صعود زمستانی به قله شاه معلم

راهنمای اولین صعود چهار هزاری

توسط

اگر برنامه صعود به قله های چهار هزار متری (صعود چهار هزاری) را دارید، این مطلب برای شما نوشته شده است: چگونه برای اولین صعود بالای ۴ هزار متر آماده شویم؟

نمایی از قله تلکتو – شهرستان درگز

صعود به قلل بالای ۴ هزار متری

کوهنوردی و پیاده روی در مسیرهای کوهستانی، از جذاب ترین ورزش ها و فعالیت های تفریحی در دل طبیعت هستند که طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارند. اگر کوهنورد تازه کاری هستید و می خواهید برای صعودهایی با ارتفاع بیش از ۴۰۰۰ متر آماده شوید این مقاله را مطالعه کنید.

کوهنوردی در کوه های بلند، حتی برای کوهنوردان باتجربه هم ممکن است دلهره آور باشد. اما اگر آمادگی قبلی داشته باشید، هیچ کاری سخت نیست. احتمالا مشکلاتی مانند قله های دور از دسترس، آب و هوای نامساعد و مشکل در جهت یابی در ابتدای شروع کوهنوردی برای شما تجربه ای ترسناک بوده اند اما به مرور زمان و با کسب تجربه، توانایی شما برای مقابله و تاب آوردن این مشکلات، بیشتر شده است.

کوه قله قندی ماسوله
کوهپیمایی در ارتفاعات ماسوله و نمایی از کوه کله قندی

تجربه ی صعود از قله های بیش از ۴ هزار متر (صعود چهار هزاری) هم چندان تفاوتی ندارد. این موفقیت، نزدیک تر از آن چیزی است که فکر می کنید. فقط به تمرین و آموزش نیاز دارید. اگر برنامه صعود به یکی از قله های بلند را دارید، این نکات را در نظر بگیرید:

بزرگ فکر کنید

حتی فکر کردن به صعود به قله های بالای ۴۰۰۰ متر (صعود چهار هزاری)، سخت و دلهره آور است اما اگر فکر کنید که این قله ها فقط پدیده های جغرافیایی کمی بزرگ تر از قله های ۳۹۰۰ متری هستند، شاید کار برای شما ساده تر شود. سعی کنید به آمار و ارقام بزرگ تمرکز نکنید. سختی ها و تلاش لازم برای صعود به این قله ها را به اجزای کوچک تر تقسیم کنید تا بتوانید از پس چالش هایی که با آن مواجه می شوید، بربیایید. فقط به برنامه هایی که در یک ساعت آینده پیش رو دارید فکر کنید. مرحله به مرحله پیش بروید. هر چه مسیر سخت تری را برای رسیدن به قله طی کنید، بعد از صعود احساس بهتری دارید و لذت شما زمانی که در دره، راه برگشت به خانه را پیش گرفته اید، وصف ناشدنی است.

کوهنوردی زمستانی در ارتفاعات زیر 3 هزار، تمرینی مناسب برای صعودهای چهار هزار متری

آمادگی بدنی و ذهنی

بهترین روش برای کسب آمادگی در کوهنوردی، رفتن به کوهستان و انجام دادن آن است. البته این کار ساده ای نیست به خصوص اگر محل زندگی شما، کوهستانی نباشد. باید پیش از شروع، به خوبی تمرین کنید و تمرینات خود را مناسب با هدفی که دارید، انتخاب و دنبال کنید. اگر در برنامه روزانه تان دوچرخه سواری، پیاده روی یا دویدن را گنجانده اید یا به طور مرتب این ورزش ها را دنبال می کنید، کمی سربالایی و مسیرهای دشوار را به مسیرهای عادی خود اضافه کنید. تمرین های تقویت پایین تنه را به ورزش روزانه خود اضافه کنید.

تمرین کوهنوردی

به مرور زمان که مهارت های شما افزایش پیدا می کنند، می توانید تکنیک های لازم برای دوره هم هوایی یا سازش با ارتفاع (Acclimatisation) را یاد بگیرید و برای روز بزرگی که در انتظارتان است، آماده شوید. راهنما و مربی تان مهارت هایی که نیاز دارید ارزیابی می کند و هر چه که به آن نیاز دارید به شما می آموزد. اما هر چه کمتر به یادگیری نیاز داشته باشید، بیشتر از کوهنوردی لذت می برید. پس، قبل از رفتن، راه رفتن با کرامپون و استفاده از تبر یخ و هارنس را یاد بگیرید.

هم هوایی

صعود به ارتفاع ۴ هزار متری (صعود چهار هزاری) بدون اینکه با شرایط ارتفاع و آب و هوا هماهنگ شده باشید، تجربه ای ناخوشایند است. بهترین کار این است که چند روزی را در شهرهای کوهستانی و ارتفاعات بالا سپری کنید تا بدن شما به ارتفاع و هوای رقیق عادت کند.

متاسفانه هیچ تضمینی وجود ندارد که آب و هوا ثابت و مساعد باقی بماند اما معمولا راهنمایان کوهستان که شما را هدایت می کنند، از نقاط مخفی کوهستان اطلاع دارند و قبل از اینکه روز بزرگ فرا برسد شما را به یکی دو قله می برند تا آمادگی لازم را کسب کنید. دوره هم هوایی برای افزایش شانس شما برای صعود به قله بسیار ضروری است. علاوه بر این، شما می توانید از این فرصت برای یادگیری مهارت های مختلف و دیدن انواع کوه ها و قله ها استفاده کنید تا از صعود نهایی خود، بدون نگرانی لذت ببرید.

وسایل مورد نیاز

اگر قبلا کوهپیمایی یا کوهنوردی کرده باشید، بسیاری از وسایل لازم برای صعود به ارتفاعات بالا را در اختیار دارید. یک کوله پشتی حداقل ۳۵ لیتری و ضدآب، کفش کوهنوردی، لباس های مخصوص کوهنوردی (سه لایه بیس، پلار و گورتکس)، دستکش و کلاه گرم از وسایل ضروری کوهنوردی در ارتفاعات بالای ۴ هزار متر (صعود چهار هزاری) هستند. اگر برای کوه نوردی در قله های مطرح برنامه ریزی می کنید، این وسایل را می توانید از شهرهای کوهستانی نزدیک آن کوه خریداری یا حتی کرایه کنید.

صعود به قله تریشوم ماسوله - زمستان 1400
صعود به قله تریشوم ماسوله – زمستان 1400

انتخاب قله

در کنار همه چالش ها و دشواری ها، انتخاب مقصد و قله مناسب هم حائز اهمیت است.

قلل دنا

رشته کوه دنا؛ بلندترین و بزرگ ترین چین خوردگی رشته کوه بزرگ زاگرس محسوب می شود و دارای خط الراسی به طول تقریبی ۹۰ کیلومتر است. نام این کوه برگرفته از شهری باستانی دهنار (ده انار) در دامنه غربی جنوبی کوه است که آثار ویرانه های آن در نزدیکی روستاهای خونگاه و دشت رز شهرستان دنا مشهود است. رشته کوه دنا، در استان های اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است و یکی از ۱۵۱۵ قله بسیار برجسته جهان به شمار می رود. رشته کوه دنا ۵۲ قله بالای ۴۰۰۰ متر دارد و بیش ترین مجموعه قله های بالاتر از ۴۰۰۰ متر (صعود چهار هزاری) در ایران به این رشته کوه تعلق دارد.

بر خلاف تصور رایج، دنا یک قله نیست؛ بلکه رشته کوهی در زاگرس است که از شمال غربی تا جنوب شرقی کشیده شده است و در مرز سه استان اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد و نیز چهارمحال و بختیاری قرار داشته و به سه رشته اصلی و یک رشته فرعی عمودی توسط سه گردنه بیژن، مورگل غربی و پوتک تقسیم می شود.

دنا از ۲۰ کیلومتری شرق یاسوج آغاز شده و تا ۷۰ کیلومتری شمال غرب در استان اصفهان ادامه می یابد. این کوه از شمال غرب (روستای کتا) آغاز و به سمت جنوب شرق (منطقه کاکان) امتداد یافته است که حدود ۹۰ کیلومتر طول و ۱۵ کیلومتر پهنای متوسط است. بلندترین قله رشته کوه دنا، قله ب‍یژن۳ (قاش مستان) در مرز منطقه پادنا سمیرم و شهر سی سخت، ۴۴۵۹ متر ارتفاع دارد و در ۳۵ کیلومتری شمال غربی یاسوج قرار دارد. منطقه پادنا (سمیرم) و شهر سی سخت مرکز شهرستان دنا در دامن این کوه جای گرفته است. با توجه به طول زیاد و ارتفاعات گوناگون، بارش سالانه در این کوه از ۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلی متر متغیراست و رودهای زیادی از آن سرچشمه می گیرند که در میان شان می توان از بشار، خرسان، ریگان، ماربر، مهریان، کوه گل، دیاشم، سریز، تیزاب و دژکرد نام برد.

کوهپیمایی در جنگل های گیلان – ماسوله – زمستان 1400

قله دماوند

قله دماوند در شرق کوهستان البرز مرکزی (استان مازندران) از رشته کوه البرز قرار دارد. قله های مجاور آن ورارو، سه سنگ، گل زرد، کاعون (کبود) و میانرود است، قله دماوند بلندترین کوه ایران به حساب می آید و هر ساله کوهنوردان زیادی برای صعود به قله دماوند به این منطقه می آیند. قله های خط الراس دوبرابر هم گزینه هتای مناسبی برای شما هستند.

قله علم کوه

قله علم کوه پس از دماوند دومین قله مرتفع ایران به شمار می رود. بیشتر شهرت این قله به خاطر دیواره ایست که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنی ترین و سخت ترین مسیرهای سنگ نوردی و دیواره نوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کی۲ در جهان را داراست. صعود از مسیر حصارچال به قله علمکوه یکی از گزینه های خوب و راحت برای شماست.

قله سبلان

از کوه های مرتفع ایران است که در شمال غرب این کشور و در استان اردبیل قرار دارد. سبلان سومین قله بلند ایران (پس از دماوند و علم کوه) و یک کوه آتشفشانی غیرفعال است. ارتفاع قله این کوه ۴۸۱۱ متر است و در بالای قله آن دریاچه کوچکی قرار دارد.

قله توچال

توچال قله ای است در شمال تهران و به ارتفاع 3962 متر که بخشی از دامنه رشته کوه های البرز است. دامنه جنوبی توچال مجاور با شهر تهران و قله آن مشرف به این شهر است.

صعود شبانه به قله توچال

صعود به قله سبلان

صعود به قلل تخت سلیمان، شانه کوه و چالون

صعود به قله علم کوه از مسیر حصارچال

صعود به قله دماوند در روز جهانی کوهستان

نکته مهم

اگر موفق به صعود چهار هزاری نشدید، ناامید نشوید، هر تلاش حتی اگر موفقیت آمیز هم نباشد، کوله باری از تجربه برای شما خواهد داشت. کوهی که روی آن ایستاده اید همان جا باقی خواهد ماند تا شما در تلاشی دیگر با مهارت ها و تجربیات بیشتر، برای صعود آن اقدام کنید.

ارسال یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید