کوه رشته کوهی فرعی وجود دارد که دارای دره‌های صخره‌ای با ارتفاع 200 تا 300 متر می‌باشد. که معروف ترین و پرآب ترین آن اخلمد می‌باشد که داری چندین آبشار می‌باشد و آبشار اصلی آن 40 متر ارتفاع دارد.

مدت زمان موردنیاز برای صعود به قله بینالود
مدت زمان صعود به قله بینالود بستگی به شرایط منطقه دارد. از لحاظ استانداردهای کوهنوردی صعود به این قله، یک مسیر کوهپیمایی 2 روزه است ولی در تابستان طی یک برنامه 1.5 روزه و در زمستان در صورت مناسب بودن هوا در یک برنامه 3 روزه می توان قله را صعود کرد.

مسیرهای صعود به قله بینالود
برای رسیدن به قله می توان از 2 جبهه مختلف صعود نمود.
 – جبهه شمالی: شامل یال فریزی است و مبدا آن روستای فریزی یکی از آبادی های شهر چناران است.
 – جبهه جنوبی: شامل 4 مسیر صعود است.
1. یال دو کوهی
2. یال گرده
3. مسیر سوزنی ها
4. دیواره زرگران

جبهه شمالی: برای صعود به قله از این جبهه، از شهر مشهد بعد از طی کردن 52 کیلومتر به پلیس راه چناران خواهید رسید. مسیر روستای فریزی از مسیر اصلی جاده آسیایی جدا شده و پس از طی 18 کیلومتر به روستای فریزی می رسد. اگر حرکت از روستا شروع شود پس از 2.5 ساعت به خانه ابراهیمی که ابتدای مسیر صعود است می رسد. مسیر روستا تا خانه ابراهیمی را می توان توسط نیسان طی کرد. از خانه ابراهیمی مسیر باید به سمت پناهگاه ایمانی ادامه پیدا کند. با رسیدن به انتهای باغ های موجود در دره با کمی ارتفاع گرفتن به راه مالرو و پاکوب خواهید رسید. در ادامه با 2.5 ساعت کوهپیمایی به پناهگاه ایمانی خواهید رسید. جهت صعود از طرف پناهگاه مدرس به سمت سوزنی اول حرکت کرده و پس از 3.5 ساعت قله صعود خواهد شد.

جبهه جنوبی
1. یال دو کوهی: این یال در جهت شمال غربی پناهگاه دو شهید قرار دارد. این یال با شیب ملایم خود این فرصت را به کوهنوردان می دهد تا به آرامی خود را به قله برساند. معمولا کوهنوردان از این یال برای صعودهای زمستانی استفاده می کنند. به علت این که در مسیر این یال از خطر سقوط بهمن در امان باشند. از این مسیر می توان 3.5 ساعته به قله رسید. در طول مسیر چند چشمه وجود دارد که آب مورد نیاز را می توان از آنها تامین کرد.

2. یال گرده: این مسیر سریع ترین راه دستیابی به قله است. این یال دقیقا به روی قله منتهی و موجب می شود که صعود کنندگان در فاصله کمتری از مسیرهای دیگر به قله برسند. کوهنوردان از این مسیر برای صعودهای سرعتی استفاده می کنند. گرده در بین یال دوکوهی و سوزنی ها قرار گرفته است و در سمت شمال پناهگاه دو شهید خودنمایی می کند. در ابتدای شروع این یال چشمه ای دائمی وجود دارد که کوهنوردان از اینجا به بعد تا قله 2.5 ساعت باید راهپیمایی کنند. قسمت انتهایی این یال در زمستان بهمنی است.

3. مسیر سوزنی ها: این مسیر یکی از فنی ترین و پر هیجان ترین راه های صعود به قله بینالود است. از پناهگاه دوشهید پس از 1.5 ساعت راهپیمایی به ابتدای مسیر سوزنی ها خواهید رسید. در اینجا پناهگاهی به همت کوهنوردان مشهد بنا شده است. پناهگاه مدرس از روی یال دوشهید نیز قابل رویت است و ارتفاع آن 2900 متر است. از پناهگاه مدرس می توان 3 ساعته از راه صعود سوزنی ها (سوزنی 1 و 2 و 3) به قله رسید.

4. دیواره زرگران: در مجاورت قله بینالود قله های متعددی همچون قله زرگران و دیواره فنی اش و قله کلاغان وجود دارند. دیواره زرگران با ارتفاع صد متر در غرب پناهگاه دو شهید واقع شده است. این دیواره در سال 1378 با تلاش اعضای هیئت کوهنوردی نیشابور طی یک برنامه سه روزه بازگشایی شد. کل مسیر رول کوبی شده است و صعود کننده در طول صعود نیازی به حمل ابزار ندارد. درجه سختی مسیر 10.5a می باشد.

برای شروع برنامه باید به روستاهای صومعه و عیش آباد که در دو طرف رودخانه میرآباد قرار دارند رسید این دو روستا به فاصله 15 کیلومتری از شمال نیشابور قرار دارند. فاصله زمانی نیشابور تا این روستاها حدود 20 دقیقه می باشد. پس از رسیدن به این روستاها در امتداد راهی که به رودخانه می رسد پس از 2.5 ساعت راهپیمایی به منطقه ای به نام کمر کندول خواهید رسید. در ادامه مسیر به یک، دو راهی بنام دوراهی کتل خواهید رسید. جهت تسریع برنامه و ذخیره انرژی مسیر رسیدن به این دوراهی را می توان با نیسان پیمود.

بعد از 1.5 ساعت راهپیمایی در دره کتل به باغی خواهید رسید. مسیر کتل را ادامه داده و پس از حدود 40 دقیقه بر روی یال قرار خواهید گرفت. از این نقطه، در هوای صاف پناهگاه دو شهید دیده می شود. بعد از طی مسیری پر افت و خیز به چشمه نهه می رسید که در صعودهای زمستانی می توان به عنوان کمپ اول از آن استفاده کرد. با ادامه مسیر به زرشک زار می رسید و پس از سوار شدن روی یال منتهی به پناهگاه، پس از 20 دقیقه به پناهگاه دو شهید خواهید رسید. پناهگاه دوشهید با ارتفاع 2445 متر و گنجایش 15 نفر در مسیر قله بینالود و در دامنه کوه زرگران قرار گرفته است. این پناهگاه در سال 1370 ساخته شده است. زنده یاد سعید امینی ثانی مربی ارزنده نیشابور نقش ارزنده ای در ساخت این پناهگاه ایفا نموده است. ادامه مسیر از جانپناه دو شهید تا قله نیز در بخش های قبلی توضیح داده شد.

23 نظر
  1. مينا 11 سال قبل
    پاسخ

    عجب سرعتی! چهارساعته! آفرين، موفق و سلامت باشيد.

  2. شعيب فيروزی-خواف 11 سال قبل
    پاسخ

    به نظر میرسه صعود زیبایی بوده جای مارو هم خالی میکردین

    • دزیانی 11 سال قبل
      پاسخ

      با سلام
      ضمن عرض شادباش برای صعود به بینالود، من قصد دارم به قله سیخستون خواف بروم و از تربت جام فرود بیایم. اگر از کوهنوردان خوافی تلفنی دارید لطفا اعلام کنید تا اطلاعاتی کسب کنم. این طرح در صعود سراسری در ذهنم شکل گرفت.

      • میثم 11 سال قبل
        پاسخ

        توی مسیر که میرفتیم تا به کمپ برسیم این قله تمام حواس و فکرمو بخودش مشغول کرده بود. باور کنید تاکنون حتی یک خانم زیبا این چنین نظرمو به خودش جلب نکرده بود که سیخستون کرد!! واقعا زیبا بود محو تماشایش شده بودم. سیخستون یک کپی کامل و واقعی از دماوند است که ارتفاعش 2000 متره. بیخود نیست که کوهنوردان خواف بهش لقب دماوند خواف داده اند! منم پایه ام بیام

  3. موژان 11 سال قبل
    پاسخ

    با این گزارش دقیق شما هر کسی می تونه خودش و در بینالود تصور کنه!ممنون

  4. پا به پا 11 سال قبل
    پاسخ

    درود بر شما
    بسیار عالی کاملا مشخصه که صعود خوب و فرح بخشی بوده صعودتون رو تبریک میگم همیشه بر فراز باشید
    پیشاپیش عید نیز بر شما مبارک باد

  5. امیر محمددوست 11 سال قبل
    پاسخ

    گزارشی کامل با عکسهایی زیبا، آفرین همنورد.

  6. حكيمه 11 سال قبل
    پاسخ

    سلام
    موفق و سربلند باشيد.

  7. كوه بانو 11 سال قبل
    پاسخ

    درود بر همت والایتان
    همیشه در اوج باشید و بمانید.

  8. پاينده فر 11 سال قبل
    پاسخ

    سلام میثم جان از این که هر روز شاهد موفقیت های هر چه بیشترتان هستم خیلی خیلی خوشحالم. اما چه صد حیف که در اصفهان به سر می برم و از این که بتونم در کنارتون به عنوان عضو کوچکی ایفای نقش بکنم بدورم. به امید پیروزی های هر چه بیشتر … پیشاپیش سال نو مبارک.

  9. رها 11 سال قبل
    پاسخ

    نوروز یعنی هیچ زمستانی ماندنی نیست اگر چه کوتاهترین شبش یلدا باشد.
    سلام میثم جان. خسته نباشی و برات آرزوی موفقیت های بیشتر رو دارم.

  10. مهوش 11 سال قبل
    پاسخ

    با سلام
    صعودتون رو به قله تبریک میگم. ممنون از گزارش کاملی که ارائه دادین. موفق و مؤید باشید.

  11. لیلی 11 سال قبل
    پاسخ

    درووووود و very like
    همیشه موفق باشید …

  12. عماد عباسیان 11 سال قبل
    پاسخ

    واقعا ممنون میثم جوون برای عکس های زیبا و گزارش خواندنیت

  13. احسان 11 سال قبل
    پاسخ

    با تبریک پیشاپیش نوروز باستانی، به رودکی عزیز و کوهنوردان خستگی ناپذیر شهرمان. موفق و سال خوبی داشته باشید عزیزان

    • سجاد غلامی 11 سال قبل
      پاسخ

      سلام. من از کوهنوردان استان بوشهر هستم بینالود صعود زمستانش رو خیلی دوست دارم. ایشاالله با هم بریم. من در بهار صعود کردم.

  14. کیانوش انصاری 11 سال قبل
    پاسخ

    سال نو شما دوست عزیز و همه همشهریان گرامی در گوشه گوشه دنیا مبارک باشد.
    آرزوی ما زیستن در خوشبختی و سربلندی برای تک تک همشهریان گرامیست.

    عید باستانی نوروز پیشاپیش مبارک

    ارادتمند شما

  15. پرهام 11 سال قبل
    پاسخ

    طبیعت فوق‌العادست باید دنبالش کرد

  16. زهرا 11 سال قبل
    پاسخ

    سلام
    با آرزوی سالی خوش
    صعود عالی بود! تبریک میگم. من که فقط با خوندن متن و دیدن عکسهاش کلی لذت بردم.
    اما هیچ کوهی به زیبایی دماوند نمیرسه***

  17. امير 11 سال قبل
    پاسخ

    ماشاالله به همتت ميثم جان. مايه ی مباهات كوهنوردی درگز و استان هستی

  18. مرضیه درویشی 11 سال قبل
    پاسخ

    سلام دوست عزیزم… بابا کوهنورد حرفه ای! بابا خوش تیپ! تبریک میگم صعودت رو.اینقدر فیگور نیا!

  19. مسعود 11 سال قبل
    پاسخ

    ممنون از گزارشتون. خیلی خوب یود. سال نو هم مبارک

  20. هاجر 11 سال قبل
    پاسخ

    حسابی خوش گذروندی حسابی! ازت معلومه از عکسای پر نشاطی که گرفتی الهی همیشه شاد باشی

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید